TWIFT | Nytt i Sverige | Svenskar på TOPP – 10 skäl till varför svenskar gör det bättre

Svenskar på TOPP – 10 skäl till varför svenskar gör det bättre

Även om det världsomspännande surret om Sveriges introduktion till den 6-timmars arbetsdag kanske inte var den livsförändrande upplevelse som många kanske hade hoppats på (eftersom det inte var sant), har vi fortfarande en hel del anledningar att fira.
10 skäl till varför svenskar gör det bättre

Sverige är inte bara ett av världens mest hållbara och miljövänliga länder, vi rankas också som några av de mest könsmässiga, välbesökta, mode framåt och kreativa människorna på jorden. Och ja, vi kan inte ignorera det faktum att vi är “freaking hot”.10 skäl till varför svenskar gör det bättre

1. Marknadsledande musiktillverkare

Sverige är världens tredje största exportör av musik efter Storbritannien och USA (ärligt talat, hur coolt är det?). På bilden är Max Martin, den född i Stockholm som producerat över 20 nummer 1-singlar på Billboard-listan för artister som Backstreet Boys, Britney Spears, Katy Perry, Taylor Swift och många fler. Över 58 låtar har tagit sig till topp 10 på Billboard-listan.

På grund av honom är Sverige nu den främsta exportören av kartmusik i förhållande till BNP.

 Framgångshistorier som ABBA, Roxette och Ace of Base är alla svenska och mer nyligen har vi dominerat det moderna huset / elektroniska och popscenen med talanger som Avicii, Alesso, Robyn, The Knife, Icona Pop och naturligtvis Swedish House Mafia – bara för att nämna några. Dessutom vann tidigare “Idol” -konkurrenten Måns Zelmerlöw oss vår sjätte seger i Eurovision Song Contest och placerade oss som nummer två på listan över flest vinster (Irland, vi tar dig nästa). Andra kända svenskfödda producenter med en lång lista med hitlåtar är RedOne, Rami Yacoub och ISHi som bland andra populära låtar gjorde Tinie Tempahs “Written in the Stars”.
10 skäl till varför svenskar gör det bättre

2. Våra miljarder dollar sinnen

Sverige är nummer ett på listan över länder med högsta GCI (Global Creativity Index) och nummer fem på Global Technology Index – främst tack vare världsledande svenska teknik- och webbföretag som Skype, Spotify & Soundcloud som alla grundades av lysande svenska sinnen. Medan vi noterar det – måste vi påminna dig om att H&M, IKEA och Volvo alla är en produkt av vårt älskade land? Uppfinningar som dynamit, blixtlås och pacemaker är också svenska.

10 skäl till varför svenskar gör det bättre

3. Äktenskaps Material

Tillsammans med vår Scandi-granne Norge; Svenska män är världens bästa män enligt en brittisk studie om inhemska roller. Vad gör skandinaviska män till bra äktenskap material kan du fråga? Det är väldigt kopplat till vårt höga egalitära index och hur samarbetsvilliga svenska män är när det gäller att ta hand om barn och hjälpa till med hushållsarbete. Stort!
10 skäl till varför svenskar gör det bättre

4. Fikapaus och kaffeberoende

Ett lite mer överraskande svenskt faktum för oss här på LondonSwedes var att upptäcka att Sverige placerar sig på tredje plats på listan över världens största kaffedrickande länder. Nederländerna är tydliga vinnare (ja, mer kaffe = vinst) med i genomsnitt 2,4 koppar per dag och person. Finländaren dricker på 1,8 koppar och svenskarna cirka 1,4 per dag. Med våra vintrarnas eviga mörker antar jag att det kanske inte är så förvånande …

Också standard på de flesta arbetsplatser är att ha en “fikapaus” då och då, en dedikerad 15 minuter för att smutta på kaffe.

10 skäl till varför svenskar gör det bättre

5. Det mest hållbara landet i världen

Tack vare en snäll användning av förnybara energikällor och låga koldioxidutsläpp är Sverige rankat som det mest hållbara landet i världen – faktiskt siktar Sverige på att bli världens första fossila bränslefria land. Dessutom ses Sverige som en pionjär när det gäller företagens sociala ansvar (CSR) som inte bara involverar hållbarhet genom miljön utan också jämställdhet, antikorruption och mänskliga rättigheter. Sverige är fortfarande ett av världens minst korrupta länder och placerade sig fjärde på Transparency Internationals korruptionsuppfattnings index 2012.

Vi växte också upp med ”källsortering” (sortering och återvinning) och i många hushåll är det vanligt att använda olika soptunnor för glas, matavfall, plast, papper och allmänt avfall. Vi kan också återvinna plast, aluminium och glas i de flesta länder stormarknader som ger oss pengar eller krediter att använda i butiken. 90% av alla aluminiumburkar återvinns i Sverige.
10 skäl till varför svenskar gör det bättre

6. Det mest lika landet i världen

“The Global Gender Gap Report” från 2013 visade att kvinnor i Sverige (återigen går med våra skandinaviska grannar i topp, första plats som ryckts av Island) är mest sannolikt att delta i politik och landets ekonomiska miljö. En stor bidragsgivare är de policyer som hjälper till att balansera arbete och familjeliv (föräldraledighet någon? I Sverige får föräldrar 480 dagar på sig att dela mellan sig hur de vill!) Denna information är tillräckligt bra för oss – vi förklarar härmed Sverige som ett av de bästa platser att födas och leva som kvinna.

På Södermalm i Stockholm finns också en könsneutral dagis som heter Egalia där till exempel böckerna är noggrant utvalda för att undvika traditionella presentationer av kön och föräldraroller.

Så, ut med sådana som Törnrosa och Askungen, och in med till exempel en bok om två giraffer som hittar en övergiven barnkrokodil och adopterar den. På Egalia är pojkar fria att klä sig och leka med dockor, om det är vad de vill göra.

När det gäller homosexuella rättigheter legaliserade vi homosexuella relationer 1944, ungefär 1944 år till sent, men hej, fortfarande ledande ett exempel för resten av världen! Vi är det sjunde landet i världen som introducerar äktenskap av samma kön och det var 2009.

”Höna” är också det nya könsneutrala ordet som han eller hon introducerade 2010.

Ordet föreslogs först 1966 och igen 1994 med hänvisning till finska hän, ett personligt pronomen som är könsneutralt, eftersom finska inte har grammatiska kön. Det fick dock inte ett omfattande erkännande förrän omkring 2010.

10 skäl till varför svenskar gör det bättre

7. Bästa land för att ha din familj

Vi är också på topp tre av de bästa länderna att uppfostra ett barn efter Österrike och Finland.

Det finns en anledning till att svenskar flyr från London när det är dags för barn. Föräldrar får inte bara föräldraledighet på totalt 480 dagar tillsammans som nämnts ovan, men vi får också placera barn på dagis som betalar beroende på inkomst men vi pratar om max £ 150 / månad. Det är priset för att konsumera två “lattes” varje dag …

Medan Sverige fortfarande rankas först för kostnaderna för barnomsorg och utbildning, tappade det platser för utbildningens kvalitet och för familjens välbefinnande. Utbildningen i Sverige är dock gratis, även universitet, jämfört med £ 9 000 / år i Storbritannien.

8. Världens kraftfullaste pass

… och mest sålda på den svarta marknaden. Svenskar älskar att resa och är faktiskt en av de mest välbesökta människorna i världen, och vi har också det mest kraftfulla passet. Inte bara ger det oss visumfri inresa till 174 olika länder, det är också överlägset billigast bland dem med samma tillgång. Ett nytt svenskt pass för vuxna kostar £ 28 vilket är mer än hälften av priset för det brittiska passet (£ 72,50). Kanske spelar vårt lättåtkomliga pass en roll i vår behov av att resa, kanske inte. Hursomhelst reser svenskarna i genomsnitt 6 gånger per år och placeras därför på tredje plats efter Finland (7,5) och USA (6,7). Upp upp och iväg!

Sveriges pass har utsetts till det mäktigaste i världen, men det visar sig att det också är ett av de mest eftertraktade resehandlingarna på den svarta marknaden.

Den senaste undersökningen tyder på att svenska pass är bland de mest sålda i handeln under jord, eftersom det inte finns någon övre gräns för antalet ersättare för den rättmätiga innehavaren.

De kan sälja för så mycket som 6 000 pund vardera – mycket mer än den avgift på 28 pund som Sveriges regering tar ut för nya eller förnyade resedokument.
10 skäl till varför svenskar gör det bättre

9. Svenskar = självmord?

En ganska vanlig myt om Sverige är att vi är ihållande deprimerade och ständigt på gränsen till självmord (OK, kanske inte riktigt). Hur som helst, vi är ganska säkra på att allt härrör från en spridande svartsjuka (se: hela denna artikel), eftersom majoriteten av undersökningar och statistik om världens självmordsfrekvens faktiskt aldrig rankar Sverige ens i topp 50.

 Sverige har en självmordsfrekvens som ligger under OECD-genomsnittet. Det var på 1900-talet när Sverige hade en av de högsta rapporterade självmordsnivåerna i den första världen. Den hastigheten översteg den för andra nationer på kontinenten som Nederländerna, Norge och Storbritannien. Den kursen sjönk emellertid decennium efter årtionden när tiden gick. Vi är inte nummer ett här men de 32 dagarna av fullständigt mörker varje år hjälper ingen!

10. Språkkunskaper

För tredje året i rad har EF Education First (även svenska, och nu det största utbildningsföretaget i världen) rankat Sveriges topp 3 i sitt engelska kunskapsindex. Tidigare landschef i Sverige, Sine Ejsing, säger att det förmodligen beror på att vi börjar lära oss engelska tidigt i skolan och hämtar språket från amerikanska och brittiska TV-program och filmer (#ProTip @ nästan alla andra europeiska länder som dubbar sina TV-program ?)

“Även utanför skolan anses engelska vara ett språk med hög status, barn tycker att det är coolt”.
10 skäl till varför svenskar gör det bättre

Så nu när vi har konstaterat att svenskar är snygga, bra på att resa och bra på engelska, finns det något som vi inte är fantastiska för? Sverige är ganska känt för att ha en antisocial kultur och vissa människor skulle beskriva svenskar som reserverade, blyga och tråkiga. Att prata med främlingar är inte vår specialitet, och om du medvetet sitter bredvid oss ​​på bussen medan det finns andra platser som inte tas, kan vi ta dig till en berusad eller en mentalt instabil konst. Det kan vara en anledning till varför många svenskar väljer att flytta någon annanstans – över 100 000 svenskfödda bor i Storbritannien. Detta nummer kan diskuteras. Det finns 60 000 registrerade svenskar i Storbritannien enligt den svenska ambassaden.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles