TWIFT | Nytt i Sverige | Svensk mat: “Banbrytande trendiga mat från Sverige”

Svensk mat: “Banbrytande trendiga mat från Sverige”

Svensk mat är känd för att vara både god, näringsrik och hållbar. Sverige leder vägen med sina berömda “supermat” och genom att utveckla ett brett utbud av laktos-, gluten- och köttfria matalternativ.

Har du någonsin undrat varför svenska människor har en livsstil som är hälsosam? Det visar sig att den nordiska kosten inte är bara lätt att laga utan det också är bra för hjärtat. Detsamma gäller för de hälsosamma superbär som man plockar i Sveriges skogar och ängar. Fler svenskar deklarerar sig vegetarianer och veganer och på grund av det har svenska företag varit snabba på att ta ledningen när det gäller att utveckla läckra, näringsrika köttfria, glutenfria och laktosfria alternativ till traditionella livsmedel som är både hälsosamma och hållbara.

Vegansk mat

Svensk mat

Idag är en av fem svenskar under 30 år vegetarian, medan den vegetariska befolkningen i världen är nära 400 miljoner. Samtidigt finns det en växande rörelse, även bland icke-vegetarianer, för att minska köttförbrukningen. Veganska köttalternativ tillåter oss att sluta äta kött medan vi fortfarande njuter av dess smak och konsistens. Sverige är hem för några av världens främsta veganska köttproducenter, inklusive “Oumph !”, som redan har fått ett gott rykte för sitt 100% växtbaserade, gluten-, mejeri- och nötfria köttersättare. 

Havremjölk

Svensk mat

Information som sammanställts av marknadsundersökningsföretaget “Nielsen” visar att försäljningen av växtbaserade livsmedel har ökat 8,1% under 2017 med veganmjölkalternativ som havremjölk står för en stor del av den ökningen. Det svenska företaget “Oatly” har snabbt etablerat sig som en av ledarna på den blomstrande veganska mjölkmarknaden. Havremjölken är tillverkad av 100% GMO-fri svenska havre och innehåller en sund kombination av kolhydrater, proteiner, och omättade fettsyror.

Probiotiska Juicer

Svensk mat

Funktionella livsmedel som är förstärkta med hälsofrämjande komponenter kan vara den största hälsomatstrenden i vår tid. Probiotisk juice från Sverige är ett bra exempel på detta. Probiotika är goda bakterier som lugnar magbesvär och ökar kroppens förmåga att motstå effekterna av antibiotika och kemoterapi.

Blåbär och andra “superbär”

Svensk mat

Blåbär är inte bara läckra utan de också är otrolig bra för dig. Det nordiska blåbäret är en annan art än den från Nordamerika och innehåller upp till fyra gånger mer antocyanin, vilken är ett ämne som förhindrar cancer och diabetes och bromsar åldrandet. Andra superbär som växer i naturen i Sverige inkluderar lingonbär, molnbär och vilda jordgubbar. Njut av dem som de är eller i en söt, läcker sylt som “kväms” på rostat bröd.

Svensk knäckebröd

Svensk mat

De är vanligtvis tillverkade av rågmjöl. Det vi kallar för knäckebröd eller svenskt knäckebröd innehåller massor av kostfiber och väldigt lite fett. Om man tittar tillbaka på dagen så ansågs knäckebröd som en fattig mat, men idag finns det i cirka 85% av de svenska hemmen. Fyllande men ganska låg på kalorier, är knäckebröd också   ett utmärkt sätt att avvärja hungerdemoner när du är på diet, och det smakar faktiskt jättegott.

Sill

Svensk mat

Vad är mer typiskt svenskt än en burk med sill eller syltade sill? Svenskar har syltat sill i mer än två århundraden, vilket kan förklara varför de är så bra på det. Sill är en bra källa till vitamin D, såväl som omega-3 fleromättade fettsyror, som främjar ett friskt hjärta, reglera blodtrycket samt blodkoagulationen och stärker immunförsvaret. 

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles