TWIFT | Nytt i Sverige | Att ha en cykelsemester i Sverige

Att ha en cykelsemester i Sverige

Att cykla i Sverige är en aktivitet som passar till alla, ännu mer om man cyklar under högtider. Sverige är ett stort land med en oöverskådliga, välutvecklade och välkända  cykelleder som erbjuder allt från stadsutförskning till långa landsbyggsturer.

Sverige har alltid en alternativ som du ska bli intresserad av, oavsett hur man vill cykla. Välj mellan långväga kustvägar, där du kan åka hundratals kilometer, eller robusta bergspår som testar dina förmågor. Sveriges fascinerande städer erbjuder urbana massor av dedikerade cykelfält och om du cyklar skonsamma landfält är mer din hastighet kan platser som den svarta Östersjön Öland vara rätt plats för din cykelsemester. Du kan till och med hoppa på cykel i skärgården i både Stockholm och västkusten. Eftersom det finns så många alternativ är det inte svårt att hitta rätt cykelsemester i Sverige, oavsett om du tränar för Tour de France eller är en familj med små barn.

Hur ska du förbereda dig för din cykelsemester?

cykla i Sverige

Cykeluthyrning är allmänt tillgänglig i Sverige. I de större städerna hittar du både privata cykeluthyrningsföretag och stadscykelplaner. Ute på landsbygden finns det också många cykeluthyrningsföretag, varav många levererar cyklar till din plats och hämtar cykeln när du är klar. Många erbjuder också servicepaket, som kommer till nytta om du får ett litet däck eller om du har andra problem. Vissa hotell erbjuder också grundläggande cyklar för lokal utforskning.

Det är också viktigt att se till vilken typ av cykel man ska ha, beroende på hur och var man ska cykla. Elcyklar blir alltmer populära i Sverige och även om inte alla cykeluthyrningsföretag erbjuder dem finns de på många platser. Du kan också hyra mountainbikes, barncyklar, traditionella stadscyklar, trailers och mycket mer. Det bästa rådet är att kontakta ett cykeluthyrningsföretag före din ankomst för att se vad de erbjuder och boka i förväg.

Utforska på egen hand eller ta en guidad tur

cykla i Sverige

Det finns ett antal cykelalternativ när det gäller att utforska Sverige, särskilt i städer där cykeluthyrning är allmänt tillgänglig. I de större städerna som Stockholm, Malmö och Göteborg finns ett antal företag som erbjuder olika typer av guidade turer. Vissa tar dig genom vissa stadsdelar och ger dig områdets historia när du utforskar, medan andra är flexibla och tillgodoser dina personliga intressen. Du kan också cykla genom utkanten av städerna. I Stockholm finns det till och med en träcykeltur, där du cyklar på en traditionell handgjord träcykel medan du besöker några av stadens främsta landmärken.

Utanför städerna kan du också välja att ha en guide med dig. Om du är intresserad av en flerdagars guidad cykelsemester i Sverige finns det ett antal företag som inte bara ger dig en cykel och en guide utan också bokar boende på vägen.

Om du vill ta en självstyrd rundtur ska du undersöka innan din resa, eftersom Sverige är ett stort land. Cykelvägar är väl markerade i både stads- och landsbygdsområden: blå skyltar betecknar lokala rutter, svart är för lokala distrikt och gröna skyltar är för nationella rutter. Lokala turistplatser kan ge både kartor och utmärkta råd om vart man ska gå och vad man ska se. Medan cykelfält är säkra och svenska förare vanligtvis är vana vid att cyklister delar vägarna och därmed respekterar, är det viktigt att komma ihåg cykelregler och att bära hjälm.

Dessutom kan det vara långa avstånd från ett befolkningscentrum till nästa och mobiltelefontäckningen kan vara fläckig i de mer avlägsna områdena. Detta är särskilt viktigt att vara medveten om om du planerar en cykelsemester med barn.

Långväga turé

cykla i Sverige

Om du letar efter en cykeldag i flera dagar i Sverige är du bortskämd att välja. Det finns cirka 50 långväga resvägar spridda över hela landet, som sträcker sig över den majestätiska norr, den gröna södern och mycket däremellan.

I norr hittar du 220 kilometer Klarälvsbanan, som går genom Värmlandsregionen och tar dig genom allt från öppna fält till berg och skogar. En annan långväga bilfri rutt är Göta Kanal, som tar dig längs det som många säger är Sveriges vackraste vattenväg. Den 87 kilometer långa vägen är relativt lätt att gå, så den passar cyklister på alla nivåer.

Sveriges första nationella cykelväg Kattegattleden – namngiven europeisk cykelväg 2018 – är en 390 kilometer västkustlinje som går mellan städerna Helsingborg och Göteborg. Den är uppdelad i åtta delar och hela rutten är en bilfri zon. Vissa delar är gjorda av asfalt på en nedlagd järnvägsvall, medan andra delar är gjorda av grus eller landsvägar.

Den inre vägen Sydostleden är uppdelad i sju sektioner och tar dig 25140 kilometer från Växjö i Småland till Simrishamn på södra kusten.

Från och med Ystad på sydkusten kan du cykla Östersjöns cykelväg, en bensprång 2500 km hela vägen genom Sverige, upp till norra staden Haparanda vid Finlands gräns.

Bergcycling

cykla i Sverige

I Åre brukar de som cyklar på berg vara i, ännu mer på sommaren . Anledningen är Åre cykelpark, som erbjuder 35 stigar av varierande nivåer av svårigheter och stilar. Det finns sju hissar utrustade med speciella cykelhållare. Ett annat skidortområde, Sälen, i centrala Sverige, är där du hittar Kläppen Bikepark, som har fyra stigar och 310 meter vertikalt fall.

Kinnekulle är en av de högsta kullarna i västra Sverige och stiger till 306 meter över havet. Kinnekulle Trail System erbjuder allt från branta stigningar till flytande “skogslägenheter”.

Kåsjön Lake Trails är ett stort spårnätverk utanför Göteborg som erbjuder extremt varierad terräng, med en stor del av området klassificerat som naturreservat.

Marstrand Island, i den svenska skärgården på västkusten, är endast tillgänglig med färja, bilfri och ger dig möjlighet att åka genom tjocka skogar och på glatta klippor vid havet.

År 2016 anordnade Huskvarna European Mountain Bike Championships och lockade både nationella och internationella elitcyklister till MBT-områdets spännande kullar och backar. Bonusen här är att när du pausar för att få andan kan du ta in den fantastiska skönheten i Vättern, Sveriges näst största sjö.

Cykelevenemang över hela landet

cykla i Sverige

Cykelvasan är ett mountainbike-lopp som följer samma rutt som det världsberömda Vasaloppet längdåkningsspår, som går från Sälen till Mora i centrala Sverige.

Vätternrundan är det största fritidscykelevenemanget i världen och du kan välja mellan 300 kilometer, 150 kilometer och ett 100 kilometer långt damer-evenemang. Åre Bike Festival, som hålls årligen i början av juli, är en av Europas största cykelfestivaler och erbjuder en vecka med olika adrenalindrivna evenemang.

Göteborgsgirot är ett av Sveriges främsta cykelevenemang och erbjuder något för alla, oavsett din ålder eller färdighetsnivå. Delad i ett antal olika evenemang, innehåller den tre dagar långa festivalen en 1,1 kilometer sprint, en 5 kilometer barnprix och lopp som sträcker sig från 35 kilometer till 140 kilometer.

Vintercycling i Sverige

cykla i Sverige

Många svenskar vägrar att packa bort sina cyklar när vintervinden börjar blåsa så varför inte göra som en lokal? Men om du gör det, var noga med att bära lämplig utrustning, som gott om lager, klädbyten och vatten och mat. Se också till att din cykel är utrustad för vinterkörning – det betyder rätt däck och en bra anpassning  innan du anländer.

Nu till det roliga: vissa rutter, särskilt långväga, kanske inte är särskilt väl lämpade för vintercykling men i Sveriges städer ser du massor av människor som kör mitt i en snöstorm. Det finns ett par vintercykelevenemang i Sverige.

Abloc Winter Challenge är en resa på 300 kilometer runt Vättern – Sveriges näst största sjö – som börjar och slutar i Jönköping i södra Sverige.

Rapha Festive 500 ger dig utmaningen att åka 500 kilometer mellan julafton och nyårsafton.

Är det kallt? Ja. Är det roligt? Absolut. 

Efter den här kan man säga att ett av de roligaste aktiviteten att göra i Sverige är att cykla, ännu mer om du gör det under högtider. 

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles