TWIFT | Nytt i Sverige | Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

Sverige har några av de bästa fördelarna i världen som prisvärd sjukvård, generös semester och gratis utbildning. Det är verkligen en fristad för social välfärd och hög levnadsstandard. Men medan landet har de högsta skattesatserna globalt, erbjuder det också imponerande, lukrativa karriärvägar. Faktum är att Sverige har rankats som ett av de bästa länderna att arbeta i. Oavsett om du planerar att flytta till Sverige för att gå in i en välbetald karriär utomlands, eller om du bara är intresserad av att veta vilka yrkesmän som dödar, här är en lista av de tio högst betalda jobben i Sverige.

10. Marknadschef

Genomsnittlig månadslön: 60 400 SEK (5 200 £ / 7 100 $) 

Om du har studerat marknadsföring eller för närvarande arbetar i ditt företags marknadsavdelning, sträva efter den kampanjen eftersom det kan ge dig stora pengar att bli marknadschef. Naturligtvis krävs tillräcklig erfarenhet tillsammans med en kandidatexamen eller magisterexamen i marknadsföring eller företagsstudier.

Marknadsdirektörer har ansvaret för att öka intäkterna och generera affärer för de organisationer de arbetar för. Deras dagliga uppgifter handlar om att bygga strategier för att förbättra företagets varumärke och image, vilket kan innebära att man utarbetar marknadsföringsplaner, kampanjer och evenemang, budgetar och analys av marknads- och företags konkurrenter.
Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

9. Pilot

Genomsnittlig månadslön: 67.100 SEK (5.800 £ / 8.000 $) 

Det är ingen överraskning att de yrkesverksamma som flyger högt också är de mest betalda arbetarna i Sverige. Faktum är att jobbet som pilot betalar en stor lön på upp till 102 000 svenska kronor. Som i alla länder kräver piloter omfattande utbildning och licenser eftersom det innebär att transportera passagerare fortlöpande och vara ansvariga för deras liv. Piloter tränar i flygskolor, inleder flygrelaterade högskoleexamen, flygbolagskadettpilotprogram eller går med i svenska flygvapnet. De kräver också ett studentpilotlicens (SPL) och privatpilotlicens (PPL) för att inleda denna karriär.
Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

8. Högskoleprofessor

Genomsnittlig månadslön: 80 600 SEK (6 960 £ / 9 500 $) 

De som dras till undervisning och har en passion för utbildning kan bli högskoleprofessor. Dessa yrkesverksamma undervisar studenter, men de utför också forskning, producerar vetenskapliga publikationer i ämnet de specialiserar sig på och presenterar vid akademiska konferenser. Undervisning på gymnasienivå erbjuder en hög lön, men det blir inte lätt. För att bli professor behöver du en kandidatexamen och en magisterexamen och ofta en doktorsexamen. Högskoleprofessorer måste också ha mer än tio års erfarenhet.

7. Tandläkare

Genomsnittlig månadslön: 90600 SEK (7800 £ / 10 700 $)

Ortodontister hjälper patienter att förbättra sin munhälsa genom att korrigera tänder och käft justeringar. Även om de också kan utföra en tandläkares uppgifter (rengöring, extrahering, reparation av tänder), hjälper tandreglering främst sina patienter med att korrigera sina bett, räta ut tänderna och justera käftarna. För att träna i Sverige måste du börja i en yrkesutbildning inom tandvård, gå på tandläkarskolan och få en licens från Socialstyrelsen.
Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

6. Ekonomichef

Genomsnittlig månadslön: 94 000 SEK (8 100 £ / 11 100 $) 

När du har det fulla ansvaret för ett företags ekonomiska åtgärder är det nästan säkert att du får betalt en hög lön för att göra det. I Sverige är finansdirektörer (CFO) bland de främsta tjänarna och samlar upp till 143 000 svenska kronor per månad. En finansdirektör ansvarar för att hantera och planera ett företags budgetar, utgifter, kostnader, beskattning och intäkter, vilket innebär att de spelar en viktig roll i dess framgång. För att sätta dig själv på denna mycket lukrativa karriärväg kan du behöva en CPA-licens och en magisterexamen i redovisning, ekonomi eller företagsekonomi.

5. Verkställande direktör

Genomsnittlig månadslön: 101.000 SEK (8.700 £ / 12.000 $) 

Jobbet som verkställande direktör (CEO) erbjuder utmärkt lönepotential i Sverige på grund av rollens krävande karaktär. Eftersom denna professionella ansvarar för företagets övergripande framgång, kommer det hand i hand med hög risk, stress, personliga uppoffringar och långa arbetstider. Som den högsta ledningen i ett företag tar VDar kritiska företagsbeslut, övervakar företagets strategi och mål och blir organisationens offentliga ansikte. Denna krävande roll kräver att du har tillräcklig erfarenhet och en relevant examen inom ett valt område. För att bli VD är det också viktigt att du har enastående ledarskap, beslutsfattande och ledningsförmåga.

4. Bankchef

Genomsnittlig månadslön: 107 000 SEK (9 200 £ / 12 600 $) 

Bland de bästa arbetsgivarna i Sverige ingår flera stora finansinstitut, vilket gör den här arbetsrollen värd sin lönsamma lön. Bankchefer är en av Sveriges högst betalande yrkesverksamma och tjänar upp till 163 000 svenska kronor varje månad. Med ett ansvarsfullt jobb med lika stor risk är bankchefer ansvariga för bankkontorets verksamhet, inklusive kundservice, ekonomiska mål, distribution, försäljning och utbildning av bankpersonal. Med ett överflöd av övervakningsansvar kräver bankchefer bevisad ledningserfarenhet och relevanta kvalifikationer som en kandidatexamen i företagsekonomi.Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

3. Advokat

Genomsnittlig månadslön: 114 000 SEK (9 800 £ / 13 500 $) 

De tredje högst betalda yrkesverksamma i Sverige är advokater. Dessa certifierade yrkespersoner ger råd och företräder klienter i brottmål och civilrättsliga förfaranden, bedriver forskning och förbereder juridiska dokument. En advokats jobb lönar sig bra eftersom det involverar år av studier, att lägga in långa arbetstider, offra deras personliga liv och viktigast av allt, att skydda livet för människor och företag som står inför juridiska problem. Förutom att ha en sund bedömning och utmärkta kommunikationsförmåga krävs det en hög kompetens på svenska för att bli advokat i Sverige. För att kunna utöva advokat i Sverige måste du ha en kandidatexamen i juridik eller magisterexamen samt många års yrkeserfarenhet.

Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

2. Domare

Genomsnittlig månadslön: 141.000 SEK (12.200 £ / 16.700 $)

Ännu ett högt betalt jobb inom det juridiska området är en domares. I Sverige är detta ett av de bästa jobben och den näst mest lukrativa karriären med löner som når upp till 214 000 svenska kronor. Att vara domare är verkligen inte ”enkla pengar”. Förutom att studera och utbilda i flera år innebär denna krävande position en rad viktiga uppgifter som motiverar dess höga lön. Enkelt uttryckt bestämmer domare människors öden. Att agera som domare för åklagaren och försvara parter, instruera juryn, lyssna och förhöra vittnen och slutligen fastställa skuld eller oskyldighet hos tilltalade är ett utmanande, men ändå högt förtjänstfullt jobb att komma förbi i Sverige.Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

1. Kirurger / läkare

Genomsnittlig månadslön: 168 000 SEK (14 500 £ / 19 900 $) 

Kirurgens jobb är det högst betalda arbetet i Sverige – och med rätta. Att arbeta som kirurg innebär hög risk och stort ansvar för patienternas liv. Det krävs omfattande kunskaper och erfarenheter samt bred utbildning och kvalifikationer för att lyckas som kirurg i Sverige – eller någon annanstans i världen för den delen. Dessa sjukvårdspersonal arbetar långa timmar, är ständigt i beredskap och måste hantera liv och dödsituationer dagligen. Trots detta utmanande karaktär har denna efterfrågade roll en lukrativ lön på upp till 255 000 svenska kronor.

 Liksom i många andra länder runt om i världen är de högst betalda jobben i Sverige de som kräver lång utbildning och engagemang och stort ansvar. Att gå ut på en av dessa karriärer lovar verkligen en lång resa, men deras rejäla löner är värda ansträngningen och väntan. Har du sett några av dessa karriärer? Låt oss veta i kommentarsektionen nedan.
Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

Åtta saker att göra när du får jobb i Sverige

Grattis! Du har äntligen hittat det ibland svårfångade expat jobbet i Sverige. Du har ringt din mamma och tagit bort champagnen – men vad nu?

Svensk arbetskultur kan ta dig ur vakt om du inte är beredd. Här är en checklista för att se till att du är redo för vad som väntar ….

Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

1. Gå med i a-kassa

Grattis, nu har du lön. Men vad händer om du skulle förlora det?

Ingen gillar att tänka i dessa termer, men det är bra att vara beredd – särskilt med tanke på att olika typer av tillfälliga jobb är vanliga i Sverige. Så gå med i en arbetslöshetskassa. (Långt namn, vi vet – det kallas kortfattat a-kassa.)

Att vara i en arbetslöshetsförsäkringsfond innebär att du kan få upp till 80 procent av din lön om du blir arbetslös. Det inkluderar om du bestämmer dig för att byta karriär och hamna mellan jobb ett tag.

Ibland kräver banker och andra institutioner också att du är i en kassa innan de beviljar dig ett lån, till exempel för en inteckning. Återigen finns det flera a-kassor att välja mellan – men en av de största och mest prisvärda är Akademikernas a-kassa, som är öppen för alla med en kandidatexamen och som arbetar i Sverige.

Du tar det för givet att du försäkrar ditt hus och din bil – varför skulle du inte försäkra din lön som betalar för allt? Kolla in 7 skäl att gå med här.

2. Gå med i en fackförening

På vissa ställen i världsföreningen liknar ett smutsigt ord. Inte så här. I själva verket kan vissa svenskar lyfta ögonbrynet om du inte är i en fackförening.

Ja, en fackförening. Det är många. Det finns en fackförening för civil ekonomi, för fysioterapeuter, för advokater, för arkitekter, för tandläkare, för veterinärer … du får idén. Kolla in den här listan för mer information.

Det är verkligen inte ett krav att gå med i en fackförening, och du behöver inte, men det finns många fördelar med att vara medlem.

Inte bara kommer de att säkerhetskopiera dig om det finns en konflikt på jobbet och ge dig råd om saker som lönediskussioner, men många fackföreningar har också någon form av stipendium eller stipendium för medlemmarna att ta lektioner med kompetensutveckling (kompetensutveckling). Beroende på din fackförening kan det vara allt från att lära sig franska till en branschkonferens till en intensivkurs för sociala medier.

3. Håll dig redo för skatter

Du har hört det sägas: Sverige har några av de högsta skattesatserna i världen. Detta är både sant och falskt. Faktiskt är priserna ganska rimliga och jämförbara med många andra platser i världen. Men det är sant att ungefär 30 procent av din lönecheck magiskt kan “försvinna” varje månad.

Men den verkliga magin är vad du får tillbaka. Gratis utbildning (så länge du har uppehållstillstånd i Sverige, i huvudsak för något annat än studier), nästan gratis vård och recept, anmärkningsvärt rena gator, betald semester … Kort sagt, det är värt det.

Fortfarande är kunskap makt – så var beredd och planera skattesatserna i din budget, förvänta dig inte att få din fulla lön på ditt konto varje månad, annars blir du besviken!

Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

4. Kom ihåg att klä dig innan videomöten!

Svensk arbetskultur är känd för att vara ganska avslappnad när det gäller vad du kan bära. I de flesta branscher är smart fritidskläder bara bra och du kan vara ganska liberal i din tolkning av det.

Sedan pandemin började kan dock frestelsen att arbeta hela dagen (eller hela veckan!) I din pyjamas ha blivit överväldigande.

Gör inte misstaget att gå med i ett videosamtal som ser ut som att du precis rullat ut ur sängen. Att ge lite uppmärksamhet åt ditt hår och vad du bär – åtminstone ovanför midjan – kommer inte att vara så utmanande, säkert?

5. Planera dina (mycket långa) semestermånader i förväg

Hurra, du har ett jobb! Nu är det dags att börja planera när du inte ska arbeta.

Det låter kanske kontraintuitivt, men en av de viktigaste delarna av den svenska arbetskulturen är den tid du tar av. Alla som arbetar i Sverige har rätt till 25 dagars betald semester varje år, och vissa företag erbjuder ännu mer än så.

Det uppmuntras också att inte sprida det för mycket utan snarare ta en lång ledighet – även en månad i taget på sommaren. Men uppenbarligen måste svenska företag planera runt det och hyra tillfälligt skydd under den perioden – så se till att meddela din chef i god tid innan du planerar din svenska helgdag.

Åh, och var beredd att få ännu mer på ditt bankkonto än du förväntade dig – inte bara betalas semester, du får ett extra belopp (semestertillägg) för att se till att du har pengar att göra något roligt på din semester!

6. Lär dig om typer av ledighet

På tal om att inte arbeta, det finns många andra anledningar till att du kan vara borta från jobbet.

Du har nog hört talas om Sveriges enastående föräldraledighet. Men visste du att du också kan få semester för att studera? I den offentliga sektorn kan du till och med få ledighet för att testa ett nytt jobb ….
Topp 10 högst betalda jobb i Sverige

7. Akta dig från långa uppsägningstider

Om du slutar leta efter ett nytt jobb eller få ett nytt erbjudande, dubbelkontrollera ditt kontrakt för att se hur mycket uppsägningstid du har att ge.

Amerikanerna kan vara vana vid att ge ungefär två veckors varsel och kan bli chockade över att upptäcka att deras kontrakt i Sverige kan ta tre månader. Allt från en till tre månader faller inom det ”normala” intervallet – så kolla in det innan du berättar för ett nytt jobb när du kan börja!

8. Gör dina skatter (på din telefon)

Slutligen, med alla dessa förmåner och alla dessa skatter kommer en slutlig skyldighet: att lämna in dina svenska skatter, förstås.

Lyckligtvis är det enkelt i Sverige! Många svenskar skickar bara en text och voila, de är klara. Du kan också göra det online eller via skattemyndighetens app.

Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles    Related Articles   Related Articles