TWIFT | Nytt i Sverige | 8 SKÄL VARFÖR SVERIGE “ROCKS”

8 SKÄL VARFÖR SVERIGE “ROCKS”

Från ABBA till Avicii, Roxette till Robyn, från popdrottning Zara Larsson till Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw, det verkar alltid finnas minst en svensk akt på toppen. Här är åtta skäl till varför Sverige rockar den globala musikscenen.

# 1 Kommunala musikskolor

8 SKÄL VARFÖR SVERIGE “ROCKS”

Om du undrar varför Sverige producerar så bra artister med uthållighet, är det värt att titta närmare på hur svenska barn uppfostras särskilt inom musikområdet.

Anders Nunstedt, en musikreporter och redaktör för dagstidningen Expressen, säger att den mest uppenbara anledningen är kommunala musikskolor (kommunala musikskolan / kulturskolan) som – även om de inte var obligatoriska – var enormt populära i Sverige under 1970- och 1980-talet och fortfarande är. ”Under dessa årtionden har framgång från artister som ABBA gett unga svenska musiker förtroende för att vi, trots att Sverige är ett litet land, fortfarande kan få stor inverkan på den internationella musikscenen,” konstaterar Nunstedt.

Tillgång till instrument och klasser tillhandahålls genom musikskolor som drivs av olika lokala kommuner så många barn försöker händerna på olika typer av instrument för att äntligen hitta vilka de är naturligt bra på.

”Jag började spela trummor klockan 13 efter att ha hört min favorittrummis Cosy Powell all-time spela en trumsolo. Jag blev helt övervunnen av trummans stora kraft och kände genast att ”detta var det”, säger Europas “trummis” Ian Haugland, som gjorde två år på kommunala musikskolan. “Förutom trummorna kan jag också spela lite gitarr och tangentbord, men inte tillräckligt för att skrämma råttorna ur källaren!”

# 2 Att sjunga i körer

För dem som kan bära en låt, många börjar i körer. Enligt Sveriges Körförbund sjunger ungefär 600 000 svenskar i körer och förbundet representerar cirka 500 körer. Även om dessa siffror kanske inte verkar häpnadsväckande vid första anblicken, gör de faktiskt Sverige till det land med det högsta antalet kor per capita i hela världen. Sveriges starka kortradition kommer från en djupgående kultur av att sjunga folksånger, särskilt runt midsommar och stora festligheter som jul.

# 3 Den svenska regeringen älskar också musik

Sedan 1997 har den svenska regeringen tilldelat sitt musikexportpris i erkännande av svenskars internationella musikprestationer. Tidigare utmärkelser har inkluderat Swedish House Mafia, Robyn, medlemmar i ABBA, The Hives, The Cardigans, Max Martin och Roxette.

”Vårt välutvecklade sociala system gör det möjligt för människor att skapa musik även om de inte har mycket inkomst”, säger Daniel Johansson, forskare inom musikindustrin vid Linnéuniversitetet och grundare av musikanalysföretaget TrendMaze.

Detta uttrycks ofta skämtsamt som ”socialbidraget som ligger bakom det svenska musikundret” (”den sociala välfärden bakom det svenska musikmiraklet”), vilket lyfter fram den svenska regeringens stöd till musiker och artister genom Statens konstråd.

Rådet finansierar dem i de tidiga stadierna av sin karriär genom att anslå ungefär en miljard kronor (151 miljoner USD, 116 miljoner euro) i form av bidrag till scenkonst varje år. Sångerskan Miss Li är bara ett exempel på artister som har fått bidrag från Statens konstråd. ”De flesta av de riktigt framgångsrika svenska låtskrivarna och producenterna har kunnat lära sig sitt hantverk på grund av stöd från samhället”, fortsätter Johansson. “Om de hade tvingats till traditionella 9-till-5-skrivbordsjobb medan de försökte utvecklas som artister, skulle de förmodligen inte ha blivit så framgångsrika.”

Ett annat intressant initiativ är den nordiska spellistan, en onlineplattform som syftar till att sprida banbrytande musik från de nordiska länderna till resten av världen.
8 SKÄL VARFÖR SVERIGE “ROCKS”

# 4 Svenskar bakom kulisserna

Du kan bli förvånad över att svenska låtskrivare ligger bakom många topplåtande poplåtar idag. Det finns låtskrivare och producent Max Martin, som har skrivit iögonfallande poplåtar för Britney Spears, Taylor Swift, Katy Perry, Pink, Usher, Backstreet Boys och ‘N Sync. Det finns producent Shellback, som toppade Billboards 2012-lista som producent # 1 och har skrivit för Maroon 5. Och det finns RedOne, som har skrivit för Nicki Minaj, Lady Gaga, Pitbull och One Direction. För att bara nämna tre svenskar.

”Mycket talang lockades av Cheiron Studios i Stockholm där de spelade in sina smash-hits tillsammans med svenska låtskrivare”, tillägger Nunstedt. ”Internationella handlingar som Britney Spears och Backstreet Boys kom till Cheiron och lämnade Sverige med Billboard-toppträffar i handbagaget.”

Studion lanserades 1986 under sitt ursprungliga namn SweMix och drivs av producenten Denniz Pop, hjärnan bakom Backstreet Boys ‘hit’ Everybody (Backstreet’s Back) ‘. Studion bytte namn till Cheiron när den såldes till BMG 1993 och det var där några av Sveriges främsta producenter och DJs samlades för att kämpa minnesvärda hits. Även om Cheiron Studios stängde sina dörrar 1998 på grund av Denniz Pops för tidiga död, har dess producenter som Max Martin fortsatt att lyfta svensk låtskrivning globalt.

Sverige har också musikvideoregissörer som Johan Renck, som har regisserat musikvideor för Kylie Minogue, Robbie Williams och Sveriges egen Robyn, samt regissören Jonas Åkerlund, som fortsätter att driva gränser med edgy musikvideor för Madonna, Lady Gaga, Moby , Christina Aguilera, Pink och U2.

# 5 Oberoendet värderas

Många svenska artister tar full kontroll över sin kreativa process – från låtskrivning till att äga egna etiketter och marknadsföra sig självständigt – och poprock-sensation Robyn är bara ett exempel. Hon grundade Konichiwa Records 2005 för att täcka alla aspekter av hennes musikkarriär som mediehantering, inspelningskontrakt och hennes kreativa process.

”Jag nådde en punkt där det inte var kul längre”, säger Robyn angående ett tidigare skivbolag. ”Jag ville ändra min situation och skapa en egen bubbla där jag själv kunde bestämma parametrarna.” Detta håller deras stil och låter organiskt unikt utan press från tredje parts förvaltningsföretag.

Andra exempel är: Today Is Vintage Records, som grundades av den svenska rapparen Rebstar; Rabid Records som drivs av elektro-popduon The Knife; och INGRID, som är ett kollektivmärke grundat av 13 artister och musiker inklusive Lykke Li och Peter Bjorn & John.

8 SKÄL VARFÖR SVERIGE “ROCKS”

# 6 Teknik

Många svenska artister styr också hur deras musik konsumeras och sprids digitalt. Ljudplattform SoundCloud tillåter artister att ladda upp, spela in, marknadsföra och dela sina originalljud. Den svenska sångerskan Lykke Li använder aktivt SoundCloud för att sprida sin musik och dela den med SoundClouds 20+ miljoner medlemsstarka grupper av fans, följare och artister.

Internationellt hyllade svenska DJ Tim Bergling, mer känd som Avicii – som tyvärr gick bort 2018 – organiserade X You-projektet som utsågs som världens största musiksamarbete – sammanför 4 199 personer från 140 länder som bidrog med 12 951 melodier, baslinjer, beats , rytmer, pauser och effekter – allt möjliggjort av teknik.

Sveriges baserade Spotify är den moderna digitala motsvarigheten till ‘word of mouth’ musikrekommendationer. Spotify, som startades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon, låter användare fritt lyssna på, strömma och dela miljontals musikspår till sina datorer och smartphones. Många artister, både internationella och svenska, har Spotify-profiler – Avicii är en av dem.
8 SKÄL VARFÖR SVERIGE “ROCKS”

# 7 Eurovision

Sveriges årliga Melodifestivalen är det mest visade TV-programmet i Sverige, med ungefär 4 miljoner tittare av nästan 10 miljoner invånare som släpper loss sin inre musikkritiker medan de röstar. Ännu viktigare är att vinnaren av Melodifestivalen fortsätter att representera Sverige i det årliga Eurovision Song Contest – världens mest sett icke-idrottsevenemang.

Efter Måns Zelmerlöws triumf i Wien med ”Heroes” vid Eurovision 2015, har Sverige nu sex Eurovision-vinster. Sverige är det näst mest vinnande landet efter Irland som har vunnit sju gånger.

Vinnande av Eurovision 1974 med deras topplista “Waterloo”, ABBA: s Benny Andersson och Björn Ulvaeus kom till en hel krets 2013 när de fick i uppdrag att komponera den officiella hymnen för Eurovision Song Contest 2013 tillsammans med Avicii.

# 8 ABBA-effekten

8 SKÄL VARFÖR SVERIGE “ROCKS”

Det är nästan omöjligt att inte inkludera ABBA: s inflytande i en lista som den här. Topplista svenska musikhandlingar och låtskrivare fortsätter att förmedla den ordspråkiga träffstaven till varandra när de rör sig genom årtiondena.

”Vi har en stark tradition av folkmusik i Sverige men jag tror också att stora artister fungerar som inspiration för andra artister att göra det”, säger Ian Haugland. ”Låt oss säga Spotnicks på 60-talet inspirerade ABBA på 70-talet som inspirerade Roxette på 80-talet och så vidare.”

Efter ABBA, som styrde 70- och början av 80-talet för att bli den näst mest framgångsrika gruppen någonsin bakom Beatles, kom Roxette, Neneh Cherry och Europa som rockade 80- och början av 90-talet.

90-talet tog också med sig Ace of Base och Nenehs bror Eagle Eye Cherry tillsammans med band som The Cardigans som senare skulle överföra stafettpinnen till början av 2000-talet till indierockers The Hives, Peter Bjorn & John och Jens Lekman. Idag dominerar artisterna Robyn, Lykke Li och Miss Li nu pop-listor i sina respektive genrer.

Besökare kan lära sig mer om ABBA: s imponerande karriär på det nya ABBA-museet samt Sveriges bidrag till global musik vid Swedish Music Hall of Fame – båda belägna på ön Djurgården i Stockholm.

* Enligt tidningen ‘Pop Internationalism: Has Half a Century of World Music Trade Displaced Local Culture?’ Av amerikanska forskare Joel Waldfogel och Fernando Ferreira från University of Pennsylvania Wharton School, är Sverige den främsta exportören av kartmusik i förhållande till BNP. i världen, följt av Kanada, Finland, Storbritannien, Nya Zeeland och USA (baserat på data från 1960 till 2007).

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles