TWIFT | Nytt i Sverige | Se norrsken i Sverige

Se norrsken i Sverige

Om du ser norrskenet högt uppe på din lista över hinkar är Sverige ett mycket bra ställe att börja. Utan tvekan är det ett av de bästa länderna på jorden för att upptäcka dem.  

Naturligtvis hjälper det att stora bitar av nationen är tillräckligt långt norrut för att göra ljusshow till en regelbunden händelse. Men det finns andra skäl att välja Sverige. Det är lätt att nå med flyg, det är säkert att resa runt och det har många intressanta sevärdheter att ta in när du letar efter den perfekta norrskenet.

En annan sak är vädret. Vi kan knappast hävda att norra Sverige är varmt men tack vare golfströmmens effekt tenderar det att vara lite mildare än många andra platser där ljusen är synliga (till exempel Sibirien och Kanada).

Sverige är också billigare att besöka än några av sina nordiska grannar, vilket gör det möjligt att se norrskenen utan att spendera en förmögenhet på boende, mat och transport – och vem kan argumentera med det?
Se norrsken i Sverige

Var kan man se norrsken i Sverige?

Vanligtvis är norrsken bara synliga i Sveriges norra del. Ju närmare den så kallade ”auroral zone” – ett band som sträcker sig runt jorden runt 2000–3000 km från magnetpolen, som förskjuts över tiden – desto bättre är dina chanser att se något fantastiskt.

Så vart ska du gå? Den goda nyheten är att enorma delar av norra Sverige faller inom den söta platsen där norrsken uppträder ganska regelbundet.

Exakt var du kan se norrsken beror på en rad olika förhållanden, inklusive allt från mängden solaktivitet till vädret. Nu hoppas du förmodligen på platsnamn.

Tja, den stora delen av landet som sträcker sig norrut från ungefär Jokkmokk till norra gränsen till Norge anses vanligtvis vara det bästa området i Sverige för att titta på norrsken, med regelbundna skärmar över hela vintern.
Se norrsken i Sverige

Det är dock möjligt att se norrsken mycket längre söderut än Jokkmokk, och under perioder med särskilt hög solaktivitet är det inte ovanligt att se norrsken så långt söderut som Stockholm och Göteborg.

Dessa händelser är dock ganska sällsynta, och det är förmodligen en dålig idé att planera en aurora-spotting resa till var som helst i södra Sverige.

En sak som alltid är värt att komma ihåg: bara för att du tar en resa längst norr om Sverige betyder det inte att du garanterat kommer att se norrskenet.

Det är mycket möjligt att tillbringa en hel vecka i Lappland under vintern och fortfarande inte se någonting (lita på den här – vi har gjort det).

Om det är grumligt över huvudet ser du ingenting, oavsett hur starkt lamporna lyser. Och även om det är helt klart finns det ingen garanti för att det kommer att finnas någon solaktivitet.

Rundturer för att se norrsken

Om du letar efter en organiserad turné för att se norrskenet är det här fotoäventyret nära Abisko svårt att slå. Turen körs i små grupper och ger dig chansen att fånga stjärnor och mjölkvägen (plus förhoppningsvis massor av fantastisk aurora) i den vackra Abisko National Park.

Under denna fantastiska hundspann och norrskenstur nära Kiruna kan du kombinera “aurorajakt” med husky när du rider genom ett spektakulärt vinterlandskap.

Om du letar efter något mer adrenalindrivet, kör denna 4 timmars snöskoterresa ut längs den frusna Torne älven på jakt efter lamporna. En kort minibussresa från Kiruna till floden ingår och snöstövlar, hjälmar och varma kläder tillhandahålls – liksom en varm dryck och mellanmål runt en lägereld på väg.

Och om du är riktigt hungrig efter allt det snöskoteråkning kan du titta på lamporna (om du har tur!) Medan du njuter av en traditionell Lapplands middag med ren souvas och hjortron efterrätt runt en öppen eld i en skogsstuga.

Om du har tid och pengar att spara, innehåller denna 6-dagars natur- och norrskensturné i stort sett allt du kan önska. Den inkluderar en norrskenssafari och ger dig chansen att upptäcka vilda renar och älgar, åka hundspann och sova under stjärnorna i ett traditionellt samiskt tält.

Om din budget inte kan sträcka sig så långt ger denna kortare turné dig en smak av den samiska kulturen plus en snöskoterresa för att se norrskenet.

Av dessa skäl bör du vara försiktig med att alla reseföretag säger att du definitivt kommer att se lamporna eller att platsen de vill skicka dig till är bättre än någon annan. Vissa turer, som den här nära Abisko, är pålitliga och värda att kolla in.

Vissa platser i Sverige är kända för att ha klar himmel, vilket alltid förbättrar sannolikheten för att se något, men det svenska vädret är notoriskt otydligt och du bör behandla alla påståenden om ”garanterad klar himmel” med en stor gammal nypa salt.

Sanningen är att mycket handlar om tur. Men det lägger till ett inslag av spänning, och det finns några saker du kan göra för att förbättra dina chanser – inte minst att välja rätt tid på året att besöka.

Vilken är den bästa tiden på året för att se norrskenet?

Aurorasäsongen i norra Sverige går ungefär från slutet av september till början av april. För att uttrycka det på ett annat sätt: norrskenet är (teoretiskt minst) synligt i svenska Lappland när som helst på året att det blir ordentligt mörkt på natten.

Hur svårt du än försöker, det finns inte mycket chans att se norrsken när som helst mellan maj och augusti, när solen knappt går ner alls i norra Sverige.
Se norrsken i Sverige

Till och med i början och slutet av sommaren, när solen äntligen börjar glida under horisonten ett par timmar varje natt, kommer himlen antagligen att vara för ljus för att verkligen identifiera några norrsken.

Anländer till norra Sverige på djupet av vintern, när himlen knappt lyser alls och solen är nere dygnet runt, och chanserna att se ljusen förbättras avsevärt. Mer mörker innebär fler möjligheter till norrsken.

Du bör dock komma ihåg att om du besöker norra Sverige i slutet av december eller början av januari kommer du att vara extremt begränsad när det gäller andra aktiviteter du kan njuta av.

Ingen vill vandra eller åka hundspann när det är mörkt dygnet runt och tillräckligt kallt för att få dina ögonfransar att bli istappar.

Turer och aktiviteter i Sverige

Om du hoppas kunna begränsa det är den absolut bästa tiden på året för att se norrsken i Sverige troligen på vardera sidan av vintern. Dessa skuldersäsonger – slutet av september till början av november och mars till april – ger en bra blandning av ljus och mörkt.

Det betyder att du kommer att ha gott om tid att försöka upptäcka norrskenet på natten, men du kommer också att kunna komma ut på dagen och beundra det vackra landskapet, som nästan säkert kommer att vara mycket snöigt.

Att besöka vid dessa tider på året hjälper dig också att missa den viktigaste julruschen, när priserna för hotellrum tenderar att skjuta upp. Du kommer också att sakna de värsta av de frysande temperaturerna.

Du kan fortfarande förvänta dig att vädret blir väldigt kallt, särskilt på natten, så se till att du klär dig i lager (det finns mer om det nedan).
Se norrsken i Sverige

När ska man gå ut?

Om det finns en hel del solaktivitet kan det vara möjligt att se norrskenet så snart det blir mörkt på kvällen. Enligt vår erfarenhet har de bästa skärmarna alltid inträffat lite senare (vanligtvis den sista timmen före midnatt) men dina resultat kan variera.

Om du inte har något emot att få en mycket tidig start eller stanna uppe hela natten finns det också en chans att du kan se något under timmarna innan gryningen.

Det finns ett par saker du kan göra för att undvika att stå runt i snön med frusna fingrar och vänta på att något ska hända.

Det första är att hitta ett fönster med en klar utsikt över himlen och vänta på att lamporna dyker upp. Detta kommer bara att fungera i mycket mörka landsbygdsområden – för att se lamporna alls måste du komma ihåg att artificiellt ljus är fienden, och att du bör försöka komma så långt bort från det du kan.

Det andra du kan göra är att använda en av de gratis aurora-varnings tjänsterna online, som låter dig veta när stora solstormar förväntas nå jorden.

Vi har haft mycket bra erfarenheter av Aurora-varningar från Soft Serve News – följ dem på Twitter för att få gratis allmänna varningar om solaktivitet, eller så kan du betala några dollar för att få personliga varningar.

Vanligtvis finns det tillräckligt med varning för att du ska klara dig, gå ut och komma till en fin mörk plats innan showen börjar.

Även med en bra varningsservice bör du förvänta dig att vänta ett tag för att se lamporna. Om du har tur kan det ta några minuter, men det kan ta mycket, mycket längre tid för norrskenet att visas.

Och när ska man stanna inomhus?

Naturligtvis, även med de mest tillförlitliga varningssystemen, finns det tillfällen när du helt enkelt inte vill hoppa ur sängen och ge dig ut i kylan.
Se norrsken i Sverige

Och ett av de bästa sätten att se ljuset från ditt eget rums komfort och värme är att stanna i en glastak eller i ett tält med ett transparent tak.

Undangömt i skogen nära Kiruna, glir Aurora Domes som bäst. Mysiga och varma, tälten har en genomskinlig vägg och tak, så att du kan se ljusen leka på himlen ovanifrån din egen säng.

Eller prova de fristående stugorna med glastak på Aurora Mountain Lodge, strax utanför den lilla staden Lannavaara. Omgiven av skog, sjöar och gräsmark ligger det mitt i ingenstans, så det finns ingen ljusförorening som dämpar den spektakulära ljusdisplayen.

Och om du inte har något emot att vara utomhus men inte gillar förkylningen, vad sägs om att titta på lamporna från värmen i en bubbelpool utomhus? Spaet på Camp Ripan i Kiruna har en stor bubbelpool utomhus, så att du kan hålla dig varm och se lamporna samtidigt.

Hur ser norrsken ut?

De typer av norrsken som förekommer i Sverige har många former, och vad du slutar se (och förhoppningsvis fotograferar) beror på en rad olika faktorer – från intensiteten i solens aktivitetsnivå till den plats där du råkar vara.

Men du tittar på det, en campingplats vid kanten av en spegel-mjuk sjö, inbäddad av höga berg, är förmodligen en mycket bättre plats än någon parkeringsplats i staden.

De faktiska lamporna har många former. Den vanligaste typen som du kommer att upptäcka är en ljusgrön båge som verkar hänga högt i luften – ibland är det svårt att veta om det verkligen syns, eller om du bara föreställer dig det.

I andra änden av skalan ser du intensiva gardiner av flerfärgat ljus dansa från ena sidan av natthimlen till den andra, med snygga spår av grönt och rött ljus som snurrar mot horisonten.

Oavsett vilka färger du slutar se (grönt är det vanligaste, men djupa röda och blåa är inte ovanliga), förbereder ingenting dig för din första glimt av en intensiv aurora.

Det är verkligen en av de stunder då allt annat slutar vara viktigt och du bara tänker … wow. Plötsligt känns allt som reser och väntar i kylan värt det.

Se norrsken i Sverige

De bästa platserna att se norrsken i Sverige

Som vi nämnde ovan finns det möjligheter att upptäcka aurora borealis tvärs över norra Sverige.

Du behöver definitivt inte betala för att gå till ett speciellt aurora-läger eller en specialbyggd visningsanläggning (även om du kanske tycker att det är värt det om du vill lära dig mer om fenomenet). Här är några av våra favorit gratis platser för att se lamporna i Sverige.

Abisko

Abiskos lilla utpost ligger ungefär så långt norrut du kan komma i Sverige, och de senaste åren har det blivit ett riktigt vinst för norrskens älskare. Det är förmodligen Sveriges enskilt bästa plats för en aurorafokuserad semester.

Abisko ligger i en regnskugga, med de höga bergen här som tenderar att hålla molnen i schack. Detta gör klara nätter och anständiga skärmar en mycket bestämd möjlighet.

Och det ligger 90 km från närmaste stad, omgiven av ett skyddat naturreservat, så det finns lite ljusföroreningar.

En hel bransch har vuxit upp med att se lamporna, och det största vandrarhemmet här är nu stadigt på backpackersradaren. Det erbjuder privata rum och är ett utmärkt val om du reser med vänner eller tar en familjesemester.

Det finns till och med en Sky Station här för att se aurora, med en uteservering, fönster i full längd, utkikstorn och expert guider och utrustning på plats.

Det hävdar att det är det bästa stället i världen att titta på lamporna och även om detta bör tas med en nypa salt, är det sant att någon form av nattlig ljusaktivitet kan ses här de flesta nätter.

Men ett nattbesök på Sky Station, inklusive stolhiss och en guidad tur, ger dig tillbaka rejäl 895 SEK, så du kanske föredrar att gå till vår favorit gratis plats (det sparar också pengar).

Jukkasjärvi

Jukkasjärvi är tillräckligt långt borta från Kirunas ljusa ljus och med en isig flod som rinner förbi den, och är en utmärkt plats för att se norrskenet. Det berömda Icehotel är här, men du behöver inte vara en betalande gäst för att vandra genom själva byn eller beundra ljusen som dansar ovanför floden.

Om du vill åka hundspann eller åka snöskoter är turistindustrin tillräckligt utvecklad här för att göra det möjligt, men varnas: priserna tenderar att vara extremt höga.

Porjus

Cirka 30 mil norr om Jokkmokk i polcirkeln ligger den lilla staden Porjus vid stranden av floden Lule omgiven av skog och mellan två nationalparker, Muddus och Stora Sjöfallet.
Se norrsken i Sverige

Allt detta innebär att det finns väldigt lite ljusföroreningar och stora möjligheter att se norrsken. Byn har också en liten utförsåkning och massor av nordiska skidspår, om du vill ha lite mer aktivitet.

I utkanten av Porjus har Arctic Colors Northern Lights Apartments fyra lägenheter med ett utmärkt läge precis vid vattnet. Det finns webbkameror i lägenheterna som är kopplade till ett universitet i Japan, så du kan kolla in väderförhållandena och solaktiviteten innan du anländer.

Lägenheterna har en egen restaurang plus en gemensam bastu där du kan titta på lamporna. De kan också ordna husky- och snöskoterturer och låna ut skidutrustning till gästerna.

Tärendö

Tiny Tärendö har alla förutsättningar för en bra plats att se norrsken. Det är litet, vilket innebär att det inte finns mycket ljusföroreningar och det är också otroligt platt, vilket betyder att himlen här känns enorm.

Om du har rätt tid så kan du se lamporna reflektera i Kalixälven (Kalixälven) som rinner förbi. Denna fristående stuga ligger på en lugn plats i skogen, med en vedeldad bastustuga.

The Wild

Så länge du är förberedd för kylan slår ingenting att se norrsken från ett av de svenska Lapplands vildmarksområden. Oavsett om du bor i en rustik timmerstuga eller campar vildt är den här upplevelsen svår att slå – men du måste planera noggrant och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder.
Se norrsken i Sverige

Vad ska man packa för att se norrsken i Sverige?

Norrskenet är en naturlig händelse som du aldrig skulle behöva betala för att se (förutom den uppenbara kostnaden för att komma till Sverige i första hand). Det finns dock några saker du kan köpa i förväg för att göra upplevelsen roligare. Här är några saker som är värda att ta med sig hemifrån.

Nya batterier

Oavsett vilken typ av kamera du använder, kom ihåg att batterier tenderar att ta slut snabbare i kallt väder. Du kan bestämma att det är värt att köpa ett extra kamerabatteri, om den första tappar juice när norrskenet börjar ta upp.

Kom ihåg att packa med extrabatterier till huvudbrännaren – de flesta modeller tar vanliga dubbel-A-batterier.

En anständig strålkastare

Varför skulle du behöva en huvudbrännare om du inte går i potholing? Om du försöker hårt att ta fina bilder av norrskenet, är det sista du vill ha i en fackla.

Det är en mycket bra idé att få en strålkastare med rött ljus (vi använder den här). Till skillnad från vanligt vitt ljus kommer ett mjukt rött ljus att bevara din syn på natten och låta dig njuta av lamporna när de är som bäst.

Ett fast stativ

Att ta kristallklara bilder av norrskenet kräver mer än en stadig hand; oavsett hur försiktigt du trycker på avtryckaren kommer det fortfarande att skaka lite.

Lösningen är att packa ett stativ av god kvalitet. Du kan gå för ett dyrt alternativ som det här toppdjuret men vi har haft mycket bra resultat med en mycket billigare Gorillapod. Kom ihåg att använda självutlösaren när du tar bilder – på det sättet blir det ingen rörelse alls.

Varma kläder

När du står stilla i snön och väntar på att norrsken ska dyka upp förlorar du snabbt värmen. Du kan förbättra dina komfortnivåer mycket genom att ta dig tid att klä dig ordentligt. Börja med ett bra termiskt baslager på kroppens övre och nedre halvor.

Detta hjälper till att transportera bort fukt från huden och hålla värmen in. Efter det, lägg i en fleece och några lätta byxor (se bara till att de inte är bomull).

Lägg sedan till ett snö- och vindtätt lager: det enklaste alternativet är att ta ett par snöbyxor och en anständig skidjacka. Avsluta utseendet med några bra handskar, några vattentäta stövlar och en ullhatt. Det är ju ombonat!

En bra reseförsäkring

Sverige är en säker plats men vårt råd är väldigt enkelt: du behöver fortfarande reseförsäkring. En bra policy kan göra en värld av skillnad om saker går fel när du är mitt i ingenstans och tittar på norrskenet.

De bästa poliserna erbjuder också täckning för reseavbeställning, så att du kan få tillbaka pengarna för din turné om du måste avbryta eftersom du eller en nära släkting blir sjuk. Av många olika skäl rekommenderar vi World Nomads.

FAQ

Är 2021 ett bra år att se norrsken?

Solen har en 11-årig solcykel som kan mätas med antalet solfläckar. Ju fler solfläckar som är synliga desto mer solaktivitet äger rum, så ju ljusare och mer långvarig aurora borealis kommer att bli.

Vintern 2020 var i den nedre änden av solcykeln, men från och med slutet av 2020 och framåt 2021 kommer aktiviteten att börja gradvis öka mot en topp 2024/25.

Händer norrsken varje natt?

De kan göra det. De händer faktiskt året runt, men för att se dem behöver du naturligtvis mörker och klar himmel. Och sanningen är att de är oförutsägbara – även med mörk himmel och inga moln kan de inte garanteras.

Kommer norrsken alltid i samma riktning?

Ja, de börjar nästan alltid i norr. Så om du är ute och jagar, titta norrut så tar du dem när de först dyker upp.

Kan jag se norrskenet i Stockholm?

Norrskenet ser verkligen udda ut i Stockholm, men det är sällsynt. Huvudstaden är ganska långt söder om polcirkeln, så observationer är inte vanliga – och du behöver en mycket klar natt utan molntäcke för att få en bra utsikt.

Eftersom det är en stor stad tenderar också sikten att vara sämre på grund av ljusföroreningar om norrskenet verkar. Det är mycket bättre för dig att ta dig till norra Sverige för att få en bra utsikt. 

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles