TWIFT | Nytt i Sverige | De tio bästa svenska videospel alla skulle testa

De tio bästa svenska videospel alla skulle testa

Visste du att en av 10 personer i världen beräknas ha spelat ett svenskt videospel? Den nordiska nationen är en av de ledande krafterna inom fältet, men vilka titlar är grödan av deras gröda? The Local tittar på tio otillåtna svenska spel, både för ivrig spelare och spelskeptiker.
De tio bästa svenska videospel alla skulle testa

Minecraft

Minecraft är mer än bara ett spel. Sandbox-äventyret, som ursprungligen utvecklades i Sverige av Markus Persson, har gett upphov till ett antal avknoppningar, ett till synes oändligt utbud av varor och till och med en hel konvention tillägnad det.

Källan till framgången är den förenklade glansen av själva originalet, som i grunden kretsar kring att bygga och förstöra i stort sett allt du gillar från en mängd olika kuber. Tänk Lego, men oändligt större.

Med mer än 107 miljoner sålda exemplar sedan 2011 är det redan det näst mest sålda videospelet någonsin bakom Tetris, som hade nästan tre decenniers försprång. Alla dessa människor kan inte ha fel.

Unravel

En nyare svensk hit är beroendeframkallande pusselplattform Unravel, utvecklat av Coldwood Interactive, som lämpligt överväger sitt namn, har sitt säte i Umeå i norra Sverige.

Med en enkel hög med garn med namnet “Yarny” spelar Unravel stora ansträngningar för att få spelaren att känna att de ser världen ur perspektivet av en liten bit ull, som reser genom den Umeå-inspirerade bakgrunden.

En bonus är att du får uppleva Sverige själv, till skillnad från i många av de stora svenska spelen som spelas någon annanstans.

Battlefield-serien

En av de mest framstående förstapersons skyttarna på 2000-talet, Battlefield-serien, utvecklades av EA Dice i Stockholm och består av 11 spel samt ytterligare utvidgningar, från och med det ursprungliga Battlefield 1942 2002.

Det första spelet sattes under andra världskriget, men efterföljande titlar har flyttat in i den moderna eran eller tillbaka till första världskriget.

Serien är särskilt populär för sitt flerspelarläge snarare än enspelarspel, och den öppna betaversionen av den senaste Battlefield 1 ensam hade 13,2 miljoner spelare – den största beta EA som någonsin har spelats in.

De tio bästa svenska videospel alla skulle testa

Candy Crush

Det kanske inte är prickigt, men Stockholms utvecklare Kings enkla pusselspel Candy Crush blev en enorm hit tack vare sitt beroendeframkallande format baserat på att matcha tre eller flera godisbitar för att få dem att försvinna.

Som alla som reser med kollektivtrafik 2012 sannolikt kommer att intyga, var mobilversionen särskilt populär tack vare inte bara själva spelet utan också möjligheten att spela det gratis – med fångsten att användarna kan betala för att få extra kraft ups, när de är anslutna.

King firade nyligen det trillion spelet Candy Crush som spelades, och de hade redan gott om anledning att glädja sig innan dess: 2012 köptes de av Activision Blizzard för söta 5,9 miljarder dollar. Det är mycket godis.

De tio bästa svenska videospel alla skulle testa

Mirror’s Edge

En annan titel utvecklad av EA Dice i den svenska huvudstaden, det dystopiska äventyret Mirror’s Edge fångade ögat med sin distinkta konstriktning och första personens perspektiv på unik parkour-liknande takspel.

Spelet blev något av en kultklassiker tack vare det populära soundtracket komponerat av svenska producenter, med huvudspåret till och med att komma in på det svenska singellistan. Mirror’s Edge valdes till årets svenska spel 2009 och en TV-serie är för närvarande under utveckling.

Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

De tydligt överväldigande Chronicles of Riddick-filmserien är en osannolik kandidat för att skapa ett klassiskt svenskt spel, men Escape from Butcher Bay har upprepade gånger rankats som en av de finaste titlarna som någonsin producerats i landet.

Mörkt, tufft och utvecklat på de genomsnittliga gatorna i … Svensk universitetsstad Uppsala spårar huvudpersonen Richard Riddick (röstad av Vin Diesel) när han försöker bryta sig ut ur det trevliga klingande Butcher Bay-fängelset.

Berömd för sin atmosfäriska stil och tempo, och sägs också ha en bättre utformad historia än filmen, älskade granskarna det här spelet. Stora spel webbplatser som IGN och GameSpot delade ut redaktörens valutmärkelser, medan det också vann Billboards Golden Joystick Award för att vara ”Unsung Hero Game of the Year”. Sätt din skepsis åt sidan och ge det en chans.

Year Walk

Mobilspelen Year Walk markerar en hel del av lådorna för svenskhet: Dess design är minimalistisk, dess miljö mörkt och vinterfullt, och dess historia bygger på en gammal form av svensk spådom som kallas ”Årsgång”, där människor förnekar sig själva lyxen av mat , vatten eller konversation innan vi försöker se framtiden genom att interagera med övernaturliga varelser.

Spelet fungerar som något av en utbildning om mindre kända aspekter av svensk folklore tack vare ett ledsagande uppslagsverk som kan laddas ner bredvid det, så människor som inte är stora spelare men som är intresserade av Sverige i allmänhet kan bli positivt överraskade.

Det är också lämpligt dyster: fans av Let the Right One In eller Nordic noir kommer sannolikt att känna sig hemma. Inte en tillfällighet tänkte Malmö-utvecklaren bakom projektet först som ett filmmanus.

Just Cause 2

Stockholm-utvecklaren Avalanche Studios släppte lös Just Cause till anständiga recensioner 2006, men det var uppföljaren som verkligen gjorde ett märke tack vare stora förbättringar av originalet.

Liksom några av de andra svenska spelen som nämnts är dess sandlådestänk och enorma miljö en av de viktigaste försäljnings argumenten, och det fick beröm för både spelarnas frihet och den detaljerade rekreation av en stillahavsö.

Atypiskt för de flesta spel som ingår i vår lista kommer det också med en stor bit humor. Ett roligt spel i ett färgstarkt landskap som bevisar att Sverige kan göra mer än bara mörker.
De tio bästa svenska videospel alla skulle testa

Brothers: A tale of two sons 

Prisbelönt svensk filmregissör Josef Fares, hjärnan bakom banbrytande svenska filmer som ”Jalla! Jalla! ”, Hjälpte till att utveckla detta magiska äventyr med ett hjärtskärande komplott om två pojkar som försökte spåra medicin för sin sjuka far.

Spelet är full av sidoberättelser och det finns en oändlig mängd saker att interagera med i sin värld som visar uppmärksamhet på detaljer som du kan förvänta dig av en filmregissör.

Recensionerna glödde och dessutom vann det utmärkelser som det bästa Xbox-spelpriset vid VGX Award Show 2013 och Best Game Innovation Award vid British Academy Games Awards 2014.

Amnesia: The Dark Descent

Helsingborgs indie studio Frictional Games producerade en pärla under 2010 Amnesia: The Dark Descent, en överlevnadsskräck titel som har beskrivits som ”kanske det läskigaste spelet genom tiderna”.

Spelare lämnas ensamma i ett kusligt hemsökt slott där en karaktär med minnesförlust försöker sammanföra hans minne, samtidigt som han håller sin förnuft intakt. Smyg och tålamod är nyckeln, liksom stålnerver.

Spelet var enorm kritisk framgång och vann utmärkelser på Independent Games Festival 2011, medan en ny Playstation 4-version som släpptes förra året betyder att det borde vara lätt att jaga. Skyll inte på oss för några mardrömmar som provoceras.

Trodde du att den här skulle sluta nu? Inte än…

Vi ska också prata om ett ganska nytt spel som blev en överraskning för många: Valheim

Hur ett svenskt spel med Viking-tema blev en oväntad smash-hit

Valheim, ett videospel med vikingatema, designat av en liten svensk spelstudio, har snabbt stigit till världsomspännande berömmelse, med miljontals människor som rider på vågorna, slingrar mjöd och dräpar fienden. Hur blev spelet och genren så framgångsrik?

Valheim har sålt fem miljoner exemplar sedan den tidiga utgåvan förra månaden på online spelplattformen Steam.

De tio bästa svenska videospel alla skulle testa

Vid ett tillfälle spelade mer än en halv miljon människor online samtidigt.

“Vi förväntade oss inte den här typen av framgång alls”, säger Henrik Törnqvist, grundare av Iron Gate, företaget bakom det.

“Vi är överväldigade, ödmjuka och under mycket tryck.”

Det fem-starka laget som utvecklade överlevnadsspelet har ännu inte kunnat träffas för att fira på grund av pandemin, säger Törnqvist.

Valheim-spelare kan lära sig att jaga, skapa rustningar, bygga Viking långhus och så småningom döda skrämmande monster när de utforskar den stora och fantastiska världen.

“Det är ett riktigt uppfriskande spel och riktigt bra spel, oavsett om du pratar om ljuset, bakgrunden eller musiken”, säger den 25-åriga spelaren Pierre Galissant, som redan har spenderat 60 timmar på sina slätter, skogar och träsk med tre kamrater.

Törnqvist misstänker att förmågan att samarbeta med vänner är en del av spelets överklagande.

“Vårt spel som är samarbets fokuserat är en del av vår framgång,” sade han.

“Och även Viking-temat.”

Viking väckelse

Valheim, som fortfarande är under utveckling, är bara det senaste videospel som spelas i den vitala och våldsamma världen för medeltida skandinaviska krigare.

Norse mytologin har inspirerat speldesigners i årtionden, från sena 90-talet-serien Baldur’s Gate till strategispel som Age of Empires II.

Men Jean-Christophe Piot, en författare och värd för en podcast om mytologi, sa att det hade skett “en riktig väckelse” runt de sjöfarande vikingarna, som rajdade, handlade och bosatte sig runt Europa mellan 9 och 11-talet.

Norska influenser är knappast nya i popkulturen, påpekade han – Marvel Comics introducerade Thor, Thunder of God, som en karaktär 1962.

“Men de har dykt upp i videospel i en aldrig tidigare skådad skala de senaste åren”, sa han.

Iron Gate valde medvetet den här inställningen för Valheim på grund av den existerande nordiska manien, sade Törnqvist och citerade tv-serien Vikings 2013 som en bidragande faktor.
De tio bästa svenska videospel alla skulle testa

Valheim har blivit mycket populär på kort tid och har sålt mer än 5 miljoner exemplar på mindre än en månad.

Historisk “korrekthet”

Den senaste delen av den väldigt populära spel franchisen Assassin’s Creed, som släpptes i november, spelas ut i flera olika historiska perioder – men det tar också spelare på ett vikingaäventyr.

“Fans hade krävt det i evigheter”, säger Thierry Noel, en historiker som arbetade med den franska studion Ubisoft om utvecklingen av Assassin’s Creed: Valhalla.

Långt ifrån att hålla sig till stereotyper av blodtörstiga barbarer i hornhjälmar, ville Ubisoft undvika klichéer och införa en viss historisk noggrannhet, sade Noel.

“Tanken var att försöka identifiera gråzoner – delar av historien där du kan glida in utan att påverka den historiska versionen av händelser som vi känner den”, sa han.

”För vikingarna var det relativt enkelt. Vi vet inte så mycket om denna period, de lämnar få spår, ”förklarade han.

“Det lämnar lite utrymme för kreativitet och fantasi.”

Det är en insats som gav resultat: Valhalla, som spelas i England från 800-talet, är franchises största hit hittills.

Sony hoppade också på den norska vagnen 2018 för den senaste delen av sin God of War-saga, som tidigare fokuserade på de grekiska gudarna.

Efter att ha sålt mer än 10 miljoner exemplar på ett år beräknas den efterlängtade uppföljningen Ragnarok – den norska apokalypsen – senare i år.

“Jag tror att Valheim helt till viss del lever på de andra spelens framgång”, säger Törnqvist, som också citerar The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Skyrim som inspirationskällor.

För vissa erbjuder Viking-spelets ständigt utvecklande universum också en motgift mot pandemin i en tid då väldigt få av oss reser.

Det finns fem olika zoner att utforska och utvecklarna säger att det kommer att vara nio till det officiella släppdatumet, som ännu inte tillkännages.

“Det finns en escapism till den, som fungerar bra just nu”, sa Galissant och tillade att spelet hade gjort det möjligt för honom att gå på några mycket trevliga “promenader” i den skandinaviska skogen.

Noel instämde. “Vi vill ha äventyr, vidöppen yta, upptäckt”, sa han.

“Vi lever i en tid där vi vill vara vikingar.”

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles