TWIFT | Nytt i Sverige | Jul i Sverige: Den ultimata guiden

Jul i Sverige: Den ultimata guiden

Snöiga hustak, flimrande ljus och den varma lukten av nybakade pepparkakor som svävar över gatorna: Sverige gör ett mycket bra jobb med att skaka av sig förkylningen och få folk i julstämning.
Jul i Sverige

Besök landet när som helst mellan slutet av november och nyåret så ser du lokalbefolkningen välkomna jul (jul) med öppna armar och gör sitt bästa för att lysa upp de mörka vinterdagarna med några allvarligt festliga firande.

Jul är, med eventuellt undantag för midsommar, årets största fest. Det är en tid för att festa, dricka, umgås, nuvarande ge och njuta av naturen (vädret tillåter naturligtvis). Men som turist, vad kan du förvänta dig av en resa till Sverige vid jul?

Vad du kan förvänta?
Jul i Sverige

Såvida du inte är extremt otur, bör julen i Sverige åtminstone innebära lite snö. De vita sakerna är praktiskt taget garanterade om du är på väg någonstans i norra halvan av landet, men det finns alltid en chans att södra städer som Göteborg, Malmö och Lund kan förbli snöfria fram till januari eller februari.

Snö eller ingen snö, du kan förvänta dig att Sverige är väldigt kallt – temperaturerna i södra delen av landet svävar runt fryspunkten i hela december, medan det i nordvästra temperaturer kämpar för att komma mycket över -10c (och -20c är inte ovanligt). En bra dunjacka och varma vattentäta stövlar är väsentliga, och det är klokt att ta med en hatt, handskar och en termisk underlag också.

En annan sak att tänka på är bristen på dagsljus. Medan södra delar av landet fortfarande får ett par timmar av dagsljus under december är norra delen av Sverige mörkt nästan dygnet runt. Det betyder inte att du inte kan besöka, men det kan begränsa dig när det gäller utomhusaktiviteterna du kan njuta av. På uppsidan kommer massor av mörker bara att öka dina chanser att se norrsken.

Var kan man tillbringa jul i Sverige?

Det finns två huvudsakliga sätt att se Sverige vid jul. Den första är att besöka en av de stora städerna som Göteborg eller Stockholm, där turiststyrelserna gör en stor insats för att få saker att kännas extra kristna – genom marknader, julsignering och andra festliga aktiviteter.

Museer och gallerier är alla öppna dagarna före jul, och även om du inte känner för mycket “sightseeing” hittar du fortfarande saker att göra. För det första verkar det aldrig bli tråkigt att äta och dricka på alla mysiga restauranger och kaféer med stearinljus.

Det andra alternativet för en julresa till Sverige är att gå in på landsbygden. Det är här du får den sanna vinterunderlandsupplevelsen, med chansen att åka hundspann, se norrskenet och se flockar av renar som sprider in och ut ur frysta skogar.

Naturligtvis kan du alltid kombinera dessa två väldigt olika resor till en, men du behöver minst en vecka. Vill du ha inspiration? Här är sex idéer för saker att göra på julhelgen i Sverige.

1) Besök Göteborg, Sveriges julstad

Några av de viktigaste sevärdheterna är endast öppna under sommaren, men under de senaste åren har turisttjänstemän arbetat hårt för att förvandla Göteborg till Sveriges ”julstad”. Vad det i praktiken betyder är roliga utomhusmarknader med massor av festmat och ett svimlande antal ljus.

Från mitten av november och framåt är stora delar av stadens centrum – inklusive Avenyn, stadens huvudgata – prydda med blinkande älvljus. Festliga bilder projiceras också på den stora tegelfasaden på stadens största konstgalleri, och det finns vanligtvis en kör eller två som signerar i området kring Kungsportsplatsen.

Höjdpunkten vid ett julbesök i Göteborg är en titt runt julmarknaden på Liseberg. Det är väldigt snyggt gjort, med söta trästugor som säljer turistiska knickknacks, och efter ett glas eller två glögg runt en sprakande eldstad kan du inte låta bli att känna dig lite festlig.

För en utsikt över parkens lampor utan att oroa dig för folkmassorna (eller inträdesavgifter), gå upp till Heaven 23 för en drink – baren har panoramautsikt över lamporna som blinkar långt nedanför. I december upprättas vanligtvis mindre dagmarknader i Haga eller i köpcentret Nordstan.

2) Gå husky-släde

Vad kan vara mer festligt än att glida över snön på en hundspann, dras av bedårande fluffiga huskies? Barn kommer att älska den här resan – och vuxna kommer att ha svårt att motstå också – speciellt om du har träffat hundarna i förväg i deras kennlar, matat dem och hjälpt till att utnyttja dem. Allt du behöver nu är att säga “mos” och du susar längs de vita grejerna i fart.Jul i Sverige

Kiruna, uppe i svenska Lappland, är platsen att åka husky. Om du verkligen vill lära känna hundarna, stanna på Husky Lodge, strax utanför staden, där det finns massor av gosiga huskyer, inklusive valpar – du kan leka med hundarna och hjälpa till att ta hand om dem också, naturligtvis, som att åka släde med dem.

Alternativt presenterar denna husky-slädtur dig för hundarna och tar dig sedan ut på snön för en åktur innan du stannar för en varm dryck och mellanmål runt lägerelden på en traditionell samisk yurt. Och om du har tur kan du få se norrsken också under din resa.

3) Tillbringa jul i Stockholm
Jul i Sverige

Stockholm ser alltid bra ut, men om du lyckas besöka när snön faller är det julkort vackert. De kullerstensgatorna i Gamla Stan (Gamla stan) verkar lysa lite ljusare i slutet av december, med mysiga kaféer och restauranger som välkomnar en glad blandning av turister och lokalbefolkningen.

Från slutet av november till strax före julafton, säljer bås som säljer julklappar på Stortorget, Gamla stans stora torg.

För en mer traditionell julstämning med massor av handgjorda presenter och godis till salu, gå till julmarknaden på Skansen, med färgade lampor, festdekorationer och roliga aktiviteter för små barn. Det finns en stor chans att du också kommer att kunna träffa några renar här.

4) Hyr bil i svenska Lappland

Om du vill se Sverige på sitt vildaste och mest magiska, åk längst norrut. Med en vecka eller så i svenska Lappland har du tillräckligt med tid att se flockar av vilda renar, fotografera norrskenet och åka snöskor genom skogar som tycks böja sig under vikten av för mycket snö.

Jul i Sverige

Du kan också åka skidor, åka snöskoter över en frusen flod, upptäcka samisk kultur eller lära dig att skapa skulpturer från isblock.

Ett enkelt alternativ är att flyga till Kiruna (eller ta tåget) och sedan hyra en bil, vilket ger dig flexibiliteten att utforska i din egen takt och beundra vilda djur på vägen. Abisko – cirka en timmes bilresa från Kiruna med bil – är en av de bästa platserna på jorden för att titta på norrskenet och har massor av utomhusaktiviteter precis utanför dörren. Det finns några bra ställen att bo på, från vandrarhem till mysiga pensionat.

Jukkasjärvi, en 20-minuters bilresa från Kiruna i andra riktningen, är förmodligen den mest kristna lilla byn i Lappland. Det är här du hittar det berömda Icehotel, som är väl värt ett besök även om du inte vill stanna över natten (och det är extremt dyrt vid jul). Den här guiden har tips om hur du ser Icehotel billigt.

5) Åka skidor i Sälen

Om det är garanterad snö du är ute efter och du inte gillar att resa hela vägen till svenska Lappland vid jul, är Sälen värt ett skott. Det är en avslappnad, familjevänlig skidort med en bra blandning av olika backar och några mysiga stugor att hyra. Vår guide till skidåkning i Sverige har mer om vad du kan förvänta dig.

6) Jultomten 
Jul i Sverige

Små barn får en stor kick av att besöka Sagolandet Tomteland, som ligger vid sjön Siljan (cirka 300 km nordväst om Stockholm). Innan jul förvandlas parken till ett vinterunderland med snöröda stugor omgivna av skog och frysta bäckar.

Det finns dagliga evenemang och föreställningar för barn (presenteras på engelska vissa dagar) och det finns mycket goda chanser att träffa jultomten själv. Det finns inget boende i parken men du hittar några bra alternativ i närliggande Mora.

7) Ha en festlig badtunna

OK, så vi vet att detta inte precis skriker jul, men att sitta ute i en badtunna av trä full av ångande hett vatten omgivet av snö och titta på norrskenet på himlen ovan är en magisk upplevelse. Och vad kan vara mer svenskt än att följa upp det med ett snabbt dopp i en iskall sjö och en sällskaplig uppvärmning i bastun?

Jul i Sverige

Om det är en avkopplande, avslappnande jul-från-det-hela-jul, har Sverige gott om platser där du kan tillbringa festperioden i en dimma av lugn och välbefinnande.

Lapplands Gästhuset nära Kangos ligger alldeles vid en flod med bekväma rum och timmerstugor att mysiga i. Den har en varm vedbastu – de rekommenderar att du följer detta med en rull i snön eller ett dopp i floden – plus en härlig utomhus badtunna med utsikt över vattnet.

Och om du känner för lite aktivitet efter all denna avkoppling kan de ordna husky slädturer, snöskoterturer, rensafari, isfiske, snövisning och iskörning. Det kanske inte är den mest traditionella julen men det kommer säkert att vara en av de mest minnesvärda.

Julturer i Sverige

Det finns några fantastiska guidade turer som är värda att ta över julperioden. Denna julturné i Stockholms gamla stad ger dig en chans att lära dig mer om svenska julaftraditioner och smutta på glögg när du surfar på marknadsstånd fyllda med lokalt hantverk. Om du är på väg till norra Sverige kan du överväga detta utmärkta norrsken-äventyr, den här snöskorsexpeditionen eller den här guidade snöskoterturen!

Var kan man bo vid jul i Sverige

Om det snöar ute känns de flesta hotell och hotell i Sverige ganska mysigt vid jul.

Men om du letar efter något riktigt speciellt, kolla in vår guide till Sveriges mest fantastiska ställen att bo.

Om du ska vara i staden är våra guider till de bästa vandrarhemmen i Stockholm och Göteborg också värda att läsa – de är billigare än vanliga hotell och de bästa har mycket bekväma privata rum.

Svenska jultraditioner

Idag är julfirandet i Sverige ganska likt det som äger rum i Storbritannien eller USA, med inslag av kristendom och konsumism som glatt glider.

Men det finns fortfarande några unika svenska traditioner att se upp för. Några av dessa har sina rötter i gamla nordiska myter, medan andra – som att titta på samma Disney-tecknad film varje år – är lite knepigare att förklara. Men mer om det senare.

Julen i Sverige tenderar att börja tidigt och de flesta high street-butiker har sina lampor och säsongsskärmar inställda i början av november. De första riktiga firandet börjar först i början av december, med kontorsfester som äger rum i städer över hela landet och ankomsten av advent.

Varje söndag i december tänds ett nytt ljus (både i privata hem och i TV-program), vilket markerar ett steg närmare den stora dagen och ger svenskarna en ursäkt för att träffas och dricka glögg – ett slags lätt kryddat glögg som vanligtvis serveras med mandlar och russin.

Jul i Sverige

Varje år visar public service-sändaren SVT också ett speciellt barn-TV-program som heter Julkalendern inför julen, med ett nytt avsnitt som visas varje dag mellan den 1 december och julafton.

Den 13 december varje år firar svenskarna Lucia (eller St Lucys dag), en ljusfestival som ser processioner av skolbarn som bär ljus och sjunger. Personen längst fram i processionen bär en ljuskrona – batteridriven för barn idag – och sedan finns det fler låtar.

De flesta svenska städer har sina egna Luciafirande, med en offentlig röst för att avgöra vem som ska leda processionen. Åk till Sverige vid den här tiden på året så kommer du antagligen erbjudas hjärtformade pepparkakor, en lussekatt (en söt bulle gjord med saffran och krullad till en S-form) och eventuellt ett glas glögg.

Helt i december ser du restauranger över hela Sverige som gör sitt bästa för att locka människor till julbordet – eller ”julbordet” – som är full av traditionell julmat, inklusive kokt potatis, sill och köttbullar.

Såvida du inte kan skaffa dig en inbjudan till en ordentlig julaftonsfest är det närmast att uppleva en traditionell svensk julmiddag och det är definitivt värt ett försök.

Under månaderna fram till jul ser du också en ovanlig produkt som visas i svenska butiker. Julmust, en kolsyrad dryck som smakar lite som rotöl, är så populär i december att den regelbundet överträffar försäljningen av Coca-Cola.

När den stora dagen närmar sig går shopparna ut på jakt efter presenter till sina nära och kära. Under de senaste decennierna har julmarknader uppstått för att tillgodose turistmarknaden och sälja trähantverk, hett vin och sockerglasade mandlar, men svenskarna är mer benägna att gå direkt till klädaffärer eller designmedvetna varuhus.

Vissa människor anstränger sig mycket för att skapa personlig julklappsrim (julkortsrim), som ger mottagarna ledtrådar om vad som finns i deras gåvor.
Jul i Sverige

En riktigt viktig sak att komma ihåg när du besöker Sverige vid jul är att den 24 december är den stora dagen – inte den 25: e. Julafton är när familjer byter presenter och sätter sig tillsammans för den traditionella julfesten (vanligtvis serveras med skinka och köttbullar, snarare än kalkon). Nästan allt stänger hela dagen och människor har inget annat val än att stanna hemma och spela spel, titta på TV och fylla ansikten med godis.

Julaftons inofficiella höjdpunkt – och en av Sveriges mest bisarra julritualer – kommer kl. 15.00. I det ögonblicket samlas familjer över hela landet runt sina TV-apparater för att titta på en 60-minuters tecknad film med Disneys Donald Duck (Kalle Anka).

Även om samma show har visats i Sverige varje julafton sedan 1960, är ​​den fortfarande otroligt populär, och den rankas regelbundet som ett av landets mest tittade program under året, med mer än en tredjedel av befolkningen.

För barn är en annan spännande del av julafton när de får ett möte ansikte mot ansikte med jultomten, som anländer någon gång på dagen på julafton – vanligtvis när en släkting har “hämtat en tidning” (numera svenska föräldrar kan hyra en jultomten om de hellre inte vill klä sig själva).

Juldagen (25 december) är ett spel med två halvor. Yngre svenskar brukar gå till barer för att komma ikapp med vänner, medan äldre och små stannar hemma för en dag med att slappna av.

Vill du prova glögg innan du kommer till Sverige? Här är ett anständigt recept.

Ingredienser

Glögg recept

  • 0,75 l rött vin
  • 2 kanelstänger
  • 8 kryddnejlika
  • 12 kardemumfrön
  • 5 tsk strösocker
  • 1,5 koppar vodka
  • mandlar
  • russin

Metod

Tillsätt lite russin och mandel i muggar eller glas och lägg åt sidan. Värm vinet och kryddorna försiktigt i en kastrull, rör om sockret tills det är upplöst och tillsätt sedan vodkan. Simma allt tills blandningen nästan kokar och häll sedan i de beredda muggarna eller glasen. Låt inte det koka. Skål!

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles