TWIFT | Nytt i Sverige | Vad gör Sverige till världens femte bästa land?

Vad gör Sverige till världens femte bästa land?

Sverige betraktas som det femte bästa landet i världen enligt en ny global undersökning. Men om du letar efter äventyr, sexighet eller god mat – leta någon annanstans.
Vad gör Sverige till världens femte bästa land

Två svenskar uppskattar att de har världens femte bästa land.

Sverige rankades som världens femte bästa land totalt, enligt rankningar som publicerades av US News & World Report på det prestigefyllda World Economic Forum i Davos, Schweiz, på onsdagen.

Rankningen av de 60 länderna baserades på en undersökning av 16 000 människor världen över som ombads att associera varje land med vissa attribut. Svaren delades sedan upp i olika kategorier, inklusive äventyr, makt, entreprenörskap och livskvalitet.

Tyskland rankades som det bästa landet totalt, följt av Kanada, Storbritannien och USA i undersökningen, som baserades på ländernas världsomspännande rykte – dvs hur de ses av andra snarare än hur de faktiskt är överlappar ofta).

“Hur en nation uppfattas utanför sina gränser är avgörande för dess framgång”, förklarade Sir Martin Sorrell, ett av namnen bakom undersökningen, rankingen.

The Local tittar närmare på de kategorier där Sverige överträffade sina konkurrenter och vissa områden där den skandinaviska nationen gjorde det mindre bra.

Först på “plussidan” …

1. Sveriges fantastiska för familjer

Med barnomsorg begränsat av staten till cirka 1300 kronor (150 dollar) per månad för det första barnet och generös föräldraledighet på 16 månader för mammor och pappor att dela sig mellan sig, är Sverige ofta målat som ett familjeparadis. Förra året intervjuade The Local tre expatfamiljer som berättade för oss varför de hade valt att flytta till Skandinavien med sina barn.

Bästa länder att uppfostra barn:

1. Sverige

2. Danmark

3. Kanada

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

2. Sverige är bra för grönt boende

Det är inte bara Sveriges böljande kullar, gröna skogar och blått vatten som tjänar det som bästa land för grönt boende, utan också dess fokus på miljöfrågor. Kanske läste världen om Stockholms engångsförbud mot bilar i centrum av huvudstaden, Sveriges försök att bli världens första fossilbränslenation 2030 eller The Local besök i Göteborg för att lära sig mer om stadens supertekniska tysta bussar ‘. Faktum är att Sverige till och med är så grönt att kungen själv nyligen begärde ett globalt förbud mot badkar.

Bästa länder för grönt boende:

1. Sverige

2. Japan

3. Tyskland

3. Sverige är ett vägledande ljus på den globala scenen

Sverige gillar att se sig själv som världens samvete, och som det visar sig, är det precis hur världen ser det – åtminstone enligt de bästa ländernas rankning. ”Sverige har ett globalt rykte för att främja social rättvisa och progressiva orsaker både inom och utanför dess gränser”, läser undersökningen och listar sin feministiska utrikespolitik och arbetar för homosexuella rättigheter. Det framhöll också sin jämställdhets föräldraledighet och generöst humanitärt bistånd.

Bästa länder för medborgare:

1. Sverige

2. Kanada

3. Danmark

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

Och nu, på minussidan …

1. Svensk mat? Nej tack

Det var här Sverige gjorde det sämsta och hamnade på 36: e plats och kom inte ens i topphalvan. Kanske inte förvånande med tanke på att det tävlade med super-extremt arv-rika länder som Italien, som hävdade topplaceringen, Spanien, Grekland och Frankrike. Det fick bara ett poäng på 1,9 av 10 och en djupgående 0,1 i underkategorin “har bra mat”. Kanske har nyheter om Sveriges uppgång på kulinariska scenen ännu inte nått omvärlden? Eller kanske har de bara aldrig provat ‘kanelbullar’ eller ‘semlor’.

Bästa länder för rik arv:

1. Italien

2. Spanien

3. Grekland

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

2. Vem är den mest kraftfulla? Inte Sverige

Med en 18: e plats gick Sverige inte särskilt bra i denna kategori, som leds av länder som “projicerar sitt inflytande på världsscenen” som USA, Ryssland och Kina. Det gjorde särskilt dåligt i underkategorin “stark militär”, som förmodligen skulle stödjas av de svenskar som är angelägna om att nationen går med i Nato eller de som vill få tillbaka militär värnplikt.

Det presterade dock marginellt bättre när det gäller mjuk kraft och fick 3,2 av 10 i kategorin ” ekonomiskt inflytelserik ”, möjligen efter den internationella medieuppmärksamhet som centralbanken (Riksbanken) har fått efter att ha hållit sin ränta på rekordnegativa nivåer i nästan ett år.

De mest kraftfulla länderna:

1. USA

2. Ryssland

3. Kina

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

3. Äventyr? Nej, bara ‘lagom’

Sverige kom mil efter vinnarna Brasilien, Italien och Spanien i denna kategori – kanske lite orättvist. Samtidigt som de berömdes för sitt natursköna landskap, tyckte respondenterna inte om sitt kalla nordiska klimat, tyckte att det inte var ett särskilt roligt land och gav det en ganska dålig 1,7 i den “sexiga” underkategorin. Det fick dock en överraskande poäng på 7 för “vänlig” som verkar strida mot tidigare undersökningar som rankade Sverige som det värsta landet för att få vänner.

Bästa länder för äventyr

1. Brasilien

2. Italien

3. Spanien

Varför Sverige kan vara det bästa landet i världen

Så, Sverige. En nation med 10 miljoner människor, ett fint land beläget i Skandinavien, känt för sin vidsträckta kust, täta skogsområde, gratis undervisning… och deras fiskar. Nu talar jag inte “guldfisken för husdjur som dina föräldrar gav dig när du var 9” eller den tonfisk som du mikrovågsugnade till lunch i personalrummet idag (dina kollegor hatar dig för det, förresten, ryck), inget sätt är den verkliga affären. Jag pratar om svensk fisk. Har det någonsin funnits en typ av fisk som inte bleknar i jämförelse med den artificiellt smaksatta, hålighet som skapar läckerhet som är svensk fisk? Svaret är naturligtvis nej. Detta är bara ett exempel på de många saker som bara kan göra Sverige till det största landet i världen.

När det gäller att bevisa denna punkt talar statistiken för sig själva. Enligt Simon Anholts Good Country Index är Sverige officiellt det “bästa” landet tack vare deras bidrag till globalt välstånd och jämlikhet, vetenskap och teknik, hed och välbefinnande, och till planeten och klimatet.

På tal om planeten, ta deras flagga som ett exempel. Om du någonsin har tagit en konstklass av något slag eller någonsin fingermålat som barn, vet du att när du blandar blått och gult blir du grönt! Det stämmer, svenska handlar om gröna insatser. Deras tummar är så gröna att de förlitar sig mest på förnybar energi; endast 20% av Sveriges energi kommer från fossila bränslen. Dessutom är koldioxidutsläppen några av de lägsta i världen, eftersom 83% av deras el kommer från kärnkraft eller vattenkraft. Sverige har inte glömt bort bevarande av vilda djur, de var det första landet som grundade en nationalpark. Livet för deras håriga vänner är av yttersta vikt för svenska, de har toppforskare som arbetar med ny teknik för att minska sitt koldioxidavtryck ytterligare; den svenska regeringen har till och med prioriterat strategiska investeringar i klimat, medicin, biovetenskap och teknik.

Fokus på dessa områden har gett resultat för Sverige och det globala samhället. Ta en titt på deras läkemedelsexport. En av de främsta svenska medicinska innovationerna är astmaläkemedel Bricanyl och Pulmicort, och en av världens bästsäljande läkemedel är svensk magsårstridande Losec. Produktion och forskning av medicinsk bildutrustning, ortopediska implantat och dialysutrustning som används världen över beror till stor del på svenska bioteknologers insatser.

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

Svensk uppfinningsrikedom är inte enbart begränsad till de medicinska områdena, svenskar ansvarar för teknik som används över hela världen, som förändrade världen som vi känner den. Hej, svenskarna är i grunden superhjältar, kan du gissa hur många liv de har räddat? En jättestor 1 miljon. Allt på grund av en praktisk liten svensk uppfinning som kallas 3-punktsbältet. Ja, de har sett till att du kommer hem säkert sedan 1959. Oj, 58 års tjänst, inte konstigt att Sverige är så fantastiskt. Men de stannade inte vid säkerhetsbältet, några fler produkter av svensk innovation inkluderar pacemaker, ultraljud, blixtlås och HIV-spårning för att nämna några.

Hur är nationen så stark inom forsknings- och utvecklingsområdet? Den svenska regeringen arbetar hårt för att säkerställa lika tillgång och möjligheter för alla sina medborgare och för att skapa ett rättvist och lika samhälle. Under Sveriges jämställdhetsombudsman, en regerings grupp som strävar efter att skydda lika rättigheter, har det svenska samhället ingen tolerans för diskriminering av något slag. Sverige har till och med beskrivits som det bästa landet i världen för kvinnor, (BAV-rådgivning och Wharton School of Business), de har aldrig nått lägre än 4: e plats i World Economics Forums löneskillnader mellan könen och de har extremt generös invandringspolitik. På grund av detta tillåter det svenska samhället alla medborgare, oavsett ras, kön, religion eller sexuell läggning att utmärka sig i sina färdigheter utan att utsättas för diskriminering eller hinder av något slag, till och med ekonomiskt. Med alla som ges möjlighet till utbildning och sysselsättning ger det svenska samhället fler människor de verktyg de behöver för att bli toppforskare, läkare, forskare, regeringsarbetare, ingenjörer och utvecklare för sitt land.

Utbildning värderas mycket i Sverige, så mycket att universitetsundervisning är gratis. Ja, det stämmer, det finns inget mörkt virvlande moln av students skuld som hänger över huvudet i Sverige. De erbjuder också progressiva undervisningsmetoder från början av ett barns utbildningsresa, med undervisningsstilar och en läroplan som bortser från traditionella könsroller. Sverige strävar efter att ge alla studenter samma möjligheter i livet oavsett kön eller bakgrund. Med dessa grundvalar skapar de öppensinnade, oberoende tänkare och accepterar individer som kommer att gå in i ett samhälle som är starkt baserat på mänskliga rättigheter och välfärd för sina människor.

I World Happiness Report 2017 utsågs Sverige till det nionde lyckligaste landet på jorden, vilket står förnuftigt. Med alla möjligheter och fördelar som finns i Sverige, hur skulle någon inte kunna vara lycklig, när de sparkar tillbaka och slappnar av under sina fem veckor (åtminstone) betalda semester från jobbet, andas in den skarpa koldioxiden som saknar luft, utan förlamande studentskuld att oroa sig för, äta köttbullar och svenska bär hela dagen? Det blir inte mycket bättre än så!

Så nästa gång du vill ta semester eller för att ändra landskapet, överväga det stora landet Sverige som din destination! Åh, och kom alltid ihåg – i Sverige, oavsett kön, ras, sexualitet eller religion … du är den dansande drottningen, ung och söt, bara sjutton.

Flytta till Sverige? Då kommer dessa 20 pekare att vara till nytta

1. Svenskar älskar sitt kaffe

Få människor dricker mer kaffe än svenskarna. I Sverige främjas kaffedryck genom en tradition som kallas – där vänner, familj eller kollegor träffas för kaffe eller te, ofta med något sött på sidan. De flesta svenskar kommer att njuta av minst en fika om dagen som en möjlighet att binda.

2. Fysiska köer – och digitala lösningar

På ett apotek eller i din lokala livsmedelsbutiks köttdisk, tvingas du tålamod när du väntar på att få serveras i en numrerad kö. Många företag har ett biljettsystem – vanligtvis en liten maskin som hängs på en vägg som skickar ut nummeranteckningar. När du har tagit din biljett måste du vänta tills ditt nummer dyker upp på en skärm innan du kan gå vidare till disken.

Men låt det också vara känt att Sverige är ett mycket digitalt land med massor av online-lösningar. Många ärenden till Skatteverket kan till exempel göras elektroniskt. År 2020 lämnade rekord 6,5 miljoner svenskar sina skattedeklarationer online. Hur är det för att spara papper i pappersarbete?

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

  • Vill du lära dig svenska?

Learningswedish.se är en nybörjarkurs producerad av Svenska institutet och partners.

3. Lär dig svenska

Svenskar rankas allmänt som en av de bästa på engelska som andraspråk. Därför kan det ta längre tid att lära dig svenska, och Catch-22 är att flytande språk är avgörande för full integration. Att känna till lite svenska hjälper dig också i dina kontakter med myndigheterna, till exempel Skatteverket.

För många är SFI-kurser (‘svenska för invandrare’) ett första steg för att lära sig svenska – både muntligt och skriftligt. SFI-kurser erbjuds genom varje kommuns vuxenutbildningsprogram (kommunal vuxenutbildning eller komvux) så du måste kontakta din lokala kommun. Här är en kontaktlista över Sveriges 290 kommuner.

SFI-kurser kan förbättra ditt grepp om svenska avsevärt, men glöm inte att insistera på att prata svenska med svenskar på vägen. Övning ger färdighet!

2021 Global Gender Gap Index – topp 5

  1. Island
  2. Finland
  3. Norge
  4. Nya Zeeland
  5. Sverige

Källa: Global Gender Gap Report

4. Du kommer att se pappor skjuta barnvagnar

När det gäller jämställdhet mellan könen är Sverige en av ledarna, och männen drar definitivt sin egen vikt för att stanna hemma och uppfostra spädbarn.

I Sverige har par rätt till 480 dagars betald föräldraledighet, och den här gången kan delas mellan föräldrar.

5. Svenskar är informella med namn

Din läkare, din universitetsprofessor, din ekonomiska rådgivare – de kommer alla att adressera dig med förnamn och förvänta dig att du gör detsamma i samtal. Det är ganska mycket standard i Sverige, oavsett jobbtitlar – som också tappas. Det finns naturligtvis några viktiga undantag från regeln. Om du befinner dig i en rättssal eller står inför en politisk minister eller någon från den svenska kungafamiljen, får du bättre titlarna rätt.
Vad gör Sverige till världens femte bästa land

6. Du är tvungen att prova lingon sylt …

I Sverige används lingon sylt i stor utsträckning för att fylla en mängd olika rätter, från köttbullar och pannkakor till gröt och svartpudding (blodpudding). Men notera att lingon sylt används sällan på bröd, trots dess sötma.

7. … och du kommer att pressa ut maten ur rören

För att förbereda dig för ditt första besök i en livsmedelsbutiks kalla livsmedelsavdelning, förstå att i Sverige används rör också för att packa mat som kaviar, majonnäs, senap och andra liknande kryddor. Vid någon tidpunkt kommer du förmodligen att pressa lite kaviar från ett rör till ett halvt kokt ägg till frukost.

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

8. Svenskarna är en utomhusgrupp

Okej, kanske inte alla. Men många. I Sverige finns det minst en aktivitet året runt som kan avnjutas, regn, sol eller vinterstorm. Och regeringen har gjort det enkelt att njuta av Sveriges natur genom att ge människor rätten till allmänhetens tillgång, allemansrätten.

9. Juli är en långsammare månad

Heltidsanställda i Sverige har rätt till minst 25 dagar betald semester per år, och många tar ut en stor bit av dessa under juli – statistiskt sett landets varmaste månad. Så generellt sett kommer tjänsten att vara långsammare. Många småföretag stänger av hela månaden.

10. Lagom

Det finns en uppförandekod i Sverige som egentligen inte har någon direkt översättning. Löst översatt betyder ordet lagom “precis nog”, “med måtta”, “lämpligt” och andra synonymer som du kan dra ut ur ordboken. När det används med hänvisning till samhällsbeteende betyder det att smälta in på lämpligt sätt utan extrema känslor.

Vi kommer inte att gå in på detaljerna i detta sociala fenomen här, men du kommer säkert att stöta på det någon gång. Vissa kommer att hävda att lagom är en norm, andra säger att det är något av en kliché. Dags att ta reda på det!

Svenska Eurovision-vinnare

1974: ABBA, ‘Waterloo’

1984: Herreys, ‘Diggi-Loo Diggi-Ley’

1991: Carola, ‘Fångad av en stormvind’ (fångad av en älsklingsstorm)

1999: Charlotte Nilsson, “Ta mig till din himmel”

2012: Loreen, ‘Euphoria’

2015: Måns Zelmerlöw, ‘Heroes’

11. Melodifestivalen – inte så lagom

Melodifestivalen (länk på svenska) – det nationella evenemanget genom vilket Sveriges representant vid Eurovision Song Contest bestäms – förenar stora delar av befolkningen. Hölls varje februari till mars är det en särskilt välkommen distraktion på långa mörka vinternätter. Kom maj, Eurovision Song Contest är lika populär – även om vissa svenskar föredrar världsmästerskapen i ishockey, som vanligtvis sammanfaller med det internationella musikevenemanget.

12. Ta av dig skorna!

Du märker snabbt att skor tas av när du går in i privata bostäder i Sverige. Vissa förklarar det med det enkla faktum att svenskar tillbringar mycket tid utomhus på vintern och är benägna att dra in smuts. Andra säger att det är ett tecken på respekt för hemmet. Hur som helst kanske du vill tänka två gånger innan du bär fulla snörstövlar när du besöker folk.

Rätten till allmänhetens tillgång

Allemansrätten – rätten till allmänhetens tillgång – tillåter allmänheten att ströva fritt, även på privat mark till viss del, att slå läger över natten och plocka svamp och bär.

Högern ger också ansvar – att behandla flora och fauna och andras egendom med omsorg. Det kan sammanfattas i frasen ”stör inte, förstör inte”.

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

13. Vintrarna är kalla och mörka

Det är ingen hemlighet att Sveriges geografiska läge gör det utsatt för kalla, mörka vintrar. På vinterdjupet i vissa norra delar av landet ovanför polcirkeln kan du få så lite som tre timmars solljus per dag.

Så, vintrarna kan vara tuffa, men du kommer att belönas under sommaren. Långa timmar av dagsljus och måttligt varma temperaturer gör Sverige till en av de vackraste platserna att vara på under maj till augusti.

14. Var i tid

Det är allmänt känt att ”tid” alltid måste respekteras, oavsett om du ska till en intervju eller en vänlig fika. Möten börjar i tid med eller utan dig. Tåget avgår i tid med eller utan dig. Svenskar värdesätter punktlighet.

15. Det statliga alkoholmonopolet

Medan du kan köpa alkoholhaltiga drycker på restauranger och barer, har du bara ett lagligt alternativ att köpa starkare alkohol om du vill ta en klunk från flaskan i ditt eget hem, och det är från en av ungefär 400 statliga spritbutiker (Systembolaget).

16. Förvara plastpåsen

Sedan 2020 har Sverige en avgift på plastpåsar, för närvarande 3 kr (svenska kronor), vilket innebär att de flesta stormarknader debiterar dig 6 eller 7 kr per plastpåse i utcheckningsdisken. Det behöver inte sägas att du sparar pengar när du håller en plastpåse och använder den igen. Du kan självklart också ta med din egen väska eller välja papperspåsar, som är billigare.

17. Särskilda dagar för att fira mat

Visst, svenskar firar jul, påsk, midsommar och Walpurgis Eve. Men nästan lika viktigt är dagarna för att fira mat: Shrove Tuesday (Fettisdagen), som i Sverige kräver en semla; Våffeldagen den 25 mars; och Cinnamon Bun Day (Kanelbullens dag) den 4 oktober. Känn dig fri att säga maten hela dagen utan skuld.

18. Det är säkert att dricka vattnet

Att dricka kranvatten är normen i Sverige. Vattnet är rent och friskt, så du kan spara både pengar och miljö genom att inte köpa vatten på flaska.

19. Business casual betyder jeans

Allmänt vardagsmode i Sverige är enkelt, avslappnat och avslappnat. Samma koncept har sömlöst sippat in i mer formella affärsmiljöer. Om inte din kollega träffar utländska kunder eller deltar i ett high stakes styrelsemöte, är det troligt att de bär jeans och en långärmad skjorta.

Studera i Sverige?

Vill du studera i Sverige? Besök sedan vår systersida Study in Sweden för mer info.

20. Inte all utbildning och hälso- och sjukvård är gratis

Det svenska sjukvårdssystemet är till stor del finansierat av skattebetalarna. För rutinmässiga läkarbesök är det maximala beloppet du kan behöva betala under 12 månader 1150 kr.

Universitet i Sverige är gratis för medborgare i EU / EES eller Schweiz. Sedan 2011 debiteras studenter från andra länder för studier vid svenska universitet. Universiteten fastställer sina egna avgifter, som mest varierar mellan 80 000 och 140 000 SEK per läsår.

Vad gör Sverige till världens femte bästa land

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles