TWIFT | Nytt i Sverige | De 10 bästa platserna i Sverige

De 10 bästa platserna i Sverige

Utsikten från Skeppsholmsbron över Stockholms hamn, en av de 10 bästa platserna i Sverige

Hur beskriver man ett land som har gett världen vikingarna såväl som Nobels fredspris, små svenska köttbullar såväl som Absolut Vodka, Volvo samt ABBA, IKEA och H&M och … ja, du får idén …

a crown on a bridge by a harbor - top 10 places in sweden

Sverige är ett otroligt land som ofta saknas av dem som bara vågar södra, centrala eller östra Europa. Det har ett spektakulärt landskap, fantastiska städer och en utbildad befolkning, varav de flesta talar engelska. Dessutom är dess historia och kultur mycket äldre än vår i Nordamerika.

Norrut är landet täckt av täta gröna skogar. Kör söderut men du kommer att upptäcka ett hav av små röda stugor utspridda över Stockholms skärgård. Däremellan ligger en pastoral landsbygd fylld med forntida vikingsgravplatser och fantastiska cykel- och vandringsleder.

Det är Sveriges hjärtland och där traditionen förblir kung. I dess städer kommer du att njuta av utmärkta kulturella möjligheter, exklusiva restauranger och underbara shopping.

Och Skandinavien behöver inte vara för dyrt eftersom du kan dra nytta av min erfarenhet.

För dem som vill utforska detta svenska Smörgåsbord, här är de mest besökta områdena i Sverige, med tillstånd av VisitSweden.

1) Stockholm, # 1 av de bästa platserna i Sverige

Den mest populära av de tio bästa platserna i Sverige är dess huvudstad. Stockholm firas inte bara som huvudstad i Skandinavien utan också som en av världens vackraste städer. Inbäddad med tio århundraden av historia och kultur, står den på 14 öar där sjön möter havet.

Dessutom är den svenska kungliga huvudstaden också känd för sin anmärkningsvärda modernitet, progressivitet och trendkänslighet. Det omfattar allt från livsstil till mode, design, mat och dryck och användning av ny teknik.

Kombinationen av magnifika landskap, historia och tradition och dess innovativa anda ger Stockholm enastående karaktär och charm.

Svenskar hävdar att Stockholm är en stad med alla de bästa egenskaperna i en stor metropol men med få nackdelar. Det är till exempel en stad där det är enkelt och effektivt att flytta runt, och luften är fräsch och vattnet rent.

Stora gröna områden genomsyrar staden med gott om utrymme för alla att vandra fritt. Få andra platser låter dig uppleva naturens nöjen, urban sofistikering och kulturhistoria allt på en enda dag.

two women seated along a harbor - top 10 places in sweden

2) Stockholms skärgård

En fantastisk del av Stockholm och Sverige är fortfarande en hemlighet för många – den magnifika Stockholms skärgård.

En annan av de bästa platserna i landet, det är ett maritimt landskap med mer än 30 000 öar, holmar och skär, varav bara cirka 1000 är bebodda. Både på sommaren och vintern är det unikt i världen.

Stockholms skärgård är tillgänglig från centrala Stockholm året runt tack vare de karakteristiska och berömda vita skärgårdsbåtarna. Vissa är välbevarade gamla arbetshästar som går tillbaka mer än ett sekel och fortfarande ångdrivna.

kayakers camped on a rocky island - top 10 places in sweden

Du kan välja mellan korta utflykter som varar ett par timmar till dagsturer eller till och med övernattningar. Verkligen värt det, är de många båtturerna som också erbjuder gourmetlunch eller middag.

3) Göteborg, en av de bästa städerna i Sverige

En annan av de tio bästa platserna i Sverige är liten, vacker Göteborg, Västsveriges huvudstad. Stadsresor är nästan perfekta här där du kan upptäcka pittoreska kanaler, kullerstensgatorna i historiska Haga och många gröna öppna ytor. Intressant är att det gröna området inkluderar Sveriges största botaniska trädgård med över 16 000 arter.

Framför allt kan du fördjupa dig i den svenska livsstilen, med ‘fika’ (en paus för kaffe och en söt bulle) på ett utomhuscafé. Skäm bort dig med de intressanta matmarknaderna och imponerande museerna.

Det finns också en mängd lockande restauranger – sju med Michelin-stjärnor. Dessutom finns det också stadens skärgård precis utanför Göteborgs tröskel. Det är lätt att nå med en halvtimmes spårvagnsresa och en kort färjetur.

Bra guider till Stockholm och Sverige

DK Eyewitness Travel Guide to Sweden: Dessa guider är utmärkta eftersom de innehåller foton och illustrationer med texten.

DK Guides Topp 10 Stockholm: När jag snabbt rör mig genom många olika destinationer är det mina guider eftersom de innehåller topp 10 av många olika aspekter av en destination. Mindre än en standardguide och passar i fickan.

Fodor’s Sweden: Dessa böcker har guidat resenärer i flera år.

Lonely Planet Sweden: Mycket populära guider som ger exceptionell information.

4) Malmö, en populär energisk stad

Malmö är den största staden i Skåne och en mångkulturell plats full av energi. Under senare år har det utvecklats till en spännande stad. Det är nu känt för sina kulturella erbjudanden, innovativ arkitektur och en stark organisk social karaktär.

Sveriges första Fairtrade City, Malmö, certifierades 2006, vilket har drivit stadens organiska och rättvisa handelserbjudanden.

modern buidling on a bay top 10 sweden

I Malmö är det enkelt att handla med gott samvete och njuta av etiskt producerad mat och dryck. I Malmö kan du till exempel äta på en av Sveriges mest hyllade ekologiska restauranger. Och du kan handla efter de senaste moderna med miljö och etik klart i åtanke.

5) ICEHOTEL och svenska Lappland, nordligaste topp platserna i Sverige

En annan av de 10 bästa platserna i Sverige är ett hotell. ICEHOTEL ligger i Jukkasjärvi och är världens största hotell av is och snö.

Komplexet på 5 500 kvadratmeter inkluderar en iskyrka och en isbar. Den byggs varje november-december på nytt och smälter i april-maj, men du kan naturligtvis besöka området året runt.

ICEHOTELs boende har snörum, isrum och konstsviter. Dessutom kan gästerna boka ett brett utbud av snöskoter utflykter som Arctic Trail som tar en genom vildmarkens spår i Lappland. Där möter du Sveriges ursprungsbefolkning, samerna, vars liv kretsar om renvandringen.

Fiske efter röding, öring och harr, bastu- och middagsprogram, iskörning, älgskådning, isskulptur, norrsken och hundspannssafari är bara några fler av ICEHOTELs turnéalternativ.
man leading reindeer in the snow top 10 sweden

6) Kosterhavet

Nummer sex av de tio bästa platserna i Sverige är Kosterhavet, landets första marina nationalpark. Centrerad runt de bilfria Kosteröarna, parken ligger bara två timmars bilresa uppför den vackra kusten från Göteborg.

En gång på Kosters ser du små fiskebyar i ett fantastiskt vackert landskap med många olika växter och blommor.

Framför allt fokuserar överklagandet på den populära platsen i Sverige på det unika läge vid havet, med stränder, steniga öar och det förtrollande ”Koster-ljuset”. Som du förväntar dig har ljuset inspirerat många artister.

Du kan hyra cyklar och njuta av en guidad tur eller en båttur för att se detta marina underland. Det är den perfekta miljön för hummer under regionens berömda “Skaldjursresa”, såväl som sälsafari, dykning och kajakpaddling.

7) Kändisars lekplats: Marstrand

Marstrand Island ligger bara en timmes bilresa från Göteborg och är Sveriges version av Hollywood. Liksom Hollywood är det en lekplats för kungligheter och kändisar med en rik, spännande historia.

Njut av en imponerande utsikt från Carlstens fästning när du tittar ner på öns färgglada samling av fritidshus i trä. Utanför finns segelbåtar i alla former och storlekar, tillsammans med robusta stenar och det marinblå havet.

Bo på kung Oscar II: s tidigare bostad, Grand Hotel Marstrand. Det nyare Havshotellet Marstrand ligger mittemot ön. Det har ett fantastiskt spa utformat för att återspegla dess naturliga kustmiljö med behandlingar som matchar. Från restaurangen kan du njuta av utsikten över solnedgången över ön.

8) “Wallander Ystad”

Ingen annan stad i Skandinavien kan skryta med en så komplett och ”levande” bild av svunna dagar som Ystad. Många av de 300 korsvirkeshusen och andra byggnader tränger med restauranger och butiker. Det är en pittoresk plats som ofta lever med överraskningar och fynd.

A castle

Bästsäljande författare Henning Mankell satte Ystad på världskartan med sina detektivhistorier om polisinspektören Kurt Wallander.

I sitt privata ungkarlsliv brottas Wallander med mordutredningar och komplicerade brottmål i Ystad och dess omgivningar. Böckerna, anpassade för skärmen, är så populära att du nu kan gå på guidad tur i en gammal veteranbrandbil runt staden och lyssna på berättelser om filmerna och böckerna.

9) En fantastisk del av Sverige: Skåne

Skånes underbara natur är ett semesterparadis på mer än ett sätt. Här kan du njuta av fantastisk utsikt och uppleva naturfenomen samt total tystnad och lugn.

Njut av dess långa, lätta kvällar och lyxen att gå på en stig mitt i skogen själv.

En annan fantastisk del av Sverige, Skåne, är en provins med kontraster. Den har stora skogar med lätta och luftiga lövträd och många skogsklädda åsar som stiger över landskapet.

Men det finns också många stora, bördiga åkrar. Och eftersom Skåne är en halvö kan du promenera längs underbara, kritvita stränder som sträcker sig längs de olika haven
poppies in a field

10) Visby / Gotland, en fantastisk del av Sverige

En annan av de 10 bästa platserna i Sverige, Visby, är Gotlands port, som det har varit i århundraden.

På Gotlands västkust har staden Visby en lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Sedan var det en välmående medlem av Hansan, en medeltida handelsallians i norra Europa.

Reliker från det finns den här dagen, särskilt Ringmuren, en två mil lång medeltida stenmur som omger staden. Väggen och Visbys många andra bevarade medeltida strukturer har fått sitt namn som UNESCO: s världsarvslista.

Men det finns mer i Visby än bara dess historia.

Staden är värd för några av de bästa restaurangerna inte bara på Gotland utan hela Sverige. Många av dem har det färska köket från gård till bord som Gotland är känt för. På sommaren konkurrerar Visbys nattliv med Stockholm. Det är en tid då människor konvergerar till staden för en vecka med champagnebaserad fest.

Utöver historia och mat är Visby också en av de idealiska platserna på Gotland för att njuta av öns konstscen. Den bästa tiden att göra detta är i början av juni när konstnärer och hantverkare öppnar sina studier för allmänheten.
old city walls

De fem värsta platserna att bo i Sverige, enligt folket som bor där

Det finns ingen hårdare kritiker av ett område än ett lokalt, enligt resultaten från en ny undersökning som avslöjar de värsta platserna att bo i Sverige, per folk som faktiskt bor där.

De 10 bästa platserna i Sverige

Varje år genomför den svenska nummerkrossningsbyrån SCB (medborgarundersökning) där invånarna får säga till om sina städer. Svaren samlas in och sammanställs för att få ett betyg på tio – ju lägre betyg, desto mindre gillar invånarna att bo där. Här är de fem värsta kommunerna i Sverige att bo i från och med hösten 2017, enligt folket som bor där.

5. Bjuv (5.9 / 10)

Ett stenkast från Helsingborg och inte så långt från både Lund och Malmö, ligger Bjuv i sydvästra Sverige på ett privilegierat läge, och det finns minst två saker att göra enligt Tripadvisor (ett slott respektive en gård). Oavsett är lokalbefolkningen inte nöjda.

Några av de aspekter av Bjuvian-livet som de är kritiska för är gång- och cykelvägar, vägar, kulturutbud och sport- och träningsanläggningar.

4. Svenljunga (5.9 / 10)

Svenljunga är en liten kommun med cirka 10 000 personer i sydvästra Sverige. Men även om landsbygds byggnaden bara ligger cirka 100 kilometer från Sveriges andra stad Göteborg, tycker invånarna att den inte är tillräckligt kopplad och säger att transportförbindelser är en av de aspekter som de behöver förbättra mest.

Utöver det klagade de på bostäder, samt brist på saker att göra på fritiden, medan 39 procent sa att de skulle avskräcka människor från att flytta dit.

3. Södertälje (5.9 / 10)

De flesta från Stockholm kommer att känna den närliggande staden Södertälje av minst två skäl: det populära vetenskapsmuseet Tom Tits Experiment och den populära äventyrsbadet Sydpoolen. För de människor som faktiskt bor i området är det inte tillräckligt med nyhet, eftersom endast 22 procent sa att de starkt skulle rekommendera vänner och släktingar att flytta dit.

De 10 bästa platserna i Sverige

Deras största bekymmer är bostäder och säkerhet, men de bedömde också tillgängliga fritidsalternativ som under genomsnittet. Hård?

2. Hörby (5.7 / 10)

Hörby i Skåne i södra Sverige har nio naturreservat fyllda med ängar och floder, en närliggande sjö och en ny fotbollsgolfpark – vad mer kan du önska dig?

Flera hus och en säkrare kommun, enligt lokalbefolkningen, tillsammans med fler anställningsmöjligheter och fritidsanläggningar.

1. Flen (5.6 / 10)

Ligger bara en timme med tåg från Stockholm och inbäddat bland sjöar och skog, ser inte Flen kommun i Södermanlands län ut så illa som dess invånare uppenbarligen tycker det är om du bara fokuserar på de vackra byggnader som kungliga slottet Stenhammar slott.

Men bristen på fritidsaktiviteter och butiker i kombination med svårigheter att hitta arbete inom rimligt avstånd betyder att 44 procent av dem som bor där sa att de skulle avskräcka andra från att göra detsamma.
De 10 bästa platserna i Sverige

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles