TWIFT | Nytt i Sverige | Svensk Gaming

Svensk Gaming

Svenska videospel beräknas nå över en miljard spelare över hela världen. Visste du att Minecraft, Candy Crush Saga och Battlefield alla har utvecklats i Sverige? Och branschen blomstrar. Hur kan den svenska spelindustrin förklaras?
Svensk Gaming

Kompetens och kreativitet

Tillväxten i den svenska spelbranschen är stor. I 2017–2018 ökade intäkterna med 33 procent och 48 procent fler anställda. Och den blomstrande spelindustrin är större än de stora namnen som Mojang, King och EA DICE. En viktig faktor bakom framgången är en kompetent och kreativ personalstyrka.

Martin Lindell, ett spelbranschproffs som för närvarande arbetar på Raw Fury, säger: ”I Sverige tillverkar vi tekniskt kompetenta och väldesignade produkter. I spel möts estetik och teknik, och vi har stark kompetens inom både teknik och design. ”

En subkultur av programmerare

Under de tidiga dagarna av videospel kom framgångsrika internationella företag främst från Japan, USA och Storbritannien, med de sällsynta svenska utvecklarna fokuserade på en begränsad inhemsk marknad.Svensk Gaming

I Sverige och en handfull andra länder uppstod en subkultur i början av 1980-talet som kallades Demo-scenen. Människor använde tidiga hemdatorer som Commodore 64 och Amiga för att visa upp sina programmeringsfärdigheter genom ljud- och videovisare.

Från Pinball till Battlefield

”Flera av dagens stora företag i Sverige startades av personer aktiva i Commodore och Amiga Demo Scene”, säger Lindell och citerar Digital Illusions (nu DICE) som ett exempel. Det startades av fyra vänner från demo-scenen 1992, när de släppte den populära Pinball Dreams följt av den oerhört framgångsrika Battlefield-serien.

Svensk Gaming
Svensk Gaming

”DICE representerar grunden för Sveriges framgång i spel”, säger Lindell. ”Markus Persson, grundare av Mojang och skapare av Minecraft, har kommit att symbolisera den resulterande exponentiella tillväxten av svensk spelindustri.”

En kultur av gaming

När man tittar närmare på vad som fick Sverige att ta steget och bli en stor aktör, säger Per Strömbäck, talesman för branschorganisationen Swedish Games Industry (Dataspelsbranschen), att en del av förklaringen ligger i Sveriges affinitet för kulturen som omger spel.Svensk Gaming

”Spelutveckling sker inte i vakuum”, säger han. ”Det är en del av ett bredare sammanhang som består av spelare, e-sportkonkurrenter, DreamHack-festivaler, YouTubers och så vidare. Och svenskar ligger högst upp i det spektrumet. ‘

Svenska YouTuber PewDiePie har mer än 95 miljoner abonnenter, DreamHack är världens största digitala festival och inom e-sport – eller konkurrenskraftigt videospel – har Sverige flera spelare i världseliten och landet är den näst största marknaden för e-sport.

Andra framgångsfaktorer

Datakunskap spelar också en stor roll. Datoranvändning var utbredd, relativt sett, redan på 1980-talet när Commodores anlände. 1998 fick hemdatoråtkomst ytterligare ett tryck genom ett regerings- och fackföreningsinitiativ som använde subventioner och skatteincitament för att göra det möjligt för anställda att prisvärt hyra persondatorer med möjlighet att köpa. Detta bidrog till att öka datakunskaperna bland allmänheten. Det fick också fler människor till dataspel.

Sveriges mångåriga fokus på utbildning tillsammans med statliga initiativ som syftar till att göra internet tillgängligt för alla är andra faktorer bakom “spelboomen”.

Strömbäck ger ytterligare en förklaring till spelfenomenet: ‘Lägg till eländigt väder i ekvationen. När det är grått ute kan du lika gärna arbeta. Det finns inget bättre att göra. ‘

Bra testmarknad

Att verka på en liten hemmamarknad som Sverige har sina fördelar. En är att utvecklare börjar fokusera på hela den västra marknaden mycket tidigare än utvecklare från mer befolkade länder. En annan fördel är att det gör det mycket lättare att “mjukt lansera” en produkt.

Per Strömbäck förklarar: ”Ett svenskt företag kan släppa ett spel i Sverige, samla in feedback och kolla in buggar innan de åtar sig en global lansering.”

Att starta upp det svenska sättet

Ur ett “startperspektiv” gör Sveriges allmänna säkerhetsnät, välfärdssystemet, det mindre riskabelt att ta språnget.

Martin Lindell säger: ”Sverige är rikt på indieutvecklare – en del i början av sin karriär, och andra är människor med erfarenhet som har slutat arbeta för att starta eget företag. När man tar en entreprenörs- eller konstnärlig risk i Sverige betyder misslyckande inte en ekonomisk personlig katastrof”.

Fler utvecklare önskade

Ett nytt exempel är Bad North, ett spel som utvecklats från ett hemmakontor och släpptes 2018, i en ekonomi med stor personalbrist. Under de senaste tio åren har antalet anställda blivit fyra gånger större och varje år examinerar färre utvecklare än de är anställda.
Svensk Gaming

Framgången för tidiga risktagare inspirerar också nästa generation. DICE, Mojang, King och andra miljarder dollars företag – så kallade enhörningar – fungerar som ett incitament. Och svenska företag har en igångsättning på en global marknad som växer med 13 procent årligen.

Lagarbete

Det finns ett sätt att berätta att spelutvecklare också är spelare: de är med på att vinna. Men spelutveckling är en lagsport. Och svenskar är legender i samarbete.
Svensk Gaming

Produktionen har utvecklats till mer iterativa metoder. Istället för att följa en förutbestämd ritning utvecklas en detalj i spelet, kontrolleras med samhället, diskuteras, läggs till och så vidare. Den är baserad på feedback och samarbete och fungerar inte i en hierarkisk miljö.

”De kollektiva idealen är väldigt fast etablerade i det svenska samhället”, säger Strömbäck, “och du kan inte komma bort från kollektivet i spelutvecklingen. Titta bara på en prisutdelning inom spelutveckling. Det finns aldrig bara en person på scenen. ‘

Mest populära spelen i Sverige

Vi kan inte avsluta utan att veta vilken spel är det som spelare gillar och spelar mest i Sverige. 

Counter-Strike är det mest populära e-sportspelet i Sverige, som spelas av proffslag som finns här. Det representeras av 190 trupper som har $ 5,044,206 vunnit i prispengar. Om man bara tar hänsyn till enskilda spelare från Sverige kommer det mest spelade spelet här också att vara Counter-Strike. Det finns 245 personer som spelar den här esportsgenren här på en konkurrenskraftig nivå med $ 6,074,463 i belöningar.
Svensk Gaming

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles