TWIFT | Nytt i Sverige | Tio svenska märken som alla borde känna till

Tio svenska märken som alla borde känna till

Ikea, H&M och Ericsson är alla kända svenska varumärken, men det finns andra produkter där ute som kanske inte är så vanligt förknippade med midnattssolens land.

Här är en lista med tio svenska produkter och märken som du också bör lära känna om du inte redan gör det. Relaterat galleri.

Billig måndag

Svenskt mode har blivit synonymt med det här rockinspirerade old school-märket de senaste åren. Dess karakteristiska tvättade tunna jeans med den unika skalleniketten har spridit sig över hela världen sedan Örjan Andersson och Adam Friberg grundade företaget i Stockholm 2000.

Cheap Monday släppte nyligen sin första skokollektion någonsin och sålde också en ganska udda kollektion av jeans med namnet “Customised by Nature” under en nyligen utställning i Paris. Som namnet antyder placerades ett antal jeans utanför för att njuta av naturens hårda behandling och kom ut som 30 enskilda jeans.

Tio svenska märken som alla borde känna till

Acne Jeans

Acne Jeans är något äldre än Cheap Monday och en annan populär “modeexport” från Sverige. Det grundades i Stockholm 1996 av en grupp på fyra och har sedan dess stigit stadigt mot gruppens gemensamma mål att skapa en livsstil av subtil lyx.

Grundare och kreativ chef Jonny Johansson och Thomas Persson, redaktör för Acnes egen tidning, Acne Paper, presenterades i New York Times när deras nya butik i modemetropolen började locka nya kunder.

Hasselblad-kamera

Under nästan så länge som kameran har funnits har det svenska kameraföretaget Hasselblad varit i fotograferingsbranschen. 1841 öppnade den första butiken i Göteborg, och 100 år senare växte Victor, en fjärde generationen Hasselblad, upp för att ta ett stort steg för familjeföretaget.

Under andra världskriget flög tyska övervakningsplan fram och tillbaka över den svenska gränsen till Norge. Många kraschade, och när svenska myndigheter lyckades ta en övervakningskamera från ett av flygplanen uppmanades kamerasexperten Victor Hasselblad att reproducera den.

”Nej, men jag kan göra en bättre,” svarade han påstås. Månader senare, 1941, grundades den första Hasselblad-fabriken med sin första kamera, HK 7, för den svenska militären.

Idag är Hasselblad känt som ett exklusivt och lyxigt optikmärke som tillverkar kameror, skannrar och tillbehör för de tjocka plånböckerna, till exempel H4D Limited Edition Ferrari-kamera, till ett pris av 21 499 € (30 000 $).
Tio svenska märken som alla borde känna till

Koenigsegg

Någon som letar efter en “säker familjebil” kommer sannolikt att snubbla över svenska maskiner som Volvo och Saab. Men låt oss vara ärliga, dessa märken har båda sett bättre dagar.

Det finns emellertid ett annat bilmärke som kanske inte brukar anges till Sverige, som har helt andra funktioner.

Sedan entusiasten Christian von Koenigsegg grundade företaget 1994 har han arbetat för att skapa den perfekta superbilen och byggt bara några enskilda bilar varje år.

Ett av de stående världsrekorden för Koenigsegg hålls av sin modell Agera R för att gå 0-300 km / h på 14,53 sekunder. Tidningen Forbes berömde en annan Koenigsegg-modell som en av de 10 vackraste bilarna i världen.

Filippa K

“Okomplicerade men ändå moderna kläder som passar alla tillfällen.” Det var vad skaparna av det svenska modemärket Filippa K tänkte på när de bildade verksamheten 1993.Tio svenska märken som alla borde känna till

Filippa Knutsson ville fylla det gap som hon hade upptäckt på den svenska klädmarknaden och lämnade klädaffären Gul & Blå för att starta sin egen verksamhet tillsammans med Patrik Kihlborg och Karin Segerblom.

Tidigt blev Filippa K en stor nationell framgång i Sverige med de karakteristiska stretchjeansen för kvinnor. Några år senare lanserades Filippa K Man och framgången började spridas över Europa och Nordamerika.

WESC

WeSC, förkortning för We are the Superlative Conspiracy och tillfälligt känd som We, grundades i Sverige 1999. Till en början blomstrade främst inom gatu- och skateboard-subkulturer, ett smart marknadsföringssystem ledde snart till att varumärket blev allmänt känt internationellt.

Istället för regelbunden reklam, litade vi ganska mycket enbart på berömda skådespelare och artister att bära och därmed marknadsföra sina kläder.

Nu har varumärket butiker i till exempel Tokyo, Paris och New York och är ett globalt fenomen, inte minst för sina färgglada och snygga hörlurar i ett oändligt antal varianter.

Absolut vodka

Tio svenska märken som alla borde känna till

Man kan anta att grundaren av Absolut Vodka, Lars Olsson Smith, var glad när svenskarna 1922 röstade i landets första folkomröstning för att inte utfärda ett fullständigt alkoholförbud, cirka 40 år efter att hans banbrytande sprit infördes.

Svenskar tycktes ha lämnats övertygade av kampanjen för förbud, som innehöll en man som passerade med en flaska i handen framför sin förödda fru och barn. Istället blev kulälskande svenskar mer svängda av varningen om att förlora sin nubbe (snapsskott) för traditionella kräftfester som svenskarna tycker mycket om.

De goda nyheterna gjorde det möjligt för Absolut Vodka att bli alltmer populär och 1979 slutförde företaget V&S Group det som blev en väldigt framgångsrik lansering på den amerikanska marknaden. Sex år senare var Absolut Vodka den mest importerade vodkan i USA, och den är för närvarande den tredje största producenten av alkoholhaltiga sprit i världen.

Medan Absolut vodka förblir nära förknippat med Sverige köptes varumärket av det franska företaget Pernod-Ricard som en del av förvärvet av V&S Group 2008.

Husqvarna

Oavsett om din hobby är sådd, matlagning, trädgårdsskötsel eller motocross, har du inga problem att hitta en högt uppskattad maskin tillverkad av detta legendariska svenska företag.

Husqvarna grundades 1689 som ett vapengjuteri för den svenska militären, och logotypen gjordes för att likna musketgevärets syn och fat.

Nästan 200 år senare började Husqvarna tillverka hushållsapparater och symaskiner och senare på cyklar och motorcyklar. Faktum är att deras motorcyklar användes i den svenska militären och inkluderade möjligheten att fästa skidor på sidan för snöiga vintrar.

Tio svenska märken som alla borde känna till

Husqvarna Group är för närvarande världens största producent av utomhuskraftsprodukter som motorsågar och gräsklippare, och det var den första som introducerade en soldriven robotgräsklippare.

The Pirate Bay

Ett av de nyare “varumärkena” från Sverige som har gjort det stort internationellt är den extremt kontroversiella webbplatsen The Pirate Bay.

Denna “trackersida” lanserades 2003 och var en pionjär inom distribution av digitala medier online. Men framgången skulle bli för stor för sitt eget bästa, kan man argumentera. År 2006 plundrade svensk polis deras serverhallar och konfiskerade alla deras servrar.

Tre år senare dömdes de fyra grundarna av webbplatsen till flera hårda fängelsestraff och höga böter för att underlätta brott mot svenska upphovsrättslagar. Ändå är webbplatsen fortfarande en stor aktör inom fildelning och har serverhallar över hela världen.

Snus

Människor har snusat det, rökt det och tuggat det, men svenskar var bland de första att bädda in tobak under överläpparna.

Inte tekniskt är ett varumärke, snus, även känt som vått snus, en tobaksprodukt som uppfanns i Sverige i början av 1800-talet, då tobak fortfarande var en vanlig gröda att växa i det kyliga landet. Snus har haft tuff konkurrens från både cigarrer och cigaretter genom åren, men hade en stor uppgång när rapporterna började visa att det var skadligt att röka.Tio svenska märken som alla borde känna till

Under senare år ökade snus i popularitet i Sverige efter att rökning förbjöds på restauranger 2005. Amerikansk nyhetsshow CBS 60 Minutes ägde 2010 ett avsnitt åt att undersöka den svenska produkten och dess fördelar och nackdelar jämfört med rökning.

Swedish Match är fortfarande den dominerande tillverkaren av snus i Sverige och försöker marknadsföra produkten utomlands, men även amerikanska tobaksföretag har börjat sälja snusprodukter inspirerade av det svenska originalet.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles