TWIFT | Nytt i Sverige | 10 coola svenska saker: Vad är Sverige känd för?

10 coola svenska saker: Vad är Sverige känd för?

Du undrar kanske vad Sverige är känd för? Man kan inte räkna alla de fantastiska kulturella höjdpunkter Sverige har samt gömda pärlor att nämnas. Men hur kan vi möjligen anpassa alla de här på en tiopunktslista? Vi har försökt!

Den här omfattar svenskt mat samt några av landets största exportvaror. Från popmusik till design (inte bara IKEA!) och deras mysigt kaffekultur. Det finns mycket att upptäcka.

Läs igenom vår lista om de tio bästa saker om Sverige. Den innehåller många roliga punkter om Sverige så du får en idée om hur det är. Den här är perfekt för dig som inspiration eller för att förbereda dig innan du börjar med din kommande resa till Sverige.

1. Mästare i popmusik

10 coola svenska saker

Det är möjligt att du inte kan nämna en aktuell svensk musiker eller band om någon frågar dig. Men vi är helt säkra att du någon gång har lyssnat på musik som är svensk. Den svenska musiken som producerades och skrevs (även brittiska och amerikanska hits) har dominerat under många år.

Har du hört talas om ABBA, visst? Även sedan deras seger på Eurovision Song Contest 1974 har detta bandet gått vidare efter fler svenska handlingar. Detta innebär musikartister som Roxette, Robyn, Lykke Li, Avicii och så vidare, alltså artister som har varit kända utomlands vid tiden.

Om du är en fan då besök ABBA Museum i Stockholm.

2. Sveriges underbara gröna område

10 coola svenska saker

Det här landet har har jättemånga gröna område. Det är tack vare att Sverige är en av de längsta länder i EU, med 10 miljoner människor över hela landet.

Sverige erbjuder gles befolkningstäthet, samt över 90 000 sjöar och över 3000 kilometer kust. Man kan också lägga till att alla som älskar naturen kommer också älska Sverige. Du behöver inte åka så lång för att ta sig utanför staden och njuta av den frodiga landsbygden.

Inom de surrande svenska städerna är det också lätt att hitta gröna platser för att koppla av i fred. Även i Stockholm kan man lätt “fly” till strandlinjen eller en trevlig park. Du kan även resa till en ö i Stockholms skärgården.

Grönt är också folkets tankesätt. Miljömedvetenhet ligger djupt i den svenska kulturen och inom de nordiska länderna.

Skandinavien består av några av de renaste länderna i världen. Det inkluderar ett stort deltagande i kollektivtrafik och återvinning samt god tillgänglighet av ekologiska livsmedel.

3. Svensk konst i Stockholms tunnelbanestationer

10 coola svenska saker

Av alla länder i världen har den svenska huvudstaden ett av de coolaste kollektivtrafiksystemen. Gå in på en tunnelbana och du ska gå in i “världens längsta konstutställning”. Den är över 110 kilometers lång.

Cirka 90 av de 100 stationerna har dekorerats av över 150 konstnärer i olika teman och olika former. Detta inkluderar mosaik, målningar, installationer, skulpturer, bland annat.

4. Svensk design

10 coola svenska saker

Vad är Sverige känd för? Din första svar är kanske IKEA eller till och med H&M. Svensk design har påverkat mycket världen under förra seklet.

För svenskar är design en jätteviktig faktor i vardagar. Svensk design är känd för sin hållbarhet och funktionalitet i allt, från arkitektur till textildesign. Svenskar gillar att saker ser bra ut, men de gillar också att hålla det enkelt.

Oavsett om du besöker eller studerar i Sverige, vill du ta med dig lite lokal design. Se upp för mer unika fynd från lokala konstnärer, inredningsarkitekter och mindre modetiketter. I Stockholm kan du besöka designområdet som ligger i det trendiga grannskapet Södermalm.

På landsbygden inkluderar några souvenirer samiska hantverk från svenska Lappland och blåst glasstycken från Kingdom of Crystal i Småland. Du kan också ta med en ikonisk Dalecarlian häst, en traditionell snidad staty av en Dala-häst, från provinsen Dalarna.

Om du vill se vad som finns istället att köpa något då kan du besöka en av de museum i Stockholm:

  • Nationalmuseum 
  • Nordiska Museet
  • Moderna Museet
  • ArkDes, the swedish Centre for Architecture and design.

 5. Svensk kulturen: Kaffe och mat

10 coola svenska saker

Kaffet är kungen i Norra Sverige. Förresten toppar Norden listan över de som dricker mest kaffe i hela världen.

Speciellt i Sverige är kaffepausen så inbyggd i kulturen att det finns ett speciellt ord för det: fika. När du besöker, missa inte det lugna ögonblicket att sitta på ett kafé med en varm dryck och en varm kanelbulle.

Under ditt besök ska du också smaka på svenska mat. Nej, det är inte bara köttbullar! Även om du definitivt bör prova denna lokala rätten, tillsammans med potatis och lingonsylt.

Du bör inte heller missa att äta skaldjur och viltkött, inklusive renar. Vid speciella tillfällen kan du till och med komma på fest på ett Smörgåsbord.

6. Sveriges Ishotellet

10 coola svenska saker

Det här är kanske en av de coolaste saker på denna listan. Det ligger i Lappland, i Norra Sverige. Ishotellet eller “Icehotel” håller en ständig -4°C för att bevara alla handskulpturerade iskonstverk och isinredningen.

Som övernattande gäst kan du hålla dig mysig med en termisk sovsäck, renskinn som sänglinne och lager på lager av varma kläder. Tror du att du kan vara på en natt i ett isrum?

 7. Södermalms huvudistrikten

10 coola svenska saker

Södermalms är en av huvudområden i Stockholm. Detta svenska hipster-plats anges faktiskt i Vogue som en av “De 15 coolaste grannskapen i världen”. 

Det var ett arbetsgrannskap, men nu är det ett område fullt med trendiga restauranger, barer och oberoende butiker och gallerier. Kom hit för de känslorna, de funky vintage-butikerna, den smakliga maten och människor som håller ögonen på världsklass.

För bästa shopping gå till “SoFo”, det södra området i Folkungagatan. “The Swedish Museum of Photography”, Fotografiska, ligger också i detta området så du kan besöka det.

8. Den svenska kunglighet

10 coola svenska saker

Sverige har en av de äldsta monarkierna i världen och de följer vid tiden.

Innan Harry och Meghan eller Will och Kate var det Victoria och Daniel. Deras bröllop i 2010 var enligt vissa mediekällor en av de största kungliga evanemangen. Eller åtminstone sedan Diana Spencer och Prince Charles bröllop i 1981.

Stockholm firade med musik, konst och mat tillsammans med tusentals besökare och lokala medborgare i cirka två veckor.

Det som gör dem speciella är sina brytning mot traditionen – en kunglig gifta sig med en vanlig (Daniel var gymägare och personlig tränare). Egentligen är Sverige känt för att vara socialt progressivt.

Det är självklart att du inte har känt kungen Carl XVI Gustaf eller prinsessan Victoria personligen, men du kan besöka deras hem. Sverige har mer än tillräckligt med slott att utforska, inklusive det stora kungliga palatset i Stockholm.

9. Vackra och olika säsonger

10 coola svenska saker

Tack vare Sveriges nordliga latitud svänger landet från det ena slutet av dagsljusspektrumet till det andra om ett års tid. 

På sommartoppen upplever den nordligaste delen av Sverige ett fenomen som kallas midnattssolen. Detta är när solen inte helt doppar under horisonten och skapar 24 timmar med dagsljus.

Längre söderut, till exempel runt Stockholm eller Göteborg, skapar detta “vita nätter”. Detta är när solen går under horisonten men bara tillräckligt så att det inte är helt mörkt på natten eller inte mörkt så länge.Längre söderut, till exempel runt Stockholm eller Göteborg, skapar detta “vita nätter”. Detta är när solen går under horisonten men bara tillräckligt så att det inte är helt mörkt på natten eller inte mörkt så länge.

En viktig tip: ta en ögonmask för att sova för din sommartur i Sverige.

Men sen kommer vintertiden, och dagarna blir mörkare. Och hur många timmar med mörkret du upplever beror på hur långt norr du går.

Naturligtvis är det inte så illa: det långa mörkret på natten skapar ideala förutsättningar för att jaga norrsken.

10. Många olika religioner i Sverige

10 coola svenska saker

Av allt det Sverige är känt för är det här för dem som bor eller studerar i Sverige. Det kan vara till dig!

Sveriges kyrka är evangelisk-lutherska men den har separerats från staten sedan tusenårsskiftet. Du hittar många andra religioner representerade här, från andra kristna valörer till buddhism.

Islam är en växande religion och det finns ett stort judiskt samhälle. Jiddisch är i själva verket ett av de fem erkända minoritetsspråken i Sverige.

Har vi övertygat dig om att Sverige är ett måste på din reselista? Den här skandinaviska pärlan är ett fantastiskt, mångsidigt och kulturellt rikt land. Kom och se själv!

Om du vill börja planera din drömresa till Sverige, tveka inte att komma i kontakt med en av våra dedikerade resekonsulter. De är baserade här i Stockholm och kommer att använda sina kunskaper till god användning för dig.

Din resplan kan anpassas till dina personliga preferenser så att du kan göra det bästa av din tid i Sverige.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles