TWIFT | Nytt i Sverige | 10 svenska upptäckta myter

10 svenska upptäckta myter

Myterna kring svenskar är många. Du har säkert hört några. Men vilka är sanna och vilka är inte? Sveriges expat David Wiles ger sitt perspektiv.

# 1  Svenskar är “reserverade”

Det är sant att svenskarna inte är världens mest utåtriktade människor, men jag tycker att deras tillbakadragande har … “mytifierats”. Jag minns att min svenska lärare berättade för vår klass av nyanlända invandrare att svenskar som bor i lägenheter ofta tittar genom kikhålet i ytterdörren innan de kliver ut i korridoren. Detta var av rädsla för att stöta på en granne och behöva prata med dem.

Bortsett från överdrivningar är det genomsnittliga svenskar som är mindre benägna att prata med en främling, såvida de inte får vägbeskrivning. Jag tror att det kan vara något att göra med vädret: om det är kallt och vått tar du mindre tid att stanna och prata med människor på gatan, och det beteendet blir inrotat.

Ett råd: Många svenskar tycker att det är oförskämt att bända och ställa personliga frågor, så var inte upprörd om din nya svenska vän inte ber om din livshistoria. Denna avsaknad bör inte förväxlas med oförskämdhet. När du väl har passerat det ”hindret” är svensken lika vänlig och varm som någon annan.

10 svenska upptäckta myter

# 2 Svenska kvinnor är blonda och vackra

När jag pratar med män från andra håll i världen och säger till dem att jag bor i Sverige får jag ofta frågan: ”Är svenska kvinnor så vackra som de säger?” Och jag måste säga att svaret är ett rungande ja – men inte ” inte förvänta sig att alla ska vara långa, blonda och blåögda. Förvänta dig dock att de är starka och oberoende. När allt kommer omkring är Sverige ett av världens mest jämställdhetsländer.

# 3 Svenskar tillbringar sitt arbetsliv på möten

Lite ironiskt med tanke på hela ‘svenskarna är reserverade’, men det är så sant. Jag hade nyligen ett möte för att planera för ett nytt möte, som i sig var förberedelse inför huvudmötet. Jag skämtar inte.10 svenska upptäckta myter

Alla dessa möten kan tyckas onödiga och ineffektiva för utomstående, men de är en del av Sveriges konsensuskultur. Alla är välkomna att ge sin åsikt, och dessa åsikter lyssnas på.

Denna icke-hierarkiska inställning till beslutsfattande fungerar uppenbarligen inte överallt. Jag pratade nyligen med en svensk chef som har försökt ta in en öppen “dörrpolicy” på sitt kontor i ett asiatiskt bilföretag och aktivt uppmuntrat sina anställda att dela sina åsikter eller ta upp problem. Men hans anställda talar inte för att i deras företagskultur är tabu att påpeka misstag. I Sverige behövs vanligtvis inte den öppna dörrpolitiken eftersom chefer delar ett kontor med öppen planlösning med sina anställda.

# 4 Svenskar är gröna

Ja, svenskar är i allmänhet mycket medvetna om sin påverkan på miljön och agerar därefter. Återvinning verkar vara något av ett nationellt tidsfördriv. År 2012 ingick 88 procent av alla aluminiumburkar och PET-flaskor i Sverige i återvinningssystemet – inte långt ifrån det 90-procentiga målet som Naturvårdsverket har satt.

Idag hamnar mindre än en procent av hushållsavfallet på deponier i Sverige (länk på svenska), uppenbarligen en mycket stark siffra enligt internationell standard. I min stad Ystad på sydkusten ruttnas inhemskt matavfall och görs till biogas, vilket är det som driver min bil.

Kanske har allt något att göra med den upphöjda positionen där svenskarna har Moder Natur. Naturligtvis finns det undantag, till exempel mina grannar som insisterar på att dumpa sin borttagningskull vid sidan av vägen varje fredagskväll.

# 5 Alkohol är dyrt och svårt att få tag på

Genom internationella jämförelser är detta sant. Sveriges statliga alkoholmonopol, Systembolaget, har som uttalat uppdrag ”att minimera alkoholrelaterade problem genom att sälja alkohol på ett ansvarsfullt sätt, utan vinstmotiv”. Så butikerna är i den bisarra situationen att de inte vill att du ska köpa deras produkter.

Det finns inga specialerbjudanden, inga kampanjer och begränsade öppettider. Men allt för vårt eget bästa, säger de. Enligt en rapport från en panel av internationella experter (pdf), om monopolet avskaffades och sprit såldes i stormarknader, skulle den uppskattade årliga avgiften i Sverige vara 28 680 fler överfall och 1418 extra dödsfall – en ökning med 42 procent. En nykterande tanke.

För rekordet rankar svenskarna femtio sekunder i världen när det gäller ren alkoholkonsumtion per vuxen – dvs. människor i 51 andra länder dricker mer än svenskar.

# 6 Det är kallt och mörkt

Den här typen beror på var du är, för trots allt är Sverige ett långt land. Men ja, vintrarna är för långa även här nere på södra spetsen. Det är mitt främsta – och egentligen enda – grepp om Sverige.

Men då kommer den första riktiga vårdagen och det verkar på något sätt värt det. Plus somrar i Sverige kan vara strålande – sommarnätterna är långa i hela landet och du får till och med midnattssolen norrut – och många av stränderna är fantastiska. Till och med långt norrut, där kvicksilver kan sjunka till -40 ° C på vintern, kan det bli varmt. Ofta på försommaren ryser vi i söder och stänker omkring i pölar medan Arktiska Lappland badar i solsken och temperaturer på + 20-talet.
10 svenska upptäckta myter

# 7 Alla kör Volvo10 svenska upptäckta myter

Sann. Volvo är säkra, diskreta och de dricker för mycket. Som en riktig svensk kan du skämta. Trots att de nu är under kinesiskt ägande förblir Volvos väldigt mycket i den genomsnittliga svenskens hjärtan – och på uppfartarna. De har till och med en plats i den ambitiösa ”svenska drömmen” om ”villa, Volvo, vovve” (ett hus, en Volvo och en hund).

Volvo förblir Sveriges favoritbil och utgjorde tre av de sex bästa modellerna bland nyregistrerade personbilar 2012.

Saab, det andra varumärket som en gång stod för en lika stor andel av bilförsäljningen, har helt försvunnit från listan, efter att ha kollapsat trots häftiga ansträngningar att rädda den 2011. Med tanke på att gamla Saabs är kända för att köra för 1 miljon plus kilometer, de borde vara på vägarna ett tag ännu, ändå.

# 8 Sverige är dyrt

När jag flyttade hit 2001 var det en chock att upptäcka att det mesta kostar ungefär samma som i Storbritannien. Men värdet på den svenska kronan (SEK) har stigit igen de senaste åren, så ja Sverige är dyrt för den genomsnittliga besökaren.

En kopp kaffe i min lilla stad kommer förmodligen att kosta dig mer än en i den mest turistiska delen av London, och det är ofta billigare att köpa kläder online från Storbritannien eller USA och importera dem än att gå till de lokala butikerna.

Men för oss som tjänar Sveriges relativt höga löner är priserna inte så dåliga.

# 9 Svenskar betalar höga skatter 

Det gör de verkligen. Sveriges personliga inkomstskattesatser är bland världens högsta. När jag startade som enskild handlare kvävde jag nästan av min knäckebröd när jag fick reda på att skattemannen skulle ta cirka 50 procent av mina surt förvärvade kontanter.10 svenska upptäckta myter

Men jag måste erkänna att jag är ett stort fan av hög beskattning – för jag tror att jag får valuta för pengarna. Gatorna är rena, sjukvård och högre utbildning är i princip gratis och barnomsorg är till ett rimligt pris. Som de säger får du vad du betalar för. Sveriges livskvalitet är värt varje krona.

Systemet är också mycket enkelt och tillförlitligt till försvar för Sveriges skatter. Arbetsgivare betalar löneskatt utöver din lön varje månad, inkomstskatt dras direkt från din månadslön och varje person beskattas individuellt, även när han är gift. Om allt ser ut som korrekt på din obligatoriska årliga skattedeklaration kan rapportering av alla dina skatter vara så enkelt som att skicka ett sms från din mobiltelefon till Skatteverket för att bekräfta detta.

# 10 Svenskar är självmordsbenägna

En av de mer varaktiga myterna kring Sverige är att folket här är särskilt självmord. Detta rykte spåras ofta till ett tal som hölls av USA: s president Dwight D Eisenhower på 1960-talet.

Även om de långa, mörka vintrarna kan få dig ner, skulle jag inte säga att det är så illa att jag skulle vilja avsluta allt. I själva verket finns det ingen sanning alls i självmordsmyten. Statistiskt sett är Sverige inte i närheten av världens topp i självmord per capita – världsstatistik och rankning kommer att variera från organisation till organisation, men Sverige ligger generellt utanför världens topp 40. Och om det behövs ytterligare bevis är svenskarna bland de mest nöjda med sina lever, enligt OECD: s index för bättre liv.

Sammantaget skulle jag säga att svenskarna är en ganska glad grupp.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles