TWIFT | Nytt i Sverige | Tio tips för att lyckas som start-up i Sverige

Tio tips för att lyckas som start-up i Sverige

Svenska nystartade företag verkar vara ilska idag. När landets ledare av företagare fortsätter att växa erbjuder The Local några tips för att skapa en framgångsrik svensk “start-up” från ett företag som har varit med i spelet i årtionden.

Sverige har rykte om att vara startups land. Glöm Nordens Venedig, detta är Europas Silicon Valley. Och det finns en anledning till det. Svensk kultur är innovativ och öppen, och det är relativt enkelt att starta ett företag – tech eller annat – i Sverige.

Men den unika svenska marknaden ger också sina egna utmaningar. Och som expat i den svenska startvärlden kan saker och ting bli lite komplicerade.

Regus har decennier av erfarenhet av att arbeta med nystartade företag och erbjuda flexibla kontorslokaler i 100 länder över hela världen, inklusive naturligtvis Sverige, där verksamheten fortsätter att expandera för att hålla jämna steg med landets ständigt växande led av företagare och småföretagare.
start-up i Sverige

Och efter år av catering till nystartade företag runt om i världen har de lärt sig en sak eller två.

Teamet på Regus känner till vad nystartade företag och småföretag vill ha och behöver – liksom vad som gör ett nytt företag framgångsrikt. Så vi bad Regus om tio tips som hjälper dig att bana väg till svensk nystartad ära, oavsett om du fortfarande funderar på dina alternativ eller driver ett företag som vill ta saker till nästa nivå.

Här är de.

1. Ha en dröm

start-up i Sverige

Det första steget är naturligtvis att ha en idé. Vissa entreprenörer spenderar dagar, veckor, månader eller till och med år på att brainstorma och begränsa saker. Det är en väg – eller så kan du fokusera på att ändra den saken som alltid frustrerar dig, oavsett vad det är. Det behöver inte nödvändigtvis vara banbrytande eller nytt i alla avseenden – du kan också helt enkelt förbättra på något.

Svenskar uppfann till exempel inte säkerhetsbältet – de förbättrade det genom att komma med det trepunktsbälte som nu används i bilar runt om i världen.

Studsa dina idéer från betrodda vänner och familjemedlemmar och gå med den idé som är vettig och känns rätt.

2. Gör dina läxor

Naturligtvis, även om din idé är bra i teorin, måste du överväga om det kommer att tjäna pengar eller inte. En nyckel för att ta sig igenom startfasen är att först undersöka marknaden. Vem är dina konkurrenter? Vilka är dina målkunder? Hur mycket kommer människor att vara villiga att betala för din lösning, och är det värt det?

Titta till exempel på Spotify. Flera artister kom ombord med låga löner i början för att hjälpa den att komma igång, men nu när musikströmningstjänsten blomstrar vill de ha bättre ersättning. Det här är saker som är värda att överväga. Svenskar gillar att forska ordentligt innan de fattar livsförändrande beslut.

Skulle människor verkligen ha betalat 20 dollar i månaden för Spotify Premium? Skulle Candy Crush fungera bra idag nu när det finns liknande spel på marknaden?

3. Ta hand om det praktiska

När du har fått en idé och gjort forskningen är det dags att göra affärer. Det finns en mängd praktiska “grejer” för att komma ur vägen. Se till att registrera ditt företag hos Skatteverket – och betala dessa skatter.

Ta reda på om du ska registrera dig hos Bolagsverket. Uppdatera din LinkedIn-profil; eftersom ordet har det svenskar älskar LinkedIn. Kontrollera med din bank om de har företagstjänster och titta på din försäkring också. Om du har en riktigt unik idé för en produkt, titta på patent. Ta bort de här sakerna nu – dessa praktiska saker sparar tid och pengar senare. Webbplatsen Verksamt.se, som drivs av flera offentliga myndigheter i Sverige, är en fantastisk “one-stop” -butik för många av dessa praktiska saker.
start-up i Sverige

4. Pengar, pengar, pengar

start-up i Sverige

Ja, för att starta ditt företag behöver du ofta ett visst kapital. Som svenskarna ibland säger: det är viktigt att “ha dina saker torra” (ha sitt på det torra) eller sitta på en säker ekonomisk grund.

Så hur får du det?

Du kan alltid be vänner och familj om bidrag, gå till gräsrotsfinansieringskällor som FundedByMe eller CrowdFunder och kolla in inkubatorer och investeringsbyråer som Almi.

Du kanske också vill titta på lån och fråga din bank om de har specialprogram för småföretag, men se till att först kontrollera deras räntor och villkor.

Sverige har också ett antal riskkapitalföretag (Northzone och Creandum) och ängelinvesterare som kanske kan ge ditt företag den boost det behöver.

5. Hitta en arbetsplats

När du väl har fått din idé, gjort dina läxor och tagit bort alla andra saker, är det dags för det verkliga arbetet att börja.

Om du ska driva ett företag måste du ha någonstans att driva det från. Du kan alltid försöka börja hemifrån, men det kan vara svårt att få upp motivationen när du sitter i ditt kök. För att inte tala om de andra fallgroparna med att försöka hitta rätt balans mellan arbete och privatliv när dina barn leker bredvid ditt skrivbord. Kaféer kan vara bullriga – för att inte tala om dyra – och att hitta rätt stämning för att göra dig produktiv är ingen lätt uppgift.

Många nykomlingar på start-scenen tycker att flexibelt kontor är den bästa lösningen. Öppna sittplatser med likasinnade karriärinriktade människor skapar en konstruktiv och produktiv atmosfär för att stimulera alla företag.

Regus erbjuder en mängd olika flexibla alternativ som tillgodoser de olika behoven hos alla småföretagare. Användare kan välja ett privat kontor eller helt enkelt komma åt företagets affärslounger – komplett med mottagningstjänster, wifi och till och med en företags postlåda. Ännu bättre, Regus erbjuder servicekontor i Stockholm, Göteborg och Malmö – så att du omedelbart kan vara närvarande i Sveriges största kommersiella knutpunkter.
start-up i Sverige

6. Hitta nätverk och mentorer

Det finns ett svenskt ordspråk om att glida in på en räksmörgås (glida in på en räkmacka). Låter ganska klibbigt – men det betyder i grunden att kontakter och omständigheter kan göra livet enkelt som paj.

Det är precis som att få vänner i skolan – men den här gången är du ute efter att hitta kontakter och mentorer. Att möta och lära av andra människor som har startat framgångsrika företag – eller misslyckats – kan vara ovärderligt. Ha en fika och be dem om hjälp.

Och om du använder flexibla kontorslokaler i ett samhälle som Regus, kan din mentor (eller nästa kund) vara tvärs över korridoren. Regus servicekontor i Stockholm ordnar ofta minglar och möten för att hjälpa dig att få kontakt med andra användare. Vem vet, det samtalet kan vara början på en vacker (och värdefull) vänskap.

7. Tänk globalt

Sverige är en blomstrande marknadsplats – men det är också en liten. Således startar många företagare i Sverige företag som är ”födda globala”, med ambitioner om världsherravälde redan från början.

När du förbereder ditt företag för att expandera utanför Sveriges gränser, leta efter möjligheter att expandera marknaden och se till att din idé är genomförbar även i andra länder.

Och internationell expansion behöver inte vara en massiv, kostsam affär i början – det kan bara innebära att arbeta utomlands då och då eller ha en anställd någon annanstans. Och vem älskar inte att resa?

Att använda Regus till exempel ger dig tillgång till kontor runt om i världen, inklusive Stockholm, Göteborg och Malmö. Så oavsett om det är Storbritannien, Tyskland, USA eller Brasilien, kan Regus ge dig ett kontor där på ett ögonblick utan besväret med att leta efter en plats eller förhandla om hyresavtal.
start-up i Sverige

8. Var professionellt 

De säger att du aldrig får en andra chans att göra ett första intryck, och det ringer särskilt sant för småföretag. Investerare och kunder köper in dig, grundaren, lika mycket som verksamheten, för i början är du verksamheten

Med det sagt, att vara professionell i Sverige är mindre om hur du klär dig och mer om hur du agerar samt plats, plats, plats. Gå gärna till jobbet i jeans och tröja – men se till att du är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Och se till att du har resurser för att möta potentiella kunder, kunder och investerare. Regus-servicekontor erbjuder en professionell atmosfär, en mogen miljö för att visa dem att du är seriös med affärer – och inte en oförskämd student på en kaféshangout.
start-up i Sverige

9. Var flexibel och håll balans

Att starta ett företag kommer alltid att medföra vissa risker, och det kan hända att saker och ting inte blir som du planerat. Du kan få mer finansiering än du förväntat dig, eller inte tillräckligt. Du kanske hittar den perfekta partnern, eller ditt liv kan ta en oväntad vändning. Din ursprungliga idé kan spruta ut men leda till något annat – något ännu bättre. Var beredd att växa, men var också redo för tillväxtvärk.

Men mest kritiskt för din svenska start-up är flexibiliteten att hålla balans. Ingen (svensk) gillar en arbetsnarkoman. Sverige handlar om balans mellan arbete och privatliv, och om du “går in i väggen” (gå i I vägen, som de säger, eller blir utbränd), kommer glödarna under ditt företag också att svalna.

Flexibilitet och att hitta balans är enkelt med Regus, med stads-, nationella och globala alternativ, samt valet av ett permanent privat utrymme eller lounge-åtkomst, och det finns alltid möjlighet att uppgradera för några dagars privat kontor varje månad. Flera städer har också flera kontor – så om du arbetar i Stockholm kan du jobba en dag från Östermalmstorg och i Solna nästa dag. Det är ditt beslut.

10. Drick kaffe

Slutligen ta upp hakan. En solig disposition och positiva utsikter ger dig platser. Och oftare än på en plats som är så mörk som Sverige – det betyder kaffe. Hur tror du att alla dessa framgångsrika entreprenörer och kraftfulla chefer gör det? Kaffe, kaffe och mer kaffe.

Vi har faktiskt fått höra svenskarna att anse den näst högsta kaffekonsumtionen per capita i världen. Lyckligtvis har Regus ett antal alternativ som hjälper dig att tillfredsställa ditt sug efter kaffe. Eller te, om det är din grej. Naturligtvis kan vi inte lova koffein och startframgång är relaterat, men det kan verkligen inte skada.
start-up i Sverige

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles