TWIFT | Nytt i Sverige | Din ultimata guiden till svenskt mode

Din ultimata guiden till svenskt mode

Svenskt mode har gått från vardagsgrå minimalism till glittrande skapelser för eliten. Dagens svenska mode erbjuder också haute couture. Här är din ultimata guide till svenskt mode.

Med en historia av kvalitet och ren design har svenskar alltid haft en inneboende känsla för stil, antingen handlar det om att ha ett öga för tidlös vintage, uppskattning av utsökt denim eller de senaste åren, att vara en del av designfamiljen för haute couture.
svenskt mode

“Swedish Fashion Miracle”

Svenskarna talar om det svenska ”modeundret” eller ”modemiraklet” vilket betyder det svenska modemiraklet, som sägs ha börjat med jeansföretagen Acne och Nudie. Mode är en stor del av det dagliga livet i Sverige och svenskarna spenderar väldigt mycket tid på att oroa sig för vad man ska ha på sig.

Gå av planet i Sverige så slår det dig som en säck potatis: Svenskar har stil. Mode är en stor del av det dagliga livet här och för en nation som är berömd öppen om nakenhet spenderar lokalbefolkningen väldigt mycket tid på att oroa sig för vad man ska ha på sig.

Verktyg utan funktion

”Utility without function”, sa Hernández Corner om sin kollektion våren 2013. Det är en bra beskrivning av den uniformerade vardagliga stilen som svenskt mode är känt för. Funktionalism som inte är funktionell och nykter minimalism som ibland påverkas av konstnärlig delirium. Dessutom finns det ofta efterlikningar av vad som händer i de stora modemetropolerna.

Svensk design har rest över hela världen, med kända namn som H&M och Acne som dominerar de flesta höga gator och modeveckor, även om de alltid har behållit sin ”nordiska svalhet”. Svenskarna föddes verkligen inte snygga. H&M gav dock svenskarna – och världen – massor av prisvärda modebutiker och i stora städer som Stockholm finns det en blomstrande marknad för vintage- och begagnade kläder.
svenskt mode

Din ultimata guiden till svenskt mode

Men något har hänt. Den svenska ”kläder för alla” -filosofin, med rötter i byggandet av socialdemokrati, var tvungen att vika för något annat: unika plagg för eliten. Möjligen började det när modeduon Altewai Saome debuterade 2011 och raffinerat hantverk vävdes in i plaggen. Det var en exklusivitet som verkade så främmande att formgivarna själva kallade det ”osvenska”. Som om det var omöjligt att föreställa sig en så sofistikerad stil i det folkliga Sverige. Fann denna kvinna verkligen i verkligheten?

I den här guiden dyker vi in ​​i allt svenskt mode, från jeansmärken och retroskor till designersprutor med länkar till deras webbplatser. Vi kollade och uppdaterade listan i augusti 2020. Vi har inte inkluderat varumärken som verkade inaktiva.

ACNE-STUDIOS

Acne Studios är ett Stockholmsbaserat modehus med ett tvärvetenskapligt synsätt. Genom grundare och kreativ chef Jonny Johanssons intresse för fotografi, konst, arkitektur och samtida kultur har en alternativ väg hittats som förvandlat Acne Studios till en respekterad skapare av kläder, tidskrifter, möbler, böcker och utställningar.

ARKET

Som medlem i H&M-familjen erbjuder ARKET samtida och kvalitetsgrunder och viktiga produkter, plus trenddrivna bitar som passar i en kapselgarderob. Det läggs tonvikt på återvinning (i produktion men också genom ett incitament i butiken att returnera gamla kläder) och transparens, eftersom ARKET listar sina leverantörer öppet på plats.

ASKET

ASKET syftar till att sakta ner konsumtionen med sina “meningsfulla väsentligheter” och skapar vackra grunder som är designade för att hålla. De är helt genomskinliga och erbjuder en spårbarhets procent för varje plagg, som arbetar mot full spårbarhet.

ATP ATELIER

Super chic lädervaror, alla handgjorda i Italien. Etiskt framställda, sofistikerade damskor (och väskor) är i linje med varumärkets Smart Luxury-etos: inspirerar kvinnor att göra smarta val – både för sig själva och för den värld de bor i.
svenskt mode

BJÖRN BORG

På samma sätt som “athleisure wear” och Royal Tenenbaum fancy dress, är det varumärket med samma namn från 70-talet tennisstjärna och heartthrob full av atletisk prestationskläder, fritid och underkläder.

BOOB

Boobs patenterade “vårdkollektion” har blivit en favorit bland mödrar över hela världen. Idag tillverkar Boob kläder för alla stadier av moderskapet, med smart dubbelfunktion för graviditet och amning.

BOOMERANG

Boomerang, från Stockholm, producerar färgglada och naturliga grunder för hela familjen, inklusive barn. Det grundades 1976.

CARIN WESTER

Carin Wester designar klassiskt och avslappnat mode. Hon använder lekfulla ämnen i mycket subtila färger, liksom svart, vitt och grått. Säljs via Zalando onlinebutik.

CHAMBERS

Historien började 2012 när Sandra Näsström designade och gjorde en superlätt och mycket sensuell slip för modellerna att bära under sina couture-klänningar på en modevisning. Flickorna insisterade på att ha dem som klänningar när de gick ut och dansade den kvällen. Sandra inspirerades av idén att skapa något anpassningsbart som kunde bäras 24/7. Hon bestämde sig för att namnge sin nya slip-dress Natalie, efter den första modellen som bar den.svenskt mode

COS

Ett samtida, minimalistiskt varumärke starkt inspirerat av konst och design. COS strategi för design är en som inkluderar “köp mindre, klä på dig mer”, eftersom vackert designade grunder är avsedda att fylla garderobsluckor i flera år.

CRAFT

Craft är ett svenskt varumärke som specialiserar sig på funktionella kläder för uthållighetssporter där prestanda och komfort är avgörande för ett bra resultat. Craft arbetar nära elitidrottare.

DIANA ORVING

Stockholm-baserade DIANA ORVING Collections har presenterat damklädsamlingar på modevisningar och utställningar i Sverige och internationellt sedan våren 2007.

DIDRIKSONS

Julius och Hanna Didrikson började tillverka arbetskläder för fiskarna i Grundsund, vid kanten av Sveriges västra kust, redan 1913. Idag är Didrikson det ledande varumärket av funktionella, regn- och väderbeständiga plagg i Skandinavien.

svenskt mode

DR. DENIM

Låt inte den ”familjeägda” delen av Dr Denim lura dig – det här varumärket är allt annat än pittoreskt. Grundat av bröderna Alexander och Johannes, som ärvt sin besatthet från sin pappa för denimsmakare, har varumärket varit på “en personlig strävan efter att vara det globala botemedlet för halvbakad denim” sedan 2004.

DRKN

DRKN är ett gatumodemärke från Stockholm som lanserades i maj 2015. Deras uppdrag är att främja digital kultur genom kläder och stil inspirerad av spel, hacking, elektronisk musik, digital konst och science fiction.

DUGHULT OF SWEDEN

Skapar ”kläder av högsta kvalitet med den finaste känslan och en tidlös, samtida klassisk stil. Och bara klänningar, kjolar, jackor och rockar. ”

ELVINE

No-nonsense Göteborgs märke som gör coola kläder för män och kvinnor.

EYTYS

Uber cool Stockholm-baserad Eytys blandar 90-tals nostalgi med cyberpunk för sneakers, loafers och stövlar med attityd. De här djärva designerna är troligtvis klingande med dem som följer Balenciagas “fula sko” tankeskola, men en bekväm korkfotsäng och övervägande tillverkningstekniker ger en högkvalitativ sko med säkra proportioner som är lätta att bära.
svenskt mode

FILIPPA K

Tidlös, minimalistisk design som är svensk stil och hållbar, Filippa K är ett klassiskt svenskt varumärke. Filippa K lanserades 1993 och är symbolen för svensk stil, eftersom kollektionens mångsidighet och komfort gör dem idealiska för övergångsutseende på kontor – cykel – kväll.

FJÄLLRÄVEN

Fjällräven kommer från Örnsköldsvik, en plats där bergen möter skogen och havet. De gör kläder och utrustning för utomhusbruk och är dedikerade till att göra naturen mer tillgänglig. Deras väskor är hållbara och långvariga, men de är också väldigt söta.

FLATTERED

Fina konstgjorda damskor som återspeglar samtida trender, Flattered är platsen att gå för smala vardagliga grunder och high-fashion inspirerade mönster.

GRAM

Gram är ett lekfullt varumärke för män och kvinnor och gör skor som ser ut som något du skulle ha velat som barn men vuxit upp.

GUDRUN SJÖDÉN

Från Stockholm. Framgångsrik i många länder, särskilt Tyskland, Schweiz och Österrike. Alla textilier är gjorda av naturmaterial.

HAGLÖFS

Nordeuropas största tillverkare av utomhusprodukter. Deras sortiment inkluderar ryggsäckar, sovsäckar, funktionella kläder och skor.
svenskt mode

HEDE FASHION OUTLET

Spara pengar på svenska modemärken i detta outlet nära Göteborg (även känt som Freeport).

HESTRA

Om du behöver tunga handskar är det svenska märket Hestra vart du går. Dessa är tillverkade av älgskinn och har ett tjockt fleecefoder samt pekskärmskuddar på tummen och pekfingret så att du fortfarande kan använda din smartphone medan du är ute i kylan. Det här är den typ av handskar du har i årtionden – de är verkligen så bra.

HOPE

Ett varumärke älskat i Sverige som ännu inte har fått det erkännande det förtjänar utifrån. HOPE är för unisex-, minimalistiska och androgyna designfans. Massor av överdimensionerade men ändå eleganta skräddarsydda hissar för garderober från standard till Scandi.

HOUSE OF DAGMAR

Grundades 2005 av tre systrar, Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam, och fortsätter varumärkets arv från sin avlidne mormor, Dagmar. Inspirerade av sin mormors självförtroende och tidlösa stil skapar systrarna ansedda damklädkollektioner fulla av extraordinärt hantverk. Bitarna själva är genomsyrade av tyst elegans, arkitektoniska former och feminin form.

IDA SJÖSTEDT

Från Stockholm. För “vackra, sexiga kläder för kvinnor som inte tar på sig alltför allvarliga utklädningar”.

ISBJÖRN OF SWEDEN

Varumärket grundades 2005 av Maria Frykman Forsberg och Camilla Schmidt. Affärsidén föddes när de fick sina första barn utan att hitta rätt utomhusutrustning för sina små. ISBJÖRN of Sweden-kollektionen täcker åldern 0-14 år och erbjuder alla nödvändiga lager som barn behöver för att vara aktiva utomhus, på daghem eller på fritiden med familjen.svenskt mode

J LINDBERG

Svenskarna är ett aktivt gäng, så det passar bara att ett av deras tre modehus också är designer av golf- och skidkläder. Förutom aktiva kläder designar J Lindberg också samtida herr- och damkläder med fokus på enkel skräddarsy och kvalitetsgrunder.

KRISS

Betraktas som klassisk, exklusiv, bärbar och feminin. Samlingarna är designade på landsbygden nära Uppsala.

LAZOSCHMIDL

Könsvätska raver barn i tidiga aughts växer upp men förblir densamma; det är atmosfären från detta svalare än coola svenska varumärke. Lazoschmidl vet hur man rockar ett mönster, ett nät och en volang – allt i kategorin “herrkläder”.

LJUNG

Herrmode från Stockholm, gynnad av dandies och framgångsrika ungdomar. Smart, praktiskt och multifunktionellt.

MINI MARKET

Började som en ren klädmärke, men tillverkar idag också skor. Formgivarna och grundarna är tre systrar från Stockholm. Jag är osäker på om de fortfarande är aktiva eftersom de har en webbshop utan https.

MISTRA FUTURE FASHIONsvenskt mode

Mistra future fashion var ett forskningsprogram med fokus på cirkulär ekonomi med sikte på en framtida positiv modeindustri. Programmet innehöll ett unikt systemperspektiv som fungerar tvärvetenskapligt i ett konsortium med över 60 partners 2011-2019.

MONKI

Att klä Gen Z och Millennial svenskar i Instagram-pinks och nallebjörnar.

MYRQVIST

Lanserad från en Kickstarter-kampanj, producerar Myrqvist Goodyear Welted-skor för män. Detta är en komplex och arbetskrävande form av skokonstruktion: det hindrar vatten från att läcka igenom men viktigast av allt, det gör det möjligt att byta ut yttersulan vid behov. Följaktligen kan Myrqvist-skor bäras i årtionden.

NA-KD

Ett av Sveriges hetaste varumärken just nu (2020).

NAKKNA

Avantgarde, men bärbar – det är vad folk säger om Nakkna. Etiketten kommer från Stockholm.

NATHALIE SACHUTERMAN

Avancerat mode från Stockholm för de rika och berömda, särskilt människor på det trendiga Stureplan-torget som gillar att bära sina mönster.

NEUW

Tekniskt baserat i Australien men startat av tre vänner från Melbourne och Stockholm, är NEUW ett bevis på den svenska denimkulturens långtgående överklagande. Varumärket är inspirerat av vintage denim så att alla stilar har detaljer som “reparationsstygn” eller “revision dart”, så att kollektionerna i den rika sorten denim kan ta.
svenskt mode

NIKOLAJ d’ETOILES

Exklusivt herrmode.

NUDIE JEANS

Lagom är ett svenskt ord för ”precis rätt mängd”. Det är deras version av Yin och Yang.

ODD MOLLY

Odd Molly är verkligen lite ”udda”: den är egensinnig, vacker, human, varm och lekfull. Designarna på Odd Molly gillar att gå sina egna vägar i mode.

OSCAR JACOBSEN

Ett 110 år gammalt herrklädmärke, som inkluderar golfkläder.

OUR LEGACY

Det svenska herrklädmärket Our Legacy handlar om nedsänkt, högkvalitativ och tidlös design. De är specialiserade på knappar ned skjortor; de är symbolen för samtida svensk stil. Deras andra garderobstycken är dock lika välgjorda.

PEAK PERFORMANCE

Född ur ett behov av praktisk skidbeklädnad på 80-talet som inte gav efter för tidens spännande trender, är Peak Performance fortfarande allestädes närvarande med skidåkning i Sverige. Säljer ett brett utbud för män, kvinnor och barn, deras ytterkläder är oöverträffade när det gäller att hålla sig varm i de norra delarna av landet.

PELLE P

Funktionella kläder för segling och skidåkning.

RAVE REVIEW

Helt återvunna samlingar som talar sanning om klimatkrisen som förnekar makter. Hållbarhet är kärnan i allt som huvuddesigners.

RESTERÖDS

Producerar inte bara underkläder utan också elegant, avslappnat mode. Grundades 1935 som ”Resteröds Trikåfabrik”.

svenskt mode

RODEBJER

Ett varumärke älskat av modeframkallande kvinnor som vill ha en bekväm silhuett medan de fortfarande ser tillsammans, Rodebjer är The Swedish Look på sin topp. Otroligt modernt och övertygande, Rodebjers verk är alltid den rätta kombinationen av tidlös och trendig.

SANDQVIST

Det svenska märket Sandqvist tillverkar tidlösa väskor som håller i åldrar och ser bra ut hela tiden. Deras väskor är ofta gjorda av återvinningsbara material, och du kan ta med dem tillbaka till deras butiker för reparationer.

SÄTILA

Sätila of Sweden grundades 1896 i byn med samma namn djupt på Västergötlands landsbygd. Sedan den dagen har Sätila designat, stickat och levererat hattar, halsdukar och vantar över hela världen.

SELAM FEZZAHAYE

Fessahaye, som heter Sveriges modemirakel, eller Sveriges ”modemirakel”, är en svensk-eritreansk designer som driver på större mångfald på skandinaviskt mode genom sina poetiska och djärva samlingar, som bärs av ”en av de mest diversifierade banorna i Köpenhamns modeveckans historia”. Hennes arbete är överdrivet och personligt, eftersom hon leker med proportioner och hämtar inspiration från sitt eritreanska arv. Även om detta inte är klassisk svensk design är det definitivt framtiden för den.

STOCKHOLM QUALITY OUTLET

Utomhusbutiker säljer kläder och accessoarer av svenska modemärken till djupt rabatterade priser – beroende på artikeln kan du förvänta dig att få 30–70% rabatt på rekommenderat pris. Du borde prova den här.

STUTTERHEIM

Skandinavien är underbart, men det regnar inte mycket … Stutterheim är ett populärt val bland män, kvinnor, barn och hundar när det gäller att hålla sig torr. De handgjorda regnrockarna är gjorda av gummibelagd bomull och har dubbelsvetsade sömmar, snäpplås och bomullsdrag. De gör också stövlar som ser bra ut och håller tårna torra.

STYLEIN

Stylein lanserades 2001 av grundaren och chefsdesignern Elin Alemdar. De håller sig alltid trogen mot sin kärnestetik – sofistikerad, elegant och elegant – samtidigt som de hittar ett sätt att träffa trender så att kollektionen känns aktuell.

SWEDISH ECO

Varumärket föddes i Göteborg med tanken att erbjuda premium ekologiska underkläder. Swedish Eco-produkter är tillverkade av certifierad ekologisk bomull som är tålig, mjuk och bra för din kropp.

SWEDISH FASHION COUNCIL

Pressmeddelande 25 mars 2020: Den svenska modebranschen står inför en allvarlig kris. Det pågående paradigmskiftet som drivs av klimatkrisen, digitaliseringen och en snabb förändring av konsumentbeteendet har redan skapat enorma utmaningar för modebranschen. Nu är huvudfokus på hur vi bäst kan hjälpa den svenska modebranschen att överleva denna kris och att fortfarande fungera i framtiden. Framtiden för många svenska modeföretag kan bestämmas inom så kort tid som några veckor.

SWEDISH HASBEENS

Inspirerad av den gåtfulla ”Anita”, en mor på 1970-talet i södra Sverige som gungade en träsko och vars imponerande samling som hittades i en fabrikskällare låg till grund för deras första samling. De miljömedvetna skorna är gjorda med kromfri garvning och EU-reglerat trä
svenskt mode

TIGER OF SWEDEN

Tiger of Sweden är ett Stockholmsbaserat modehus som grundades 1903 med ett arv inom skräddarsy. I mer än ett sekel har Tiger of Sweden stått för stil med syfte och klätt män och kvinnor för vilka sann stil handlar om förtroendet att vara sig själva. Varumärkesgrundarna Markus Schwarzmann och Hjalmar Nordström byggde företaget på de skandinaviska principerna om jämlikhet och rättvisa.

TRETORN

Tretorn grundades i Helsingborg 1891 och startade som en gummifabrik som producerade galoscher för jordbrukare för att skydda fötterna. Med tiden har den sedan dess blivit en producent av högkvalitativa stövlar och sneakers, som artigt gifter sig stil med “praktiskhet”.

TWIST & TANGO

Producerar fashionabla vardagskläder, som är tänkta att vara roliga. Det framgångsrika varumärket kommer från Haga, Gamla stan i Göteborg.

UNIFORMS FOR THE DEDICATED

“Raffinerade herrkläder för den medvetna mannen.”

VAGABOND

Det som började som ett herrskorföretag har vuxit till att bli en global skomakare för alla, med mode-framåt och klassiska mönster tillgängliga till rimliga priser och kompromisslös kvalitet.
svenskt mode

VERONICA VIRTA

Kläder som är feminina och klassiska med en touch av färg, både för affärspersoner och vardagskvinnan. Tidlös elegans med en lyxig känsla och med en oändlig möjlighet till kombinationer.

WEEKDAY

Hem för den ökända Zeitgeist-t-skjortan, ett veckoprintprojekt som skapar en design som speglar popkulturen och säljs med begränsad tillgänglighet.

WESC

WeSC skapar gatumode och streetwear. Etiketten kommer från skateboardkulturen.

WHYRED

Whyred, från Stockholm, kombinerar rena linjer, snygga former och idiosynkratiska detaljer. Den viktigaste inriktningen är modernistisk.

Med atelier i Paris, Stockholm och LA erbjuder & Other Stories design som sträcker sig från romantisk till ranchhand. De har också ett enormt populärt skönhetsserie, gynnat för sina dofter och handkrämer.

svenskt mode

Framtiden för svenskt mode

Med tanke på att det är hem för flera enorma snabbvarumärken är det obestridligt att svenskt mode är ett viktigt land när det gäller globaliseringen av mode och omprövning av skadliga strukturer, men Sverige skulle kunna ha större inflytande om det gick samman med andra skandinaviska modemakter. – snarare än att försöka hugga ut en ny identitet på en redan mättad marknad.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles