TWIFT | Nytt i Sverige | De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Svenskar har en stor glädje av livet som är knäppa och det betyder att Sverige är en knutpunkt för unika upplevelser och saker att se och göra. Här är några av de bästa.

Tree Hotel

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Tree Hotel har blivit något av en legend inte bara i Sverige utan över hela världen. Med rum som svävar i träden, i form av rymdskepp eller speglade lådor som speglar skogen runt dem, är det en av de mest unika hotellupplevelserna i världen, för att inte tala om en av de mest lyxiga, för medan du kanske sover i ett rymdskepp allt du behöver är till hands.

Tree Hotel. Edeforsvägen 2A, Harads, Sverige. +46 (0) 928 103 00

Museum of Failure

Sverige är kanske känt för innovation och framgång i världsklass men det betyder inte att de inte uppskattar lärdomarna från misslyckande. Eller ett gott skratt. Museum of Failure är en samling av några av de mest intressanta misslyckandena i världen, vilket återspeglar det faktum att majoriteten av alla innovativa projekt misslyckas. Med mer än 60 misslyckade produkter och tjänster finns det några stora lärdomar att lära sig här.


De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Museum of Failure. Södergatan 15, Helsingborg, Sverige. +46 (0) 70938 62 98

Hotell Utter Inn

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Öppet mellan april och oktober har Utter Inn beskrivits som ett av de mest ovanliga hotellen i Sverige. Vi skulle vilja kalla det en av de mer innovativa. Det flytande undervattenshotellet drömdes upp av den lokala konstnären Mikael Genberg och allt som syns från ytan är den lilla hyddan (som rymmer köket) och däcket. Gå nedför en trappa, men du är i sovrummet, 3 meter under vattenytan där du får panoramautsikt över vattnet i alla fyra riktningarna.

Hotell Utter Inn. Mälaren, Västerås, Sverige. +46 (0) 21 39 01 00

Båstnäs bilkyrkogård

Det är Europas största bilkyrkogård, begravd djupt i tallarna i Sveriges stora skogar. Det sägs att kyrkogården utvecklades organiskt när Sverige bytte från att köra på vänster sida av vägen till höger 1967. Det finns mer än tusen bilar utspridda i området, och intressant, Bastnäs (vilket är bara en timmes enhet från Oslo) är också känd som platsen för upptäckten av det kemiska grundämnet Cerium 1803.

Båstnäs bilkyrkogård. Båstnäs, Sverige.
De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Malm Whale

Det är världens enda monterade blåval, som kanske inte låter så mycket tills du ser det som är. En ung blåval strandades på klipporna i Askim Bukten, nära Göteborg, 1865. Då ansågs räddning egentligen inte vara ett alternativ, så valen slaktades vederbörligen – och brutalt -. I kort ordning, kuratorn från Göteborgsmuseet dök upp, köpte slaktkroppen och skapade den unika utställningen som vi ser idag, som gör det möjligt för besökare att klättra in i den gångjärnen käken (men efter att ett par hittades i sex i käken på 1930-talet den öppnas nu endast på speciella dagar.)

Malm Whale. Göteborgs naturhistoriska museum. Västarvet Vänerparken. Museivägen 10, Göteborg, Sverige. +46 010 441 44 00

Gävle goat

Varje julsäsong, cirka två timmar norr om Stockholm, ställer byn Gävle upp en gigantisk svensk Yuleget (Gävlebocken) på sitt centrala torg. Geten är gjord av halm och uppfördes först 1966, sedan när den i en av de udda traditionerna som svenskarna är så kända för har tändts 37 gånger. I själva verket är det en diskussionsplats i Sverige under semestern, med folk som tillfälligt checkar in för att se om geten har blivit facklad. Om detta händer före Lucia (den 13 december) kommer det att byggas om. 1996 installerades kameror för att hålla ett öga på geten, men hackare kringgick den smarta listan, så att vandalerna slog till. Om du är i Sverige under jul, håll ett öra anpassat till vad som händer i Gävle, för om det går upp i rök kommer alla att prata om det.

Gävle get. Gävle, Sverige.

Telefonplan Tower

Color by Numbers, den permanenta ljusinstallationen på Telefonplan i Stockholm, är resultatet av ett samarbete mellan interaktionsdesigner Loove Broms, arkitekt Milo Lavén och konstnären Erik Krikortz. Projektet gör det möjligt för alla med en mobiltelefon att ändra färgerna på lamporna i tornet, antingen genom att ringa eller använda en app. Det kan bli ganska intressant eftersom människor blir slagen av den kreativa lusten när de tar sig hem från klubbarna sent på kvällen.


De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Telefonplan Tower. Stockholm, Sverige.

The Sun Canon

Det finns bara en fungerande solkanon kvar i världen och du hittar den i den lilla svenska staden Åtvidaberg. Byggd 1853 var kanonen ursprungligen en del av Adelsnäs herrgårds engelska park och föll vid ett tillfälle i rätt ordning, men 1986 väckte Sun Cannon Club liv till den igen och sedan dess har kanonen skjutits varje dag kl. 13 från maj till September. Du kan också kontakta Sun Cannon Club för att ta ditt eget “skott”.

The Sun Canon. Åtvidaberg, Sverige.

Gamla Tjikko

Denna skrämmande norska gran som ser ut som om den skulle ha svårt att hålla sig ihop även med en lätt vind är vid 9 500 år gammal, världens äldsta träd. Upptäcktes 2004 av Leif Kullman, professorn i fysisk geografi vid Umeå universitet (som fick smeknamnet efter sin sibiriska husky), bestämdes trädets ålder av koldatering.

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Fulufjället, Dalarna, Sverige.

Rondellhund

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Rondellhund – Roundabout Dog på engelska – började 2006 som ett svar på vandaliseringen av en offentlig konstinstallation i Lindköping. En betonghund var en del av den officiella rondellinstallationen Cirkulation II, men när den vandaliserades byggde någon en trähund och placerade den i rondellen. Snart gav en annan anonym konstnär trähundens ersättare ett betonghundben och innan du visste ordet började rondellhundar dyka upp över hela landet, inte bara mitt i rondellerna utan knutna till lyktstolpar och gatuskyltar. Fenomenet har dött avsevärt men hundarna dyker fortfarande upp här och där, inte bara i Sverige utan i länder runt om i världen, inklusive Storbritannien och Australien.

Codex Gigas

Codex Gigas, även känd som Devil’s Bible, är känt för två saker: en, det sägs vara det största överlevande medeltida europeiska manuskriptet (Codex Gigas betyder ‘jättebok’) och två, det har ett massivt helsides porträtt av djävulen. . Det finns en digitaliserad version på nätet av varje sida i boken, liksom mycket bakgrundsinformation, men originalet finns fortfarande kvar på Stockholms Kungliga Biblioteket, Nationalbiblioteket.

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Kungliga Biblioteket. Humlegårdsgatan 26, Stockholm, Sverige. +46 (0) 10709 30 00

12 saker du bara kan köpa i Sverige

När vi blir mer sammankopplade, både via Internet och genom globala resor gör det enkelt, att hitta saker som du bara kan köpa i Sverige är inte så lätt som det brukade vara – men det är inte omöjligt på något sätt. Här är 12 saker du bara kan köpa i Sverige och var du hittar dem.

Julbock

Du kanske har hört talas om Gävle-geten (den jätte halmsvenska julgeten i staden Gävle, placerad på huvudtorget varje år) och att lokalbefolkningen försöker bränna den innan julen anländer. Det har varit en kamp av testamenten i flera år, med wannabe-arsonisterna som vanligtvis vann, och du kan också få din egen Julbock (”Christmas Goat”) att ta med hem, och kanske sätta eld i god svensk tradition. Du hittar dem på de flesta julmarknader i Sverige, med Skansen i Stockholm möjligen det finaste.

Pärlans Konfektyr

‘Pärlan’s’ är inte din vanliga godisaffär. Från namnet (Pärla betyder “kära”) till den bestämda känslan i mitten av 1900-talet till butiken själv, du vet när du går in att du har upptäckt något annat. Deras legendariska karameller (prova vanilj och havssalt) är resultatet av att de vill låta människor njuta av det söta året runt, inte bara vid jul, som hänt genom åren. Ta några lådor med karameller, eller den otroliga karamelsås, och förvåna alla hemma.

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Princesstårta

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Du kan försöka ta den här kakan med dig hem, men när du väl har provat skulle det förmodligen inte finnas någon kvar att packa upp. En häftklammer för Sveriges många kaféer, Princesstårta är en traditionell lagerkaka som alternerar sockerkaka med konditorivaror och vispad grädde, allt toppat med marsipan, som vanligtvis är grön. Medan det finns på många kaféer, kan du prova Princessan strax över Lidingöbron i Lidingö Centrum. Detta klassiska café är känt för att göra ett av de bästa.

Lovikkavantar

Lovikkavantar (Lovikka Mittens) tillverkas i Norrbotten, i norra Sverige, och är bland de mest kända i Sverige. De kommer bara i vitt och grått och du kan känna igen dem med sina distinkta gula, blåa och röda tofsar och broderier. De är det perfekta handöverdraget när du besöker Sverige under de uppfriskande kalla, mörka vintrarna.

Snaps

Svenska snaps misstas ibland för snaps av besökare men medan de båda packar ett slag är de helt olika. Varje region i Sverige har sin egen smak av snaps som är unika för området och reflekterar lokala ingredienser. Även om du kan köpa större flaskor på ditt lokala Systembolaget är det roligare att köpa en 6, 8 eller 12 förpackning, som kommer att ha en mängd små flaskor med olika smaker; perfekt för skott över middagen med vänner, allt tvättat av öl.

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Polkagris

Direkt översatt som ”Polka Pig”, Polkagris är ett svenskt stickgodis som uppfanns i staden Gränna redan i mitten av 1800-talet. Medan det finns i ett antal smaker, är det mest traditionella vitt och rött och pepparmyntsmak; och medan det kanske låter som din typiska godisrotting tänker igen – det här är en helt annan nivå av godis. Om du råkar passera genom Gränna (i Skåne) kan du gå till butiken som gör dem och köpa dem färska.

Falsterbotofflor

Falsterbotofflor betyder “träskor från Falsterbo”, ett underbart område i södra Sverige där den berömda Falsterbo Horse Show hålls varje år. Träskor är handgjorda, handmålade och kommer med olika motiv. De mest kända är målade med en gås omgiven av blommor och ja, både män och kvinnor bär dem vid trädgårdsarbete.

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Toini Berg Smycken

Toini Berg är relativt ny på smyckesdesignen, men hennes unika unika och begränsade upplagor signaturstycken samlar snabbt efter. Med inspiration från sitt hemland Gotland arbetar Toini i metall och sten och skapar djärva örhängen, ringar och armband som gör ett uttalande. Definitivt platsen att hitta det perfekta signaturstycket.

Osthyvel

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

En ostskivare är precis vad den säger: ett redskap som är utformat för att skära ost. Men detta skär inte bitar av ett ostblock; Svenska ostskivor rakar tunna skivor från blocket, perfekt för de ostsmörgåsar som svenskarna älskar så mycket (särskilt till frukost). Du hittar dem ganska mycket överallt men NK (i Stockholm och Göteborg) kommer att ha några riktigt speciella.

Brickor

En bricka kanske inte verkar så unik men svenskarna har tagit brickbrickan till en helt ny nivå. Överallt ser du unika mönster – några som speglar en viss plats, som Stockholms Sergels Torg, och andra som bara återspeglar Sveriges speciella version av Scandi-design. Två fantastiska platser i Stockholm för att hitta helt unika brickor är Design Torget och Svenskt Tenn; Design Torget är billigare, medan Svenskt Tenn kommer att kosta dig lite mer, men designen är verkligen unik.

Saltlakrits

Om du tror att du har haft svart lakrits, tänk igen; Sveriges saltade svarta lakrits (saltlakrits) är minst sagt ovanligt och är älskad av nästan alla. Smaken är vad vi vill kalla ”special” och det är något du antingen kommer att älska eller du kommer att hata. Prova saltad svart lakritsglass medan du besöker, men ta med godiset eller tuggummit.

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Dalahäst

Dalahäst är också en känd som en Dalecarlian-häst eller Dalahäst, och är en traditionell handskuren, målad trähäst från Dalarna. Det som en gång var en barnleksak är nu inte bara en symbol för Dalarna, utan för själva Sverige. Den klassiska Dalahäst är rökt med ett vitt, grönt, gult och blått sele motiv, och medan det finns fabrikstillverkade sådana till salu, spendera lite mer och få det klassiska som bara tillverkas i Dalarna.

Lingon Jam

Lingon är kusin till den amerikanska tranbäret men smaken är lite mer syrlig, bären är lite mindre och hur de görs till sylt och såser är bara lite annorlunda. Syltet är löst och inte alltför sötat och passar perfekt till vilt och annat kött, liksom ost och spridning på morgonroosten. Du kan hitta hemlagad specialversion på livsmedelsmarknaderna, liksom fabriksproducerade i lokala livsmedelsbutiker. Ännu bättre, gå ut i skogen och plocka dina egna lingon och gör sedan din egen sylt.

De mest unika upplevelserna du kan få i Sverige

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles