TWIFT | Nytt i Sverige | Hur börjar man ett företag i Sverige

Hur börjar man ett företag i Sverige

Funderar du på att starta ett företag i Sverige? Utöka ditt företag till Sverige? Här är tio tips som hjälper dig att komma igång, med några grundläggande regler som är bra att veta. Lite planering går långt.

#1 Gör din forskning

I Sveriges onlinesamhälle är det lätt att få information, så det finns ingen ursäkt för att inte göra ordentlig forskning innan du startar ditt företag.

SCB är en gruva med information om Sverige och dess demografi, som täcker allt från befolkning och ålder till “affärssentiment” och industriell kapacitet.

Du kan också kontrollera med branschorganisationen (branschorganisation) som täcker det arbetsområde du strävar efter. De kan ofta tillhandahålla information och statistik om storleken och typen av företag som är involverade i den sektorn, liksom de regler som gäller och det allmänna tillståndet på marknaden.

Här är ett urval av användbara organisationer inom några av de mest populära nystartade sektorerna:

Svenska hotell- och restaurangföreningen – Resurs för den svenska hotellbranschen.

Svenska handelsförbundet – Omfattar grossist- och detaljhandeln.

Svenska byggförbundet – Handelsorgan för byggbranschen i Sverige.

Swedish IT and Telecom Industries – Organisation för företag i ett område som inkluderar några av Sveriges största och mest kända branscher.

Lantmännen – Nationellt organ som täcker jordbruk och jordbruksmarkresurser.
Hur börjar man ett företag i Sverige
Hur börjar man ett företag i Sverige

#2 Få ditt nätverk igång

En av nycklarna till framgång i affärer är att få ditt nätverk att fungera för dig, oavsett vilket land du befinner dig i.

Förutom vänner, kollegor och släktingar du kanske har i Sverige, hur och var hittar du människor med liknande idéer som dina?

Du kan kontakta din lokala filial av Swedish Jobs and Society Foundation (Nyföretagarcentrum), som ger råd till nya företag och håller regelbundna evenemang runt om i landet samt Business Sweden som kan hjälpa dig att få kontakt med andra företag. Ett annat sätt att hitta rådgivare och bygga ditt nätverk är via en webbplats som heter verksamt.se – som har inrättats av tre svenska myndigheter (företagsregistreringskontoret, skatteverket och byrån för ekonomisk och regional tillväxt); de har en sida som hjälper dig att hitta rådgivare beroende på i vilken region du bor.

Svenskar är väldigt mycket en online-ras, så när du lär känna fler människor, använd sociala nätverksverktyg som LinkedIn och Facebook för att hjälpa dig att hålla reda på dina nya kontakter och se dina nätverk växa.

Hur börjar man ett företag i Sverige

#3 Få tillstånd

Vissa typer av företag i Sverige kräver tillstånd för att driva. Verksamt.se har en praktisk lista över de olika branscher, yrken och företag som kräver tillstånd, samt kontaktuppgifter för de organ som utfärdar dem.

#4 Registrera ditt företag

Som enskild näringsidkare kommer ditt företag att identifieras av ditt personnummer (personnummer) som tilldelas dig av Skatteverket.

Det viktigaste steget i att börja som enskild näringsidkare är att registrera sig för F-skatt – ”F-skatt” (”F” står för företagare – entreprenör). F-skatt betyder i grunden att du arbetar som entreprenör och inte som anställd, så de som kontrollerar dig administrerar inte dina skatte- eller socialförsäkringsbetalningar – det ansvaret är ditt.

Skatteverket har en broschyr som förklarar hur F-skatt fungerar. Broschyren innehåller information om var du hittar lämpliga blanketter för registrering. Dessa är bara på svenska – det är viktigt att de fylls i korrekt, så du kanske vill få hjälp av en revisor och / eller boka ett personligt möte med Skatteverket för vägledning.

Om du är tillräckligt bra på svenska nu, erbjuder Skatteverket också gratis informationsmöten som ger steg-för-steg-hjälp om hur du startar ett företag (länkad information endast på svenska).

Hur börjar man ett företag i Sverige

Sverige har olika regler och regler om bosättningskrav för dem som flyttar till Sverige för att starta ett företag, beroende på deras medborgarskap. Nordiska medborgare (Danmark, Finland, Norge och Island) behöver inte registrera sig hos Migrationsverket (Migrationsverket) eller ansöka om uppehållstillstånd. Medborgare i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) har också rätt att vistas i Sverige utan att registrera sig hos Migrationsverket och kan ansöka om personnummer.

Om du är schweizisk medborgare och vill stanna längre än tre månader behöver du uppehållstillstånd.

Om du kommer utanför EU / EES / Schweiz och tänker starta ett företag måste du ansöka om uppehållstillstånd innan du kommer till Sverige. Du hittar detaljerna och kraven på Migrationsverkets webbplats.

Om du är tillfälligt bosatt i Sverige kan du ansöka till skatteverket om ett samordningsnummer som ersätter personnummer och tillåter dig att ansöka om F-skattestatus.

#5 Skydda ditt företagsnamn genom att registrera det

Detta är inte ett obligatoriskt steg men ändå ett klokt drag. Det kommer att säkerställa att ingen annan får arbeta under samma företagsnamn i ditt land.

För att registrera ditt företagsnamn, besök Sveriges företagsregistreringswebbplats. De behandlar din registrering mot en avgift.

#6 Gör din affärsplan 

När du har bestämt dig för vilka varor eller tjänster du vill sälja och upptäckt om det finns en marknad för det är det dags att börja få din dröm på papper. En bra affärsplan är nödvändig för att få andra att lyssna, oavsett om det är banker, investerare eller potentiella kunder.Hur börjar man ett företag i Sverige

Din affärsplan behöver inte vara lång och komplex: den är helt enkelt ett uttalande om vad du planerar att göra och hur du planerar att göra det.

Som med ett CV kan formatet på en affärsplan variera från land till land; i vissa länder är tanken allt, medan det i andra är en sund ekonomisk grund är nyckeln. Verksamt.se erbjuder en utmärkt guide till vad svenska bankirer, investerare och myndigheter letar efter i en affärsplan.

#7 Anställ personal, och gör det lägligt

Snabbspola lite framåt och du kanske befinner dig i den lyckliga positionen att kunna erbjuda arbete till andra – då är det bra att känna till grundläggande principer i svensk arbetsrätt.

Anställningsvillkor i Sverige regleras av lagen om anställningsskydd (Lagen om Anställningsskydd – webbsida på svenska – ofta förkortad till LAS). Denna lag säger att anställningsavtal gäller på obestämd tid om inte annat uttryckligen anges i anställningsavtalet.

Lagen innehåller också en beskrivning av de fyra typerna av tidsbegränsade anställningsavtal som omfattar allt från tillfälligt ersättningsarbete till särskild lagstiftning för personer över 67 år.

Svensk arbetsrätt har omfattande bestämmelser för föräldraledighet, semester och pensionsrättigheter och det är en bra idé att bekanta sig med lagstiftningen innan du fattar beslutet att anställa.

Ett annat sätt att hantera dina arbetskraftsbehov är att göra underleverantörer till andra ensamhandlare som du – se bara till att de har registrerat sig för F-skatt. Översättningar av relevanta arbetslagar och handlingar finns på svenska regeringens webbplats.
Hur börjar man ett företag i Sverige

#8 Få rätt bokföring

Om du inte startar ett bokföringsföretag, skaffa en revisor. Hela poängen med att starta ditt eget företag är att få ut det mesta av dina talanger, så om du inte har något för siffror och skatt och regler är det värt att betala någon annan för att göra det.

Det finns många kvalificerade företag där ute som är specialiserade på att hjälpa små företag som dina som fakturerar dig en timpris för deras tjänster. Ett av de enklaste sätten att hitta en bra, pålitlig revisor är att fråga andra företagare inom samma område vem de använder.

Du kan också kontakta Föreningen för svenska redovisningskonsulter och de kan hjälpa dig att hitta ett lämpligt företag i ditt område. En redovisningskonsult kan också lära dig att skriva fakturor ordentligt enligt svenska regler och lagar.

Kom ihåg att anställning av en revisor inte befriar dig från ansvaret att förstå grundläggande bokföring, så om du inte redan har gjort det, ta dig tid att lära dig grunderna.

#9 Finansiera ditt företag

Ange det uppenbara – om inte uppdrag strömmar in från början, måste du se till att du kan betala dina vanliga hushållsräkningar när du får din satsning från marken. Kanske använder du dina besparingar för att finansiera dina första månader, eller så kan du bygga upp ditt företag långsamt tillsammans med ett heltids- eller deltidsjobb.

Naturligtvis kan du också ansöka till din bank om ett företagslån, men eftersom de flesta företag inte är lönsamma i början kommer de att kräva att du ställer någon form av säkerhet.

Ett alternativ för finansiering är Almi Företagspartner (Almi), ett statligt företag som hjälper företag med kapital och rådgivning. Även om deras räntor ofta är högre än bankerna, kräver de vanligtvis mindre säkerhet. Du kan läsa mer om vad de tillhandahåller här.

#10 Skapa rutiner för ditt företag

På en mer allmän anmärkning – organisera dig själv. De flesta entreprenörer kommer att vara angelägna om att arbeta så hårt som möjligt på försäljningssidan till att börja med, men se till att du också hittar tid för administrationssidan av ditt företag. Detta tips gäller alla nystartade företagare, oavsett var du är i världen.Hur börjar man ett företag i Sverige

Var noga med att ta lite tid varje månad för att granska dina framsteg och prata med dina finansiella rådgivare om vilka skatter eller andra avgifter som måste betalas. Om du gör det kan du jämföra dina framsteg med din affärsplan och låta dig göra justeringar samtidigt som du håller dig på höger sida av myndigheterna.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles