TWIFT | Nytt i Sverige | MAXIMUM NIVÅER: AVICII VÄNDE ELEKTRONISK MUSIK TILL ETT GLOBALT FENOMEN

MAXIMUM NIVÅER: AVICII VÄNDE ELEKTRONISK MUSIK TILL ETT GLOBALT FENOMEN

Mixmags amerikanska digital redaktör Valerie Lee hyllar Avicii, superstjärnan “Levels” som tog EDM vidare till världsscenen och vars död vid bara 28 år har bedövat dansmusik gemenskapen

Nästan alla jag känner vem som är i min ålder ler gärna med tanken på sina första minnen av Avicii. Hans musik definierade EDM, det kraftfulla fenomenet som drabbade USA (och sedan resten av världen) hårt i början av detta decennium och bytte en generation tonåringar till dansmusik. Rörelsens omfattning och Aviciis inflytande är tydlig idag, men då omfamnade jag själv och många, många andra öppet varje ny elektronisk musikupplevelse, hoppade från dubstep till stort rum och beskjuta våra hårt förtjänade college-jobbet för festival biljetter och klä sig till neon nines för att visa för det. En revolution hade börjat och spår som Aviciis eponyma ”Levels” var ansvariga.

Det är svårt att inte komma ihåg din första gången du hörde “Levels”. Om du läser det här var du förmodligen aldrig med mig på dansgolvet, men du kommer troligen att känna igen scenen: du var undangömd på en svårvunnen plats på dansgolvet, med bästa vänner i närheten, som kännedom om ett dunkande 4×4-slag sjönk för att ge plats för den enorma, böljande sången till Etta James ” Something’s Got A Hold On Me ”. Den tillfälliga tystnaden skulle suga allt andetag ur ett rum för att ge plats för EttAas genomträngande körlinje. Plötsligt skulle en svepande melodi leda till den marscherande, berömda ”Levels” uppdelningen. Det var ett dramatiskt ögonblick första gången du hörde det och skulle fortsätta vara en showstopper varje gång det spelades.

AVICII VÄNDE ELEKTRONISK MUSIK TILL ETT GLOBALT FENOMEN

‘Levels’ kommer sannolikt att komma ihåg som det största spåret som Avicii, riktigt namn Tim Bergling, producerade under sin mycket inflytelserika karriär. Född i Stockholm, Sverige, började han först utforska sitt intresse för att skapa musik i åldern 18. Först började han tänka på bootlegs och remixer, utvecklade han sedan ett intresse för att skriva originalmusik och citerade artister som Daft Punk och Steve Angello som hans inspiration. Han gick med i Laidback Lukes produktionsforum, laddade upp kampanjer och skickade upp till fem i veckan till producenten som han kallade en inspiration för sig för att komma in i husmusik. Laidback Luke skulle så småningom vara en av de första som spelade några av Aviciis tidigaste låtar i sina uppsättningar.


AVICII VÄNDE ELEKTRONISK MUSIK TILL ETT GLOBALT FENOMENNär han hittade sitt stöd med sin melodiska house-musik, märktes han först av Tiësto och Pete Tong, med Tong som gav ut Aviciis första släpp någonsin, ‘ManMan’, efter att den unge vann en Radio 1-tävling som var värd för presentatören 2008.

Av 2010 hade Avicii remixat namn som Robyn, Little Boots och Dizzie Rascal och delat en handfull singlar inklusive ‘Seek Bromance’, en uppdaterad sångdriven version (med Amanda Wilson) av hans ursprungliga ‘Bromance’.

Sedan kom “Levels” (även känd som “Le7els”), det anthemiska Etta James-samplings spåret som inte bara bröt barriärer för elektronisk musik att övergå till pop- och radioterritorium, utan också sköt av Avicii till superstjärna. Han stängde Ultra Music Festival 2012 och slog rekord nummer på festivalens liveström när han tog fram popmusikikonen Madonna. Han följde strax efter med ännu en hit, hans samarbete med Nicky Romero kallade ‘I Could Be The One’. Året efter anlände den anthemiska och splittrande singeln ”Wake Me Up” med Aloe Blacc, som också markerade ett milstolpe ögonblick på Ultra Music Festival när han rockade huvudscenen och världen med sin infusion av folk i EDM. Senare släppte han sitt album “True” från 2013, som rymde andra breakout-singlar som “Hey Brother” och “Addicted To You”.

Även om musiken kom först var Aviciis räckvidd bortom hans produktioner ytterligare bevis på vägen som han inte bara banade som artist utan också den som han tog ansvaret för att bevisa att DJs och producenter förtjänade en strålkastare som en kulturell ikon tillsammans med medmusikalen. stjärnor. Långt innan Calvin Harris hade sin tid i rampljuset för fotoshoot var Avicii den första som låste ner en kampanj som modell för Denim & Supply-företaget Ralph Lauren. 2012 steg han upp i Coachellas heliga lineup och nappade en eftertraktad avslutningsautomat mot titaner som Snoop Dogg och Dr. Dre. Han blev mittfokus för sitt eget Playstation beat-matchande videospel som efterliknade DJ Hero. Han var en ikon.

AVICII VÄNDE ELEKTRONISK MUSIK TILL ETT GLOBALT FENOMEN

Men med stora namn och siffror kom ansvaret för att uppfylla en stor efterfrågan. Som Marcus Dowling skrev för Mixmag, mellan 2011 och 2016, spelade Avicii uppskattningsvis 220 DJ-apparater runt om i världen och tillbaka, allt inom 261 veckor.

Där rock’n roll inte följde reglerna hade elektronisk musik helt enkelt inget. Omedvetet, och kanske motvilligt, började han bana väg för “rockstar DJ” -livet. För var och en av dessa 220 DJ-apparater kom 220 gröna rum och kvällar översvämmade med nattens hedonistiska dårskap. Kom 2013, vid 23 års ålder, hade Avicii drabbats av akut pankreatit på grund av alkoholism. Ett år senare tvingades han avbryta sitt huvudlinjeläge på Ultra Music Festival på lördag när han var på sjukhus på grund av svår buksmärta och fick bort gallblåsan.

Trycket att förbli högst tycktes bara öka, trots att hans fysiska tillstånd uppenbarligen sjönk. I en intervju från så tidigt som 2012 förklarade han att han var “så upptagen” med “ingen ledighet” att han ofta glömde i vilket land eller stad han befann sig i. Ett klipp från Aviciis australiensiska körning (före hans mycket offentliga sjukhusvistelse 2013) visar en desorienterad, spöklikt Avicii i en bil på väg till en festival föreställning, osäker på vilken dag det var och på gränsen till medvetslöshet när en bra chef försöker bekräfta tider och intervjuer med honom.

Men han fortsatte. Han fortsatte 2014 och påstods arbeta med så många som 70 låtar för att driva ett så kallat “perfekt” album med ‘Stories’, som släpptes 2015. Han släppte en annan radio-grymma hit som heter ‘Sky Full Of Stars’ med Coldplay – allt medan orkanen i ett turnéschema fortsatte. Han pratade med GQ och förklarade att han kände sig så tyngd av det oerhört höga trycket i hans föreställningar och att endast alkohol gav honom “uppmuntran och självförtroende” att spela.

Med början på sin 25-årsdag 2014 och fortsatte till slutet av 2015 såg fansen att han skjutit upp show blir allt vanligare, vilket gör det till få här och där med märkbart svag energi i hans signaturhandvåg. Men på något sätt räckte inte de uppenbara tecknen för att stoppa Avicii-kullaget. 2016 bekräftade en rapport från Inc Magazine att Avicii var det sjätte snabbast växande företaget i hela Europa. Han arbetade med stora liganamn som Coldplay, Wyclef Jean och Jon Bon Jovi, släppte vad som verkade som en oändlig ström av ny musik och konsekvent utforska och driva gränserna för var elektronisk musik kan smälta in i popmusik och bortom.

AVICII VÄNDE ELEKTRONISK MUSIK TILL ETT GLOBALT FENOMEN

Under våren 2016 tillkännagav han sitt beslut att officiellt gå av från liveframträdanden och turnera i slutet av året. “Tack för att du låter mig uppfylla så många av mina drömmar,” skrev han på Facebook. “Jag kommer alltid att vara tacksam för att ha upplevt och uppnått allt jag har med hjälp av teamet runt mig och mina älskade fans.”

“En del av mig kan aldrig säga aldrig, jag kan vara tillbaka … men jag kommer inte tillbaka.”

Hans sista DJ-set ägde rum den 28 augusti på Ushuaïa Ibiza och avslutade ett femårigt uppehållstillstånd på klubben.

I slutet av 2016 var Avicii ett namn som hade mer historisk vikt än för modern elektronisk musik. I slutet av året tillkännagav han separering från den långvariga chefen Ash Pournouri och hans ledningsgrupp At Night. Hans Instagram-sida förvandlades till en samling selfies och resemoment (med ett studioskott ströms här och där) mer bekant för en vanlig kille som reser världen än för en musikalisk superstjärna.

År 2017 verkade Aviciis fall ur allmänhetens tecken innebära en positiv förändring. Han delade utdrag av en ny EP med titeln ‘AVĪCI’ och uppgav att han var “riktigt glad över att vara tillbaka med musik igen”. En dokumentär som heter True Stories efter hans resa efter pensionen från turné och fokus på hans studioarbete tillkännagavs också.

Oavsett om man tar EDM så verkade det som om hela världen rotade efter den unga superstjärnan som var Avicii. Han började sin resa bara vid 18 år, då det inte fanns någon garanterad framgång för en producent. Överväldigad av sin egen arbetsmoral och fast besluten att bevisa att en producent skulle kunna vara så mycket mer än bara ett namn i krediterna för en låt, kommer Aviciis arv inte bara att vara det handavtryck han har lämnat efter sig på elektronik och dess historia, utan också en varning berättelsen om starkt ljus brände ut för tidigt.

”HAN SADE,” EN DAG LÅTER DU DENNA VÄRLD BAKOM SÅ LEV ETT LIV DU KOMMER IHÅG. “

AVICII, ‘THE NIGHTS’.

ELEKTRONISKT UPPVAKTNING: HUR AVICII VÄNDE VÄRLDEN TILL DANSMUSIK

Kartlägga arvet från den svenska superstjärnan

Att konstatera att “Svenskt elektrohus titan Avicii, aka Tim Bergling, hittades död, av okända orsaker i Oman”, skulle vara att drastiskt understryka konstnärens arv utan tvekan mest ansvarig för den vanliga pop-crossover-framgången för elektronisk musik. Visst, namnen David Guetta, Swedish House Mafia, Diplo, Skrillex, Zedd och Martin Garrix kan diskuteras i det här samtalet. Men i ett ögonblick på singeln “Levels” från 2013 när han smälte samman gospel och house-musik till en hyperkinetisk och andlig sonisk blandning som höjde electro till den popkulturella stratosfären, blev han en levande legend. Således har en levande legend lämnat oss alldeles för tidigt. Istället för att beklaga hans bortgång, låt oss istället fira vad som gjorde honom till den typ av konstnärlig kreativitet som kristalliserade vår kärlek till dans och överflöd till en kommersiell och social pop juggernaut.

Otroligt nog, men utan tvekan begåvad som kreativ, vann Avicii aldrig en Grammy för någon av hans nästan 20 globala topp 10 singlar. Men vid flera tillfällen, i flera år i taget, var ljud han skapade universums soundtrack. Kanske istället för en gyllene grammofon som var hans viktigaste prestation. Som Kanye West skulle säga, “han knäppte en Wheelie på Zeitgeist.” Men i stället för att göra det med enastående braggadocio, gjorde han det med vidöppna armar, en skivjockeyfestival på högtid, vilket förenade en värld av festgäster i en harmonisk dans.


AVICII VÄNDE ELEKTRONISK MUSIK TILL ETT GLOBALT FENOMEN

För att diskutera en annan musikalisk ikon var det Ray Charles som blandade religionen i den amerikanska södern med Delta-blues och guttural stön på 1958: s “What I’ll Say” smälte samman lynchpin-grunden för rock and roll. I Mike Evans bok 2007 The Birth of Soul noterades att Charles sång involverade ”dialogen mellan honom själv och hans sångare som startade i kyrkan och hamnade i sovrummet”.

Jämfört med vad Avicii gjorde genom att blanda det heliga och “vanhäftiga” genom att samla Etta James ‘hit “Something’s Got A Hold On Me” från 1962 och kombinera syntar som uppstod med stalagmiternas styrka och änglarnas nåd var inte profant. Istället var det inte på något sätt saligt alls. Avicii tillverkade bara välgjord popmusik som visade hans innerliga önskan att hedra tidlösa soniska stilar och traditioner samtidigt som de uppdaterades för den moderna kanonen med ikonisk, era-definierande musik.

Kanske var det en del av frågan. Aviciis musik var så bra och så omedelbart älskad att han mellan 1 januari 2011 och 1 januari 2016 sannolikt spelade en förvånande 220 DJ-apparater på 261 veckor. I detta nummer räknas 26 föreställningar på 27 dagar under den kyliga nordamerikanska vintern i januari 2012, plus ofta genom hans tillträde att stanna uppe i tre dagar åt gången i studion.

På en av hans mest älskade hits var Aloe Blacc-duetten “Wake Me Up” från 2012 från hans kritikerrosade “debut artist album” kallad “True”. På den här låten som nästan har förmörkats 100 gånger platinastatus, sjunger barytonkrooner Blacc, “önskar att jag kunde stanna för alltid den här unga / inte rädd för att stänga ögonen.” Denna lyrik är verkligen en fras som är relaterad till tanken på att förbli för alltid ung. Det är emellertid, i efterhand, med tanke på Aviciis fantastiska folkmusik-färgade produktion, ett erkännande att han var nöjd, stolt och ville vila inte på sina lagrar, men i sin säng, bort från kraven i ett liv som, även om det lyckades, var verkligen nedslående.

Mitt i allt detta fick vi tid att le och skratta på bekostnad av det han hade gjort. 2014, eftersom Avicii sannolikt återhämtade sig efter att ha tagit bort gallblåsan på grund av sitt alkoholmissbruk via turné, samarbetade Saturday Night Live-serie trioen The Lonely Island med Lil Jon för en “EDM” -lampande video kort med titeln “When Will The Bass Drop” . DJ: s namn i skissen? Davvincii. Även om Skrillex 2014 hade skapat bass-bin-splittrande pop-dubstep-remixer av både Benny Ben Assis ‘Cinema’ och de tidigare nämnda ‘Levels’, var Avicii tydligen den lättare igenkännbara superstjärnan för elektronisk musik.

Avicii, naturligtvis, sidstegad dubstep, framtida bas, trap, tropisk house och alla andra globala popkartor “EDM” -rörelse. Snarare missförstod hans musik i riktning mot tidlösa stilar, gjorda med en sådan noggrann ansträngning för att säkerställa att de mötte och ofta överträffade de befintliga standarderna för genrer och impulser som de gjordes i. Från att starta sin karriär med blåsigt progressivt house-smash ‘Bromance’ och funky disco-riktad stomper, ‘My Feelings For You’ 2010 till att utvidga förväntningarna på Midwestern American near-country till att ligga till grund för flera allestädes närvarande globala trance-esque pop , krossar som ‘Hey Brother’ och ‘Addicted To You’.

När det gäller Aviciis bortgång sa Diplo på Instagram att “du fick mig att försöka skapa dansmusik när jag först hörde” Seek Bromance. ” blanda inte ens en virvel rätt. Du var den bästa i denna generation. En riktig superstjärna. ” Diplo, jämfört med Avicii, är en tvåfaldig prisbelönt Grammy-producent. Dessutom har han skapat låtar för Madonna, Beyonce, Usher och Britney Spears under de senaste fem åren, plus som medlem i Major Lazer skapade han “Lean On”, som, när den slog en miljard spel på Spotify, var den mest streamade tidens sång.

AVICII VÄNDE ELEKTRONISK MUSIK TILL ETT GLOBALT FENOMEN

Men Avicii – Avicii skapade bara låtar som öppnade det moderna samhället och handeln för den globala andan av elektronisk musik. För att citera ännu en allestädes närvarande musikalisk ikon i Drake, “de gör inget pris för det.”

Tim Bergling, borta för tidigt, men tydligt, minns gärna för alltid.

Den svenska DJ Tim Bergling, mest känd som Avicii, dog 20 april 2018 i Muscat, Oman.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles