TWIFT | Nytt i Sverige | Hur man överlever i svensk natur

Hur man överlever i svensk natur

Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.

Du är omgiven av tallar. Solen kan inte helt bryta igenom grenarna ovanför dig. Det är dödligt tyst förutom en tillfällig surrande mygga. Om du sitter still tillräckligt länge kan du höra en gren bryta mot den fuktiga mossa underskogen.

Detta är björnens territorium. Det här är vargar som gråter på natten. Du är helt ensam och du måste hitta ett sätt att överleva. Välkommen till Sveriges bakre land.

Plötsligt stiger det du trodde var en stenblock en kort bit bort. Det tar några sekunder innan du inser att du står framför ett av de många stora djuren som lever i svenska skogar.

Vissa stora rovdjur förföljer skogen i Mellansverige: brunbjörn, varg, järv och lodjur. Troligtvis kommer du aldrig att träffa någon av dem, helt enkelt för att de inte vill att du ska göra det.
Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.

Låt björnen veta var du är

Om du någonsin har “tur” att träffa en vild björn i Sverige, börja en konversation och se till att björnen vet att du är där. Klappa händerna. Oavsett vad du gör, spring inte. Gå tillbaka från björnen utan att vända dig bort från den. Fortsätt prata med det lugnt. Gå vidare med ditt företag.

Det har varit björnattacker mot människor i Sverige, men de är extremt sällsynta. ”Stora rovdjur i Sverige utgör normalt inte någon fara för människor. Det finns dock vissa situationer där rovdjur kan orsaka skada; det vill säga de har förmågan att skada, säger Benny Gäfvert på Sveriges stora köttätande centrum.

De sällsynta situationer som Gäfvert hänvisar till kommer sannolikt att inträffa vid jakt. Så i allmänhet är sunt förnuft tillräckligt för att hålla vardagliga vandrare som dig vid liv. Så länge du inte hörn eller attackerar björnar, lämnar de dig ensam.

Hitta något att äta

Oddsen är på din sida och förhoppningsvis backade djuret när du gjorde det. Men att hantera att inte bli attackerad är den enkla delen: nu är det dags för dig att hitta något att äta. Med hösten precis runt hörnet fylls dessa skogar med godis. Under tallarna är skogsväxter fylld med blåbärsbuskar.

De angränsande lingonbären är ännu inte mogna och därför sura, men fortfarande mycket näringsrika. Det rekommenderas inte att prova svamparna som dyker upp till synes överallt. Vissa gör dig sjuk, de flesta smakar som avfall och praktiskt taget ingen av dem är värda att äta råa. Kantareller är dock tryfflarna i norr och något du inte bör missa.

Andra livsmedel kan vara lysande som naturläkemedel eller åtminstone göra en bra kopp te, men ändå motiverar en varning. Brännässlan kan till exempel användas som botemedel eller mat en gång tillagad, men det är inte något du vill gnugga mot. Om du ser ”pepparmynta” växa i naturen i Sverige, närma dig med försiktighet.

Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.

Ta en drink

När du väl har fyllt med blåbär kanske du vill ha lite vatten. Vandring kräver vatten, men du har tur. Inte bara är hela Sverige utspritt med sjöar och vattendrag, men du kan känna dig trygg när du dricker vattnet. Så länge det flyter, vare sig det är från en kran, bäck eller flod, behöver du inte filtrera eller rena.

Vatten finns dock i många former, och du kan förvänta dig att en klar solig dag plötsligt förvandlas till ett regnskur på några minuter. Om mörka moln samlas över huvudet och de första dropparna av regn faller mot pannan, är det dags att fiska i ryggsäcken och sätta på dig en vindjacka.

‘Klä dig för framgång’

När regnet intensifieras blir luften svalare. Det börjar bli sent. Du sitter bakom under ett träd och tackar stjärnorna för att du inte befinner dig i bergen längst norrut, där du har hört att det till och med kan snöa på sommaren. Så hur klär du dig för förkylningen? Du bär många lager, undviker bomull och ser till att du har något vind- och vattentätt som ett yttre skal.

Svensk natur har så mycket att erbjuda att det skulle vara dumt att inte gå in i det. Föreställ dig att du sitter vid en bäck norrut, på en kulle med utsikt över mil och mil av orörd terräng. Du kanske bara är en timme från en stad men det känns som att du är i slutet av världen. Du är helt ensam. Det är dött tyst. Och det bästa rådet är att hålla sig inom din komfortzon. Sverige har något att erbjuda alla. Från en promenad längs stranden i Skåne i söder till backpacking spårlöst land i Sarek nationalpark i norr.

Rätten till allmänhetens tillgång

Allemansrätten – rätten till allmänhetens tillgång – ger alla rätt att njuta av Sveriges friluftsliv. Det gör att allmänheten kan ströva fritt, även på privat mark, att slå läger över natten och plocka svamp och bär. Högern ger också ansvar – att behandla flora och fauna och andras egendom med omsorg.

Högern kan sammanfattas i frasen ”stör inte, förstör inte”. Rätten till allmänhetens tillgång är skriven i den svenska konstitutionen. Men det är inte en lag som sådan, snarare en sed eller del av kulturarvet som har utvecklats och blivit accepterad genom åren.
Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.

Använd bra skor

Per-Olov Wikberg, talesman för Sveriges bergssäkerhetsråd, finner att internationella sommargäster tenderar att vara underutrustade för de potentiellt kalla förhållandena i mycket norr. ”Kontrollera väderförhållandena, låt någon veta din detaljerade färdväg och åk bara om du är väl utrustad”, säger han.

På frågan vad som är den vanligaste anledningen till att räddningstjänsten skickas ut på sommaren, säger han: ‘Sprained anklar, utan tvekan. Vi hämtar dem med helikopter. ”Så där går du: titta på ditt steg och bära bra skor.

Svensk natur är verkligen fylld med fara: isande kallt väder, giftiga svampar, förrädisk myrmark, vargar, björnar och skogar så stora att du kan gå vilse. Självklart, om du tar med dig en kompass eller GPS, bär ordentliga kläder, undvik att äta saker från marken som du inte känner till, och försök att inte krama med björngrungar, du borde ha det bra.

Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.

Tre “måste göra”:

  1. Låt människor veta din resväg under vandring med backpacking. Ta med en karta och en kompass.
  2. Använd lämplig utrustning som du känner till.
  3. Använd ljusa kläder under jaktsäsongen.

Tre “måste INTE göra”:

  1. Gå inte ensam.
  2. Närma dig inte björnar (och aldrig en gröngöling!).
  3. Ät inte livsmedel du är osäker på.

Vilket är Sveriges farligaste djur?

Farliga djur i Sverige? Ja, men kanske inte de du tror … Här är en översikt.

Sverige är en utmärkt plats om du är intresserad av vilda djur. Du kan upptäcka älgar, renar, rådjur och olika fåglar utan alltför mycket ansträngning.

Men Sverige är också hem för rovdjur som björn, varg, lodjur och järv. Vilket är vettigt med tanke på att Sverige är det tredje största landet i Europeiska unionen ännu har den näst lägsta befolkningstätheten – 25,5 personer per kvadratkilometer år 2020. Detta innebär en hel del öppna ytor, från privatägda skogar till nationalparker och ren vildmark.

Vissa människor föreställer sig att dessa rovdjur strövar fritt och till och med vågar in i städer; att de bokstavligen bor bland oss. Sedan är en hårddödad myt om Sverige att vi har isbjörnar i naturen. Det gör vi inte. Och väldigt få människor får någonsin se ett stort rovdjur i naturen i Sverige. Fortfarande många människor fruktar dessa varelser, men inte alls lika mycket som de fruktar oss. Sveriges rovdjur tenderar att undvika människor som pesten. Så är de farliga?
Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.

Blåbär på menyn

Såvitt någon vet har lynxen och järven aldrig skadat en människa i Sverige. Någonsin.

Även om vargen matar på vissa djur som är större än sig själv, hände den senaste registrerade vargattacken på människor i naturen 1821. Vid det tillfället hade vargen som attackerade fötts i fångenskap och senare släppts.

Men björnen har varit känd för att attackera – och till och med döda – människor i modern tid.

Enligt De 5 Stora – Large Carnivore Center, ett informationscenter om Sveriges fem största köttätare – var 61 personer inblandade i aggressiva / hotfulla björnincidenter 1977–2019 (länk på svenska). En majoritet av dessa hände under jakter. Det visar sig att björnar faktiskt föredrar att äta blåbär.

Människors rädsla är svår eller inte omöjlig att få ett slut på. Benny Gäfvert från Large Carnivore Center säger: ”Myter om rovdjur börjar byggas från tidig ålder, genom barnböcker och berättelser. Dessa djur har också haft en historisk inverkan på människors liv som fortfarande pågår. ”Den historiska inverkan som han hänvisar till handlar främst om boskap, vilket är den främsta anledningen till att våra rovdjur förblir kontroversiella och en fortsatt anledning till debatt: vad är hälsosamt antal rovdjur i ett land som Sverige?

”Jag är övertygad om att Sverige kommer att vara hem för stora rovdjur även i en avlägsen framtid”, säger Gäfvert. ”Alla parter i debatten har enighet när det gäller bevarande av stora rovdjur, från jägare till naturvårdare. Den enda frågan är hur stor en befolkning är. ”

Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.

Så vilket djur är det farligaste?

Sverige har inte bara den så kallade rätten till allmänhetens tillgång, vilket gör att vi kan vandra fritt i naturen, men vår natur är också säker. Karin Åström, vice ordförande för Naturskyddsföreningen, sammanfattar det:

”Svensk natur är fantastisk – det finns så mycket av det och i princip ingenting farligt lever i det om du inte är allergisk eller överkänslig”, säger hon. ”De farligaste sakerna i svensk natur är de saker vi inte brukar prata om – getingar och bin.”

Getingar dödar faktiskt fler människor än något annat djur i Sverige, ungefär en per år. Att bli stickad av en geting kan vara smärtsam, men om du inte är allergisk är du inte i fara.

Om du planerar att spendera tid i svensk natur, läs igenom fästingar och hur man undviker deras bett – de är bärare av Lyme-sjukdom och fästburen encefalit (TBE).

En bit från Sveriges mest giftiga spindel är ungefär lika skadlig för människor som en myggbett. Sveriges enda giftiga orm är också ganska ofarligt om du inte är allergisk.

Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.Här är några saker att veta innan du går ut i Sveriges vildmarksområden.

Möt ett rovdjur i naturen

Så Sverige är ganska ofarligt, åtminstone när det gäller farliga djur, och vi är inte på väg att ersätta älgen med en geting i våra turistbutiker. Men tänk om du råkar träffa en varg eller en björn? Eller tänk om du vill se en?

Gäfvert vid Large Carnivore Center säger att ”den bästa chansen är att anställa en professionell tracker eller boka ett gömställe. Några av dem garanterar nästan syn på björnen. Wolf är mer utmanande att spåra och se. ”

Om du råkar träffa en varg eller björn ensam i naturen, bör du gå bort mot djuret och göra ljud som att sjunga eller prata. Kör inte: de är mycket, mycket snabbare än du och det kan utlösa deras rovinstinkter. Om en varg följer, låt dig själv verka stor och farlig, gå mot snarare än bort från den. Om det mot alla odds skulle attackera, slå tillbaka! Om en björn rör sig mot dig, släpp dock några tillhörigheter och förhoppningsvis kommer det att flytta uppmärksamheten från dig. Om du igen mot alla odds attackeras, lägg dig ner på marken med framsidan nedåt och skydda huvudet och nacken.

Large Carnivore Center hävdar att den farligaste köttätaren i Sverige är mänskligheten. Så även om det kan kännas mer naturligt att bära jordfärger för en vandring, var noga med att sätta på en ljusfärgad topp för att förhindra att jägare misstänker dig som en älg. Jaktsäsongen i Sverige varierar beroende på byte och region.

Lite fakta:

  1. Vargen

Det finns cirka 250 vargar i Sverige. Vargen är skyddad och får inte dödas om det inte finns risker för upprepade attacker på liv eller egendom. Vargen matar främst på älgen.

  1. Wolverine

Järven (Gulo gulo) är främst en rensare. Det finns cirka 650 vargar i Sverige. När de är stressade eller följs, döljer vargen en skunkliknande lukt.

  1. Lodjur

Det finns cirka 1 500 lynx (Lynx lynx) i Sverige. Den matar främst på renar eller rådjur. Svält är den vanligaste dödsorsaken bland de unga.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles